Kertes házunk egyik nagy előnye, hogy tavasztól az ősz derekáig kint ejtőzhetünk a napsütésben, sütögethetünk, vendégeket fogadhatunk és nevelgethetjük a saját növényeinket. A kerti felszereléseink száma, attól függően, hogy mivel szeretjük az időnket tölteni, meglehetősen magas lehet: vásárolhatunk kerti bútor szettet vagy grillsütőt, építhetünk játszóteret a gyerekeknek vagy kirakhatjuk a medencét a forró nyári napokra. Minél több holmink van, annál nehezebb vigyázni rájuk, a megfelelő tároláson felül pedig fel kell készülnünk a hirtelen viharokra is. Cikkünkben összeszedtük, hogyan óvhatjuk meg kerti értékeinket a nem várt eseményektől, illetve megmutatjuk azt is, mi az a 3 gyakori hiba, ami miatt tönkre mehet a kerti bútor.

Kerti bútor szett: milyet vegyünk?

A kerti bútor szettek talán a legnépszerűbbek a kerttulajdonosok körében. A választék széles, nem csak stílusában, hanem anyagában is meg kell fontolnunk, milyen bútorokat szeretnénk a kertben elhelyezni. Attól függően, hogy milyen anyagot választunk, a bútorok védelme is különbözik.

Fa kerti bútor

A fa kerti bútor az egyik legtartósabb fajta, de csak abban az esetben, ha megfelelően tároljuk és – állapottól függően, akár évente – használat előtt lekezeljük. A kezeletlen fa eső, fagy és egyéb időjárási körülmények között hamar tönkremegy. A legalapvetőbb faápolási mód az olajozás és lazúrozás. A fa kezelése előtt érdemes langyos, szappanos vízzel áttörölnünk a bútorokat, hogy megtisztítsuk azokat a szennyeződésektől. (A lemosást követően várjunk 1-1,5 napot, hogy bútoraink kiszáradjanak, csak ezután kezdjük el az olajozást.) Finoman csiszoljuk le a bútor felületét, és már olajozhatjuk is. Ha ezzel végeztünk, várjuk legalább 1 napot, hogy az olaj felszívódjon.

Fonott és rattan bútor

A fához hasonlóan, a természetes rattan anyagból készült bútorokat is kezelni kell. Legjobb, ha minden évben impregnáló szerrel ápoljuk, vagy ilyen anyag hiányában sós, meleg vízzel áttöröljük, ehhez 1 evőkanál sót oldjunk fel 1 liter vízben. Ez a kezelés megvédi a bútort a nedvességtől és a repedésekkel szemben.

Polyrattan, vagyis műrattan bútor

A műrattan bútor könnyű, tartós és ellenálló a külső tényezőkkel szemben, jól bírja az UV sugárzást, a hideget és az esőt is. A fánál és fonott bútornál kevésbé igényel odafigyelést, de ez nem jelenti azt, hogy a karbantartást elfelejthetjük. A polyrattan bútort is időnként át kell törölnünk meleg, szappanos vízzel, hogy szép maradjon, valamint fontos, hogy télire száraz helyre vigyük vagy megfelelő takaróval óvjuk az időjárástól.

Fém bútor

A fém bútorok talán a legtartósabbak, viszont megfelelő ápolás nélkül a korrózió miatt könnyen tönkre mehetnek. Ha a fém bútorunk felületén sérüléseket találunk, időben fessük le korróziógátló festékkel a felületet, hogy megelőzzük a rozsdásodást, majd télire tartsuk száraz helyen.

Műanyag bútor

A műanyag kerti bútor képes ellenállni a napsütésnek és az esőnek, de a fagyot nem bírja, törékennyé válik a hideg hatására. Az ápolását tekintve nincs itt sem nehéz dolgunk: csak át kell törölnünk tisztítószeres vízzel a felületet és hagyni, hogy megszáradjon. Arra érdemes figyelnünk, hogy olyan mosószereket válasszunk, amelyek nem tartalmaznak mikrogranulátumot, ami megkarcolja a műanyag felületet. A műanyag bútort, ha módunk van rá, mindig pakoljuk el a téli időszakra, hogy elkerüljük az anyag gyengülését és törését a következő szezonban is.

3 gyakori hiba amiért tönkre megy a kerti bútor

1. Nem megfelelő bútort választunk

Hiába tetszik nekünk a fonott vagy természetes rattan szett, ha nem tudjuk hol tárolni vagy nincs időnk rendszeresen ápolni a bútorainkat, csak pénzkidobás lesz ilyet vásárolnunk. Mielőtt döntenénk egy kerti bútor szett mellett, tájékozódjunk az ápolás, tárolás felől. Például, jó tudnunk, hogy a rattan szettek, ha nedvesség éri őket és nem száradnak ki, hajlamosak a penészedésre. Ha penészölő tartalmú bútor tisztítóval kísérelnénk megoldani a problémát, először mindenképpen egy nem feltűnő, kicsi folton próbáljuk meg a bútor tisztítását elvégezni, hogy lássuk, nem roncsolja, fakítja-e ki az anyagot.

A fém vagy a nem összecsukható fa bútorok sem ideálisak számunkra akkor, ha nem tudjuk őket száraz, szellős helyen tárolni, vagy nem megfelelő takarót veszünk rájuk.

2. Nem kezeljük le, vagy rossz anyagot használunk

A legtöbb problémát talán a különböző anyagú bútorok kezelésének a hiánya adja, hisz bármilyet is vásároljuk, ápolnunk mindenképpen szükséges. Egy kerti bútor szett beszerzése nem olcsó mulatság, így saját érdekünk, hogy minél hosszabb időre megőrizzük a minőségét.

Nem csak a kezelés hiánya tud gondot okozni: azzal sem segítünk, ha nem megfelelő anyaggal tisztítjuk a bútorainkat. Sok mosószer maró hatású, ami fakíthatja, roncsolhatja a bútoraink anyagát. Ha tehetjük, keressünk természetes megoldást a tisztításra.

3. Rossz tárolás

Több szó esett már a tárolásról. A legideálisabb persze az lenne, ha mindenki el tudná raktározni télire a kerti bútor szettjét egy száraz és szellős helyen, ahol nem éri fagy és nem dohosodik be, de ez a fajta tárolás nem mindenhol megvalósítható. Szerencsére jó megoldást nyújtanak a bútor takarók, vagy a tároló ládák, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy letakaráskor a bútorok ne legyenek vizesek, nedvesek, mert penészesek, dohosak lehetnek.

Mi a helyzet az egyéb kerti tárgyakkal?

Játszótéri játékok, hintaágy, napernyő és grillsütő: ezek rengeteg kertben megtalálhatók manapság. Minél több holmink van a kertben, annál nehezebb figyelnünk rájuk egy esetleges vihar során. Az időjárással szembeni védelem egy megfelelően lekezelt, talajhoz rögzített játszótérnél jól működhet, de készüljünk fel a váratlan helyzetekre is.

  • Kerti bútoraink, és egyéb értékeink számára keressünk védett helyet, ahova vihar előtt biztonságba tudjuk helyezni őket.
  • A napernyőket ne hagyjuk nyitva, ha elmegyünk otthonról, mert egy szélvihar felrepítheti és a háznak csapva kárt okozhat (pl. üvegtörés).
  • Ha van trambulinunk, a talpait rögzítsük a talajhoz, hogy megóvjuk szintén a szélvihartól.
  • A grillsütőt felesleges mindig elöl tartanunk. Ha nem használjuk, toljuk biztonságos helyre, legalábbis keressünk neki szél- és viharvédett pontot.

Mit okozhat a szeszélyes időjárás és hogyan védekezhetünk ellene?

Felkészülhetünk az erős UV sugárzásra, a télre és még az esőre is, de a szélsőségekre, hirtelen viharokra már nehezebben tudunk. Kertbe vásárolt értékeink több százezer forintot is kitehetnek, és ha eltörnek, megrongálódnak, vagy kicsavarja őket a szél, a pótlásuk csak nagy kiadások révén megoldható. Éppen ezért, nem csak otthonunkban érdemes megelőző lépéseket tennünk, hanem a kertben is:

  • Nem ritkák a 110 km/ órás erősségű szelek sem (2023. márciusában óránként 117 kilométeres szél volt a János-hegyen, amivel a 2019-ben mért 99 kilométer/órás rekord dőlt meg), így amit csak lehet, rögzítsünk a talajhoz.
  • A vihar nem csak jégveréssel fenyegethet, de a fákat sem kíméli, értékeinket, a játszóteret, kerti bútorokat ne helyezzük öreg fák alá, ahol tönkre mehetnek a letörő ágaktól.
  • Figyeljük az időjárás előrejelzést, és takarjuk le előre a bútorokat, hogy egy esetleges jégverés se okozzon gondot.
  • Egyes bútoroknak nem tesz jót az áztatás (pl. fa és rattan), így a nagy esőzések következtében létrejövő pocsolyák kivédése érdekében ne a füves/földes talajon tartsuk közvetlenül a bútorainkat, hanem készíttessünk beton alapot, vagy kő járólapokat helyezzünk le alájuk.

Kerti bútor védelem biztosítással

Genertel Lakásbiztosítás mellé kérhetünk Családi ház csomagot, amelyben kerti bútor, kerti dísznövény és lábon álló növényzet biztosítás is található. A kerti bútor kiegészítő biztosítás esetén a biztosító megtéríti, ha elemi kár éri vagy ellopják a kerti bútorokat, hintaágyat, napernyőt, kerti grillsütőt, kerti játékokat, mobilmedencét, az átmenetileg kint tárolt kerékpárt vagy babakocsit.

Ha sokáig szeretnénk élvezni a kerti időtöltést és nem szeretnénk szezonról szezonra mélyen a zsebünkbe nyúlni azért, hogy kiülhessünk egy jó ebédre, vagy vendégeket hívhassunk magunkhoz, fogadjuk meg ezt a pár jó tanácsot és biztosítsuk be az anyagi védelmünket is.