Amikor valami fontos számunkra, akkor azt a lehető legnagyobb biztonságban akarjuk tudni. A váratlan helyzetekre nem lehet mindig felkészülni, egy biztosítás azonban segíthet jelent a károk helyreállításakor.

Azon már senki sem lepődik meg, ha háziállatra, vagy különleges technikai eszközre, például drónra szeretnénk biztosítást kötni. Na de ufó-támadásra?!

Lássuk a listát!

  1. Testrészek biztosítása –amin igazából már meg sem lepődünk

A testrészek biztosítása számos formát ölthet: van, aki számára orra, szeme vagy éppen füle a legfontosabb része és megélhetésének kulcsa. Egy focistának komoly anyagi kiesést jelenthet, ha nem tud részt venni több meccsen, akárcsak csapatának, ha nélkülözniük kell egy kulcsjátékost. Így gondolta David Beckham is, aki 35 millió dollár értékben biztosíttatta jobb lábát, vagy Cristiano Ronaldo, aki a lábaira 144 millió dolláros biztosítást kötött.

A testrészek biztosítása nem ritka a sztárok világában, Rihanna, Heidi Klum és Mariah Carey több millió dolláros biztosítást kötöttek lábaikra, más hölgyek, mint például Madonna, melleit szerette biztosíttatni 14 millió dollárra. A valóságban persze „csak” két millió dollárt érnek. Jennifer Lopez formás hátsója ellenben 27 millió dollárra lett becsülve. Ezeket a számokat többnyire a munkaadók illetve a biztosítótársaságok határozzák meg, és biztosan sokat lehetne vitatkozni, hogy ki szerint érnek-e tényleg ennyit…?

  1. Testszőrzet – ami azért kicsit fura

Igen, testszőrzet. Elsőként tekintsük csak a hajat, ez még talán a kevésbé furcsa. Troy Polamalu, egy amerikai futballista, aki a lába, vagy karja helyett hosszú, dús haját biztosíttatta be egy millió dollárra. A haj után jöhet a bajusz: Merv Hughes híres krikettjátékos sem a karját akarta legjobban biztonságban tudni. Méretes bajszára kötött inkább biztosítást. A testszőr kategóriát azonban meg lehet ítélni Tom Jones-nak, a brit énekesnek, aki mellszőrét akarta a legjobban védelmezni, méghozzá 3,7 millió font biztosítási értékben.

  1. Zombi vagy UFO támadás

Lássuk be, azért ez egy elég őrült kategóriája a biztosításoknak, és Magyarországon hiába is keresnénk, már ha keresnénk. Bár… ha egyhuzamban néztük meg a Walking Dead összes évadát, vagy a Marvel Bosszúállók legutóbbi része nagy hatással volt ránk, talán megfordul a fejünkben. Azonban ha zombi seregek rohanják le otthonunk, vagy egy a szuperhős-űrlény harc közepén találjuk magunkat, nem biztos hogy a kárenyhítés lesz az első gondolatunk . Az Egyesült Államokban mégis vannak, akik fontosnak érzik megkötni ezt a biztosítást. Több mint 22 ezer ember kötött már biztosítást arra az esetre, ha elrabolnák az űrlények.

  1. Vámpírok és vérfarkasok ellen

A fura biztosításokban az angol Lloyds biztosító jár az élen. Náluk lehet többek közt vámpírok és vérfarkasok ellen is biztosítást kötni. A jó pár éve megjelent Twillight sorozat nem kis mértékben segítette ezeknek a biztosításoknak az elterjedését.

  1. Szörnyvadászat kifizetése biztosításból

Nagyon régóta perzselő vita folyik arról, hogy vajon a Loch Ness-i szörny létezik-e vagy sem. A Cutty Sark Company nagy ötlete volt, hogy másfél millió dolláros nyereményt ad annak, aki elfogja a skót tavi szörnyet. Azonban ők sem voltak biztosak a dologban, úgyhogy kötöttek egy biztosítást arra az esetre, ha valaki mégiscsak megjelenne az ajtójuk előtt a szörnnyel és követelné a kitűzött díjat.

  1. Szeplőtlen fogantatás elleni biztosítás

2006-ban három nővér Skóciában úgy gondolta, hogy Jézus második eljövetele bármikor megtörténhet, és ha véletlen náluk jelentkezne be Gábriel arkangyal, akkor ők bizony szeretnének felvenni egy biztosítási összeget. Nos, semmi sem lehetetlen, de azért vannak statisztikailag igen apró eséllyel megtörténő dolgok…

  1. Lottó győztesek biztosítása

Na nem a győztesnek fizetne a biztosító, és még csak nem is akkor, ha nem nyerünk. Ez a biztosítás a vállalatoknak szól, akik aggódnak azon, hogy dolgozóikat elveszíthetik. Mert lássuk be, ha a mi számainkat húznák ki, nagyvalószínűséggel másnap mi sem mennénk dolgozni… valakinek azonban el kell végeznie a munkát, a cégnek új alkalmazottat kell felvennie, betanítania, ami nem kis költség. Persze azért ezt a biztosítási szolgáltatást a valóságban nem sok vállalat veszi igénybe.

  1. Ikerbiztosítás

Egy gyerek mindig nagy öröm, két gyerek dupla öröm… persze dupla költség is. Nagy Britanniában éppen ezért a kismamák (a terhesség korai szakaszában) biztosíthatják magukat, hogy csak egyetlen gyereket hoznak majd világra. Abban az esetben, ahol már volt iker a családban, és nem engedhetik meg a több gyerek születését, talán hasznos lehet ez a biztosítás.

  1. Zavargások esetén kártérítés

Thaiföld számos turista célpontja minden évben, 2010-ben azonban politikai tüntetések miatt sokan meggondolták az egzotikus utazást. Ezért találták ki, hogy biztosítást kínálnak az odautazóknak, amennyiben kár éri őket a zavargások miatt. Ha belegondolunk, ez nem is olyan rossz üzlet. Egy általános biztosítás ugyanis nem fizet, hogyha a kárunk bármilyen politikai, vallási, etnikai felkelésből, elfajult demonstrációból, vagy akár terrortámadásból fakad. Márpedig ezek az esetek sajnos ma már nem mennek ritkaság számba.

  1. Esküvő biztosítás

Egy esküvő akár több millió forintba is belekerülhet, arról nem is beszélve, hogy érzelmileg is komoly súllyal bír. Jobban belegondolva, talán nem is butaság biztosítást kötni. Számos káreset bekövetkezhet: onnantól hogy vihar van a nagy napon, ami miatt megsérülnek az eszközök, a technikai felszerelés, vagy akár vihar nélkül is megsérülhet a menyasszony ruhája, aznap derül ki, hogy még sincs csokor, odáig, hogy valamelyik házasulandó meggondolja magát a szertartás előtt. Vasas Cs. Tímea esküvőszervező az alábbi cikkben inkább ajánlja ezt a biztosítást azoknak, akik nem engedhetik meg az esetleges kárrendezést.

Számos eseményre lehet biztosítást kötni, azt azonban magunknak kell mérlegelni, hogy megéri-e nekünk?