Nyári viharok és népi jóslás?

Több tippet és trükköt hallani arról, hogyan jósoljuk meg a nyári viharok közeledtét. Egyesek szerint biztos jele a közelgő zivatarnak, ha piros az ég alja Nyugat felé. Mások a légnyomásra esküsznek. Ha a légnyomás leesik, minden nyugodttá válik és a fecskék alacsonyan kezdenek körözni, míg a hangyák kifúrják magukat a földből. Sőt! A marhák viselkedésére is szoktak utalni: a marhák vihar előtt lefekszenek a fűbe, hogy később ne a vizes talajon kelljen pihenniük. Bárhogyan is legyen, jobb, ha az időjárási előrejelzésre hagyatkozunk inkább és előre felkészülünk minden eshetőségre! Lássuk, mi a dolgunk mielőtt lecsap a vihar! 

1. Ellenőrizzük rendszeresen otthonunkat!

Nagy viharok esetén az otthonunk számos veszélynek van kitéve. Az évente legalább egyszer ellenőrzött tető és a tisztán tartott ereszcsatornák nagyban csökkenthetik a vihar okozta károkat. A sérült tetőfedést a vihar tovább bonthatja, és az így keletkezett nyíláson az esővíz is bejuthat, eláztatva falainkat, bútorainkat.

TIPP!

ereszcsatorna szétcsúszása

Az ereszcsatorna eldugulása, elcsúszása, vagy kilyukadása miatt az esővíz házunk falán folyik végig, így teljesen beázhatunk, a falak bepenészesedhetnek. Szakértői cikksorozatunkban  az esővíz levezető rendszer hibáiról, megoldási lehetőségeiről írtunk. Az ereszcsatorna anyagairól, felépítéséről itt olvashatsz,  a vízelvezető rendszer hibáiról és javítási módjairól pedig itt.

2. Vigyünk be mindent fedett helyre!

Kerti bútorainkat vagy rögzítsük, vagy vigyük be fedett helyre, nehogy a vihar felkapja őket, vagy teljesen elázzanak. Nem csak az elsodort tárgyak okozhatnak kárt, de más eszközöknek vagy akár az ablakainknak is nekicsapódhatnak, tovább fokozva a bajt.

Tudtad?

Egy viharnak komoly szívóhatása lehet, ami miatt a légnyomás változás és a szél egészen nagy tárgyakat is képes elmozdítani a helyéről. Hiába élünk házak-kertek övezte biztonságos helyen, a kerti bútorokat ebben az esetben is takarjuk le, a hintaágyat ne hagyjuk szabad területen, vigyük a kerítés vagy fal mellé, a kerti székeket hajtsuk az asztalra és fedjük le.

Autóval is álljunk fedett helyre, vagy takarjuk le valamivel! Az erős szél faágakat, kisebb tárgyakat fújhat a járművünknek, próbáljuk meg az ebből fakadó károkat elkerülni. A legjobb, ha a veszélyes ágakat már előre levágjuk!

Kötelező biztosítások általában nem fedezik az így keletkezett rongálódásokat, a teljes körű casco-val rendelkezők viszont kaphatnak térítést. Persze a legjobb, ha meg tudjuk előzni a bajt.

3. Minden legyen becsukva!

Zárjunk be minden ablakot és ajtót. A zuhogó eső eláztathatja a padlónkat, berendezéseinket, vagy a légnyomáskülönbség miatt betörhet az üveg. Még jobb, ha a függönyöket is behúzzuk. Ha viharban véletlenül kitörne az üveg, a függöny fel tudja fogni a szétrepülő szilánkokat.

4. Semmi se maradjon áram alatt!

Se tévé, se számítógép, se légkondi, semmi se maradjon áram alatt! A villámcsapások miatt elektromos készülékeink megsérülhetnek, tönkre mehetnek. Még ha nem is közvetlen az otthonunkba csapott bele a villám, a közeli becsapódás a vezetékekben hirtelen fellépő csúcsfeszültséget okozhat, ami tönkre teheti elektromos eszközeinket.

túlfeszültségvédő konnektor

Míg az otthonunkra kívülről villámhárítót szereltethetünk, addig bentre gondoskodhatunk túlfeszültség-védelmi berendezésről. Ez utóbbi azonban nem minden esetben nyújt elegendő védelmet, ezért jobb, ha ilyenkor is maradunk az áramtalanításnál.

Lantos Tivadar villamosmérnök, a Villanyszerelők Lapja szerkesztője a 24.hu-nak adott interjújában részletesen beszél a villámcsapások okozta károkról és azok kivédéséről. Az interjú itt olvasható.

+1. Amikor már elment a vihar

Sajnos, a természet erejét nehéz legyőzni, még akkor is, ha megteszünk mindent. Ha valami kárunk keletkezett, akkor amennyire lehet, intézkedjünk a további károk elkerülése érdekében (pl. a tetőn keletkezett lyukat fedjük le fóliával, ha egy fontos cső elrepedt, cseréltessük ki). Tartsuk meg a kicserélt elemeket (mint a sérült csövet) és készítsünk képeket a káresetről, hogy amikor a biztosítótól eljön a kárszakértő, akkor meg tudjuk neki mutatni!

Kárát online pár perc alatt bejelentheti a Genertel honlapján keresztül!