Egyre több a gyalogos baleset? Vagy az autósokkal van a baj?

Vajon mitől van az, hogy évről évre egyre több hírt hallunk gyalogosokat vagy kerékpárosokat ért balesetekről? Tényleg több baleset történik, amelyek résztvevői az autó nélkül közlekedők? A KSH adatai alapján kiderül, hogy tavaly szeptemberig bezárólag a gyalogosokat érintő balesetek jelentős részében NEM a gyalogos volt a hibás.

Ennek oka részben arra vezethető vissza, hogy az autósok, a kerékpárosok, sőt maguk a gyalogosok is egyaránt figyelmetlenebbek lehetnek, és a mai, felgyorsult, rohanó világban nem koncentrálnak eléggé a biztonságos közlekedésre.

Korábbi cikkünkben adtunk már pár tippet arra, hogyan kerüljünk el közlekedési balesetet de most nézzük meg a másik oldalt: mit tehetünk gyalogosként, vagy kerékpárosként a balesetek megelőzése érdekében?

KRESZ és balesetmegelőző óvintézkedések

Az tiszta sor, hogy a gépjárművel, motorral történő közlekedés szabályait a KRESZ tartalmazza, és ennek betartása nem csak kötelező, de megszegése büntetést vonhat maga után. De mi a helyzet a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal?

Tévedés azt hinni, hogy például a bicajosokat nem köti semmilyen közlekedési szabályrendszer. Számukra ugyanolyan fontos a helyes és biztonságos közlekedés szabályainak betartása, mint az autósok számára. A kerékpáros KRESZ meghatározza többek között azt is, hogy hol szabad és hol nem kerékpárral közlekedni, illetve tartalmazza az elsőbbségadási szabályokat, valamint a tábla- és útjelzéseket. 

Jó tudni: Azt tudtad például, hogy lakott területen 40 km/óra, lakott területen kívül (ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít) 50 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség kerékpárral? És nem árt észben tartani azt is, hogy kerékpárúton 30 km/óra, gyalog- és kerékpárúton 20 km/óra, a járdán (ha az úttest nem alkalmas biciklizésre) 10 km/óra a maximális sebesség, amivel haladhatunk bicajosként! A részletes jogszabályt ITT tudod elolvasni! 

Azonban a kötelező érvényű KRESZ szabályok mellett nem árt betartani néhány ajánlott óvintézkedést is, amelyek segíthetnek fenntartani a biztonságos és helyes közlekedést:

  • Ne menj át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! 
  • A járdáról való lelépést megelőzően győződj meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! 
  • Vedd figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani!
  • Kerékpárral csak akkor vegyél részt a közúti forgalomban, ha biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban vagy!
  • Kerékpárral közlekedni csak az erre kijelölt helyen, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad.
  • Az autóbusz forgalmi sávon kerékpározni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedi.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
  • A gyalog- és kerékpárúton közlekedő kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.
  • Fontos, hogy kerékpárral csak olyan úton közlekedj, ahol azt közúti jelzés nem tiltja, továbbá az életed, testi épséged nincs veszélyben.

Veszélyes a mobilhasználat gyaloglás közben

Mindenki tudja, hogy vezetés közben nemcsak balesetveszélyes, hanem TILOS mobilt használni, telefonálni, sms-t és chat üzeneteket írni. De mi a helyzet a gyaloglás, kerékpározás közbeni mobilozással? Nagyobb hatása van, mint hinnénk! Ha ugyanis valaki egyszerre több mindent csinál, ráadásul többféle médiafelületen, az önkéntelenül is a figyelem kárára mehet. Nem csoda tehát, ha séta közben mobilozva nem vesszük észre, hogy túljövünk a kitűzött célhelyen, vagy nem jó helyen szállunk le a buszról. Ennél még veszélyesebb helyzet, ha a zebrán haladunk át, miközben pirosra váltott a gyalogos átkelő lámpája. Az ilyen és hasonló figyelmetlenségek miatt megszaporodhatnak a gyalogos balesetek is.

Miként segíthet ilyen helyzetekben a biztosítás?

Ma már szerencsére Magyarországon is egyre népszerűbb a biztosításkötés, de még így is sokan bizonytalanok abban, mikor és mire jó egy balesetbiztosítás, és ez hogyan segíthet az egész családon baj esetén. Talán legegyszerűbben így fogalmazhatnánk meg: speciális helyzetekre speciális védelmet nyújt. Vegyük például azt az esetet, amikor egy figyelmetlen sofőr hibájából eredően egy gyalogost elütnek és kórházi ellátásra, vagy akár műtétre is szorul. A biztosító szolgáltatása nem csak a kezelést térítheti meg, de akár a kiesett jövedelmet is pótolhatja. 

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, kövesd Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre!