Nyestek szinte bárhol előfordulhatnak

Ez az aranyos kis állatka elég sok borsot törhet az orrunk alá, hogyha nem védekezünk ellene kellőképpen. Nyestek bárhol előfordulhatnak. Nem csak a kertünk vendége lehet, de előszeretettel mászik be az autók motorterébe és a padlásra is egyaránt. A kertes házban élők talán már hozzászokhattak a jelenlétükhöz, számukra kevésbé meglepő, amikor szembe találják magukat ezzel a fürge kártevővel, de jó tudni, hogy a városiak sincsenek teljesen védve ellenük. Mit kell tudni róluk? 5+1 tipp és tudnivaló a nyestekről!

  1. Mi a nyest?

A ragadozók rendjébe és a menyétfélék családjába tartozó faj egyedei nagyjából 62-84 cm nagyságúak farokhosszal együtt és csupán 1-2 kg súlyúak. A főleg szürkületkor és éjszaka aktív állat fő tápláléka a rágcsálók, madarak, tojások, de nincs ellene a gyümölcsöknek sem.

  • Tudtad?

Horvátország hivatalos fizetőeszköze, a kuna, jelentése ’nyest’. Ennek oka a középkorig nyúlik vissza, mikor a nyest bőr még az adózás fizetőeszköze volt.

  1. Hol élnek, honnan jönnek?

Természetes élőhelyei a sziklás, nyílt területek, de ezen területek pusztulása, beépítése miatt egyre gyakrabban költöznek be nem csak a kertes házas övezetekbe, de a városokba is. Budapesten szívesen tanyáznak a nagy zöldterülettel rendelkező köztemetőkben, és gyakran előfordulnak az állatkertekben is hívatlan potyautasként, rájárva a kosztra.

  1. Milyen károkat okozhatnak?

Mivel szinte bárhova beférkőznek, sem az autónk, sem a padláson, házban tárolt holmijaink nincsenek teljesen biztonságban tőlük. A nyestek megbonthatják a tető szigetelését, megrághatják a falban lévő vezetékeket, sőt, nem okoz nekik gondot az autók kábeleinek elrágása, vagy a műanyag burkolat megrongálása sem. Vagy élelem után kutakodva okoznak kárt, vagy pedig (például a padlás szigetelésébe belefúrva magukat) meleg, védett helyet keresnek, ahol elbújhatnak. Sok bosszúságot okoz még a hangjuk is: éjszaka élnek igazán, ekkor a padláson, tetőn futkározva nagy zajt csapnak, ráadásul ügyes mászók révén könnyedén feljutnak az ereszcsatornákon, villámhárítókon keresztül a magasabb helyekre is, ahonnan szinte lehetetlen elkergetni őket.

Autónk gumi részeit, a kábeleket és a motor puha részeit szeretik elrágni, amivel elég nagy kárt tudnak okozni a gépjárműben, teljesen mozgásképtelenné téve azt. A statisztika szerint a kártevő kis ragadozók  40%-a rágja el az indítókábelt, 21%-a pedig a kisfeszültségű vezetékeket.

Jó tudni: lakásbiztosítás kiegészítő kérhető már állatkár esetére is!

Genertel Lakásbiztosításhoz kérd praktikus kiegészítőinket, akár állatkár esetére is: a biztosított épületben, annak hőszigetelésében, ill. az épület gépészetében rágcsálók, madarak, rovarok (a továbbiakban: kártevők) kárt okoznak. A kártevők által okozott kárt a biztosító megtéríti. Megtéríti továbbá a biztosító a darázsirtási költségeket, amennyiben a rovarok a biztosított lakók megszokott életvitelét lehetetlenné teszik és olyan helyzet alakul ki, mely sürgős beavatkozást kíván a balesetveszély megelőzése érdekében. Ismerd meg a termékünket és számold ki a díjadat könnyedén ITT!

  1. Hogyan védekezzünk ellenük?

A házak, a padlás esetén az egyik legbiztosabb módszer a lyukak, rések betömése, a bejutás megakadályozása.  A nyestek elűzésére több praktika is létezik. Régi falusi szokás szerint olykor kutyákat vittek a padlásra, hogy azok felkutassák a kártevők rejtekhelyeit, de hasonló eredményt ér el maga a kutyaszag is. Fent hagyhatunk a padláson régi kutya takarókat vagy rongyokat, amelyek elriasztják az óvatos természetű nyesteket.

Autónk védelme egy kicsit nehezebb ügy. Használhatunk riasztó spray-t, ami nem csak az állatok, de sajnos az emberek számára is elég kellemetlen szagú, vagy kipróbálhatjuk az elektromos, vagy ultrahangos kártevőriasztókat is. Ha az udvarban állunk autónkkal, kitehetünk befogó csapdákat. Ezek nagyon hatékonyak, viszont elég sok helyet elfoglalnak, valamint használatuk szakértelmet, ügyességet és időt igényel.

  • Tudtad?

Van egy másik népi praktika, amelynek a hatékonysága sajnos nem bizonyított, de még mindig a legolcsóbb megoldás: vízzel teli palackokat kell elhelyezni néhány ponton az autó körül, így a nyestek nem másznak át a járművön, elkerüli azt.

  1. Veszélyesek a házi kedvenceinkre nézve?

A kertben tartott szárnyasokra kell fokozottan vigyáznunk, hisz a nyestek szívesen dézsmálják meg a tojásokat, sőt, kisebb madarakat is zsákmányul ejthetnek vadászat közben. Kutyákra és macskákra különösebb veszélyt nem jelentenek, bár a nyestek városba költözésével vadászterületük átfedésbe került a macskákéval. A nyestek elsősorban gyümölcsökkel és kisemlősökkel táplálkoznak, de a városban élő egyedeknél a táplálék összetétele eltolódott a madarak irányába, amely megegyezik a macskák kedvelt zsákmányával. A rivális ragadozók gyakran elpusztítják egymás kölykeit, így a kismacskákat tartsuk védett helyen.

+1 fontos tudnivaló: nem minden Casco biztosítás fedezi –  de a Genertel Lakásbiztosítás állatkár kiegészítővel is kérhető

Nem minden casco biztosítás tartalmazza a rágcsálók, kártevők által okozott károk javítási költségeit, ezért érdemes utánanézni, biztosítva vagyunk-e ilyen esetekre? A lehetőségekhez mérten próbáljuk meg távol tartani autónktól a nyesteket. Legjobb megoldás, ha zárt helyen tudjuk tárolni kocsinkat, de erre sokaknak nincs lehetőségük, így inkább próbáljuk ki a fent említett trükköket.

Ha viszont lakáskárról van szó, van egy jó hírünk!

A Genertel lakásbiztosítási csomagjaihoz már kérhetsz állatkár kiegészítő szolgáltatást is!

Biztosíts be otthonod állatkár esetére is (a biztosított épületben, annak hőszigetelésében, ill. az épület gépészetében rágcsálók, madarak, rovarok (a továbbiakban: kártevők) kárt okoznak. A kártevők által okozott kárt a biztosító megtéríti. Megtéríti továbbá a biztosító a darázsirtási költségeket, amennyiben a rovarok a biztosított lakók megszokott életvitelét lehetetlenné teszik és olyan helyzet alakul ki, mely sürgős beavatkozást kíván a balesetveszély megelőzése érdekében.)

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!