Ismerős az érzés, amikor egy hosszú kimaradás után először mész el egy szépen felöltözős esti buliba? Nos, az idei nyár is pont ilyen lehet azoknak, akik a szabályok enyhítésén fellelkesülve gyorsan ki is néztek maguknak egy last minute utazást. Na de… Mikor is indulsz? Hogy holnap? Akkor bizony ideje csomagolni. És hirtelen ezer és egy dolgod támad, megannyi kérdéssel egybekötve. 

A legbölcsebb, amit ilyenkor tehetsz, hogy megállsz egy pillanatra, előveszel egy papírt és ceruzát, vagy akár a mobilodat és kapkodás helyett elkezdesz összeállítani egy ellenőrző listát. 

Útlevél vagy személyi igazolvány?

Attól függ, hova indulsz! Elsőként gyorsan keressük elő a szükséges okmányt, ha még nem tettük meg a last minute utazás foglalása előtt és ellenőrizzük az érvényességet! Ha nincs útleveled, az nem probléma – amennyiben EU-s vagy schengeni övezetbe utazol, azonban a személyi igazolvány ekkor is kötelező. Jogosítvány, vagy egyéb fényképes igazolvány sajnos nem elegendő. Viszont akár útlevéllel, akár személyi igazolvánnyal utazol, arra mindenképpen figyelj oda, hogy a belépést követően még legalább 6 hónapig érvényes legyen. 


Oltási, gyógyultsági igazolás

Két éve még fel sem merült senkiben, hogy ilyesmire valaha is szükség lesz, azonban ma bizony ez jelenti a szabadságot a nyaralás alatt. Last minute utazás ide, vagy oda, ha ezekből egyik sincs, vagy nem rendelkezel legalább egy friss negatív PCR teszttel, inkább ne is foglald le az utat, valószínűleg úgyis vissza fognak fordítani már a belépés előtt. Mindenképpen legyen angol nyelvű igazolásod, sőt július 1-jétől ügyfélkapu segítségével pillanatok alatt letölthető az EU-s igazolás is, amellyel szabadon lehet mozogni az EU-ban. 

Bőröndök, kézi poggyászok

Vedd elő a bőröndödet, mérd le, és csekkold le, hogy a légitársaság, amivel utazol, felengedi-e azt a méretet a fedélzetre. A megengedett maximális súlyra is ügyelj! Ezeket akkor is tedd meg, ha korábban ugyanezzel a légitársasággal már utaztál, mert a szabályok változhatnak. Ennek elmaradása esetén az olcsón foglalt last minute utazásod ára sajnos pillanatok alatt tízezrekkel is emelkedhet, ha a beszállásnál még külön csomagdíjat is fizetned kell.

Kombinálj, hogy kevesebb legyen

Próbálj meg tudatosabban pakolni. Ha átgondolod, hogy milyen látnivalókat keresel fel, illetve milyen programokon szeretnél részt venni, máris könnyebb lesz kiválogatni a passzoló darabokat. Gondolkodj kapszula ruhatárban: ha színben és fazonban jól kombinálható darabokat választasz, jelentősen csökkentheted a csomagod méretét, ez pedig a kiadásokat is csökkenti, ha nem kell extra poggyászért fizetned. Ha hosszabb útra indulsz, nézd meg, hogy van-e önkiszolgáló mosoda a közelben. Gyakran takarékosabb mosni és szárítani a ruhákat egy óra alatt, mint nagyobb mennyiséget magaddal vinni. 

Figyelj rá, hogy legalább 1-2 melegebb darab is legyen a bőröndben, még a mediterrán tengerparton is lehetnek hűvösebb esték.  Ha belefér, legyen a bőröndben legalább egy alkalmi, elegánsabb darab, hozzáillő cipővel. Ki tudja, hátha pont egy olyan étterembe szeretsz bele, ahol nem nézik jó szemmel a rövid szoknyákat vagy a sortokat strand papuccsal. 

Gondolj az egészségre 

A last minute utazások egyik leggyakoribb hibája, hogy elfeledkezünk az alap gyógyszerkészletről.  Mindenképpen legyen a listádon néhány alapvető gyógyszer, mint fájdalomcsillapító, allergiagyógyszer, görcsoldó és nem árt, ha egy esetleges hasmenésre is felkészülsz, főleg, ha egzotikusabb helyre utazol. Ha pedig rendszeresen szedned kell különböző gyógyszereket, praktikus lehet beszerezned egy gyógyszeradagolót, amelybe pontosan ki tudod számolni a szükséges adagot, némi plusz tartalékkal. 

Biztosítás

A last minute utazások elmaradhatatlan kelléke. Ezt könnyedén megkötheted interneten, vagy személyesen is. Sokan nem is gondolják, mennyire drága lehet az egészségügyi ellátás, ha saját zsebből kell kifizetni. Nem éri meg a kockázat, ha valahol kibicsaklik a bokánk, eltörik a lábunk, vagy egyszerűen csak belelépünk egy tengeri sünbe és hirtelen orvosra van szükségünk. Ugyancsak kellemetlen, ha törlik a járatunkat és el sem tudunk indulni, vagy esetleg tovább kell maradjunk, mint terveztük. Ezek mind olyan előre nem látható kiadások, amiket sokkal kényelmesebb, ha a biztosító fedez helyettünk. 

Ha a last minute utazás foglalása után rászánsz 20 percet, hogy kapkodás helyett végig gondold mire is van szükség, meglátod, semmi fontos nem marad majd otthon. Ezek után nincs is más dolgod, mint élvezni a jól megérdemelt pihenést.