Fakivágás fontossága – mielőtt túl késő nem lesz

A fakivágás nagy munka, ráadásul senki sem szívesen csonkítja meg zöld környezetét. Sajnos van, hogy elkerülhetetlen egy-egy ág, vagy egész fa kivágása. Ha a kertünkben, vagy a házunk előtt álló fa rálóg a tetőre, ágai a cserepeket érik, esetleg veszélyesen közel nőttek a felsővezetékhez, érdemes felkeresnünk egy favágót, aki biztonságosan képes eltávolítani a veszélyes ágakat. Egy korábbi cikkünkben írtunk már a kerti munkák veszélyeiről, így tudjuk, hogy még a kisebb kerti munkálatokhoz is odafigyelés szükséges! Nem javasolt egyedül próbálkoznunk, egyrészt, mert a fakivágás rendkívül balesetveszélyes, másrészt, még nagyobb kárt is tehetünk a tetőben.

Mikor fontos a fakivágás?

Ha házunk közelében fák nőnek, legyünk körültekintőek. Most talán még nem gondolunk rá, de diófánk, gyümölcsfánk, fenyőnk ágai az évek folyamán megnőhetnek annyira, hogy hozzáérjenek, ráfeküdjenek a tetőre. Ez, azon kívül, hogy a cserepeket leverhetik egy vihar során, egyéb kellemetlenségeket is okoz. Arról se feledkezzünk meg, hogy lakásbiztosításunk viharkárok, felhőszakadás, jégverés és idegen tárgy rádőlése esetén fizet. Ez utóbbi vonatkozik kidőlő fákra is, viszont ha a magánterületünkön álló fa rongálja meg ingatlanunkat, ingóságainkat, az nem számít káreseménynek. A megelőzés a mi feladatunk, gondoskodjunk házunk jó és biztonságos állapotának megóvásáról.

Apróbb és nagyobb veszélyek

Talán a legjellemzőbb problémát a cserepek eltörése, meglazulása, leesése jelenti, amely, bár apróságnak tűnik, beázással együtt megsokszorozza a bajt. Már egy hiányzó cserép is galibát okozhat, főleg kiadós esőzések idején. Ha a padlás, vagy tetőtér beázik, talán nem fog a falakon folyni a víz, de megjelenhet a penész, amely káros melléktermékei miatt allergizál, irritálja a szemet, a tüdőt, a bőrt, és különösen veszélyes a légzőszervi betegségektől szenvedőkre nézve. A penészedés okairól egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz.

Rosszabb esetben nem csak egy-egy cserép mozdulhat el a rálógó ágak miatt, hanem akár házunk tetőszerkezete is sérülhet. Hevesebb viharok után a régebbi tetők károsodása miatt akár a teljes szerkezet cseréje is indokolttá válhat.

Lombhullató és örökzöld fák esetében ki kell takarítanunk az ereszcsatornába hullott leveleket, tűleveleket. Ha ezzel elmaradunk, a csersav kilyukaszthatja az ereszt, vagy a levelek eltömíthetik a csatornát, ami miatt a víz a falakon lefolyva fog távozni.

TIPP!

Építészmérnök szakértőnk cikkéből megtudod, mik a beázás és épületrepedés okai. Jó, ha az eresztisztítást nem napolod el, különben kellemetlen meglepetés is érhet. Beázás és épületrepedések okairól itt olvashatsz.

Közterületen álló fák esetében pedig a helyi önkormányzat vágja vissza a felsővezetékhez közel növő ágakat, de ugyanezt az óvintézkedést saját kertünkön belül is meg kell tennünk. Ha önhibánkból, elhanyagolt növényzetünk miatt éri meghibásodás a vezetéket, bírságot szabhatnak ki ránk, azon kívül, hogy veszélybe sodorjuk saját magunk és családunk épségét.

Egy tűzesemény vagy villámcsapás során is megnöveli a baleset lehetőségét, ha a fa túl közel van a házhoz, főleg, ha rálóg a tetőre. Ilyenkor pillanatok alatt átterjedhetnek a lángok az otthonunkra.

Ha az egész fának mennie kell

Ha elöregedés, korhadás miatt az egész fa kivágását tervezzük, mindenképpen keressünk fel szakembert, lehetőleg még azelőtt, hogy a fa lombozata meggyarapodna. Minél nagyobb a lombkorona, annál több munkával jár a vágás. Ne felejtsük el felkeresni a helyi önkormányzatot és érdeklődni, engedélyköteles-e a fakivágás a településen! A közterületen álló fák kivágása akkor is engedélyköteles, ha azt mi magunk ültettük egykor. Ekkor a település jegyzőjéhez kell fordulnunk és egy formanyomtatványon kérvényeznünk a vágás engedélyezését. Számítsunk viszont arra, hogy megfelelő indok hiányában nem biztos, hogy megkapjuk az engedélyt. Ha csak azzal van gondunk, hogy fánk beárnyékolja a házat, vagy nem tudunk parkolni miatta, nem fogjuk tudni kivágni a fát. Megfelelő indok, ha élet-, vagyon, vagy értékvédelmi okokra hivatkozunk.

Magánterületen sem eshetünk csak úgy neki a munkának, gyakran helyi rendeleti szabályzás van érvényben, így engedélyhez, előzetes bejelentéshez kötött a vágás. Sok esetben, bár kivághatjuk a fát, de helyette másikat kell ültetnünk.

Miért kell a szakember?

Még ha biztosak is vagyunk ügyességünkben, tudásunkban, akkor is javasolt a favágást, nagyobb ágak kivágását szakemberre bízni. Egy laikus szem számára nem mindig egyértelmű, mennyire ép és egészséges a fa. Előfordulhat az is, hogy annak tűnik, valójában korhad belülről. Nem mindegy, honnan, hogyan és mivel vágják, ugyanígy a fa állapota is sok mindent befolyásol, főleg a dőlési irányt. Mindezeken felül, mi nem feltétlenül rendelkezünk a szükséges biztonsági és technikai eszközökkel a művelet végrehajtásához. Nem elég egy rozsdás balta, még akkor sem, ha kis munkának tűnik egy ág lecsapása. Egy favágó szakember alpintechnikával, kellő elővigyázatossággal, jó szerszámokkal dolgozik. Megtervezi a vágás minden lépését, kiszámítja a fa dőlési irányait, és figyelembe veszi a környezetében található tárgyak megóvását is. Legjobb, ha rábízzuk ezt a feladatot!

Ha a vágás mellett döntöttünk, számoljunk az idővel, legideálisabb március közepéig letudni a munkát, mielőtt kilombosodnak a fák!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!