Sokan autóval vágunk neki a nyaralásnak és ilyenkor alaposan utána járunk a külföldi útdíjaknak, parkolási lehetőségeknek, útvonalaknak. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy milyenek a célország közlekedési szokásai? Néha a vezetés külföldön korántsem olyan egyszerű, mint hinnénk. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek jól jöhetnek külföldi autós nyaralásunkkor!

Vezetői engedély érvényessége külföldön

A jó hír az, hogy a Magyarországon (vagy az EU tagállamaiban) kiállított jogosítvány érvényes az Európai Unión belül, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem vezethetünk, vagy bérelhetünk autót, ha nyaralni megyünk. Azt viszont mindenképpen ellenőrizzük még jóval az indulás előtt, hogy vezetői engedélyünk érvényes-e és nem pont a nyaralás alatt jár le. Az sem megoldás, ha ideiglenes igazolványt igényelünk, mivel ezzel nem vezethetünk külföldön! Abban az esetben, ha az EU-n kívül szeretnénk vezetni és nem vagyunk biztosak benne, hogy a jogosítványunkat ott elfogadják, érdeklődjünk az adott ország konzulátusánál efelől.

Közlekedési szabályok az EU-ban

Ha külföldre indulunk autóval nyaralni, vagy helyben bérlünk kocsit, jó tudnunk, hogy az Európai Unió különböző országaiban nem egységesek a közlekedési szabályok. Indulás előtt tájékozódjunk nyaralóhelyünk országspecifikus szabályai felől. Ehhez segítséget nyújthat ez a közlekedésbiztonsági térkép, ahol országokra szűrve megnézhetjük, hol mit kötelező az autónkban tartanunk, vagy milyen szabály vonatkozik a gyerekülés használatára, a megengedett sebességre, esetleg az alkoholfogyasztásra.

Vigyázzunk, hogy ne rutinból vezessünk! Míg itthon 130 km/h sebességgel mehetünk az autópályán, például Cipruson csak 100 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, amivel személygépkocsi haladhat. Az Egyesült Királyságban nem csak a baloldali közlekedésre kell figyelnünk, hanem a nem megszokott sebességkorlátozó táblákra is: lakott területen belül például 48 km/h a megengedett legmagasabb sebesség, míg autópályán és autóúton 112 km/h.

Kötelező felszerelés az autóban

Biztosan a mi autónkból sem hiányzik a hazai szabályozás szerint kötelező elsősegély felszerelés és az elakadásjelző, de ez nem lesz bármely országban elég. Spanyolországban például 2 db elakadásjelző háromszöget kell tartanunk az autóban, illetve kötelező kellék a pótkerék és a felszereléséhez szükséges szerszámok, fényvisszaverő mellény és nagy hó esetén a hólánc használata is (ez leginkább a téli kiruccanásokra vonatkozik, de jó észben tartani). Görögországban az elakadásjelző háromszög, elsősegélyláda mellé kötelező betennünk egy tűzoltó készüléket is és több helyen az alapfelszerelés része a fényvisszaverő mellény is, ami Magyarországon csak az ajánlott kategóriába tartozik.

Alkoholfogyasztás és vezetés külföldön

Hazánkban a zéró tolerancia elve érvényesül, vagyis nincs olyan kis mennyiségű kimutatható alkohol, amely megengedhető lenne vezetés közben. Ha ittunk és vezetünk, a büntetésünk 30 ezer forinttól akár a jogosítványunk bevonásáig is terjedhet, az alkoholszint mértékétől függően. Sok ország van viszont, ahol némi alkohol fogyasztása megengedett. Hangsúlyozzuk, itt sem nagyobb mennyiségekről van szó! Görögországban például megoszlik a megengedett mennyiség gyakorlott és gyakorlatlan vezetők között: 0,5 g/l véralkoholszint megengedett a gyakorlott járművezetők számára és 0,2 g/l a kezdő járművezetők számára. Horvátországban ugyanezen felosztás szerint a gyakorlott járművezetőket nem büntetik meg 0,5 g/l véralkoholszintig, a kezdő vezetők esetében viszont nincs engedmény, zéró tolerancia érvényesül.

Annak ellenére, hogy több országban vezethetünk alkoholfogyasztást követően, mégis azt tanácsolnánk, hogy ne kockáztassuk ezt meg egy idegen országban sem. Arról nem is beszélve, hogy hiába van külföldön is érvényes CASCO biztosításunk, ha kimutatható alkohol a vérünkből, a biztosító mentesülhet a kifizetés alól!

Elveszett vagy ellopott vezetői engedély pótlása

Ha külföldi nyaralásunk során elveszítjük vagy ellopják a jogosítványunkat, először is tegyünk bejelentést a helyi rendőrségen és a magyar konzulátuson vagy nagykövetségén. Ezt követően jelentsük be kárunkat a biztosítónknál!

Miután megtettük a kötelező lépéseket, hazánk nagykövetsége/konzulátusa kapcsolatba lép az elveszett, illetve ellopott okmányt eredetileg kiállító hatósággal. Ellenőrzi, hogy a vezetői engedélyünk nincs-e korlátozva, felfüggesztve, visszavonva vagy bevonva. A nagykövetségtől/konzulátustól kapott információk birtokában a rendőrség ideiglenes okmányt állíthat ki. Ez meghatározott ideig feljogosít minket a járművezetésre az adott országban.

KGFB és CASCO biztosítás érvényessége külföldön

A Magyarországon megkötött kötelező biztosításunk érvényes az Európai Unió országaiban, ahogy ez az itthon megkötött CASCO biztosításokra is igaz lehet. Utóbbi esetében azért ellenőriznünk kell a szerződésünk feltételeit és a területi hatályt. Ha nincsen teljes körű CASCO az autónkon, akkor sem kell biztosítási védelem nélkül vezetnünk nyaralásunk alatt. Akár utasbiztosításunkhoz is kérhetünk Gépjármű Assistance kiegészítő szolgáltatást!

Közösségi autózás külföldön

Carsharing külföldön
Carsharing külföldön

Ha nem szeretnénk saját kocsival külföldre menni, vagy kint bérelni, még mindig van lehetőségünk autóval közlekedni. Érdemes utána néznünk, hogy a nyaralóhelyünkön elérhető-e a carsharing szolgáltatás. Ehhez letölthetünk applikációkat, amely közül van olyan, amit külföldön is használhatunk az alábbi helyeken:

  • Ausztria – Bécs
  • Dánia – Koppenhága
  • Franciaország – Párizs
  • Hollandia – Amszterdam
  • Németország – Berlin, Hamburg, München, Frankfurt, Köln, Düsszeldorf, Stuttgart
  • Olaszország – Róma, Milánó, Torino
  • Spanyolország – Madrid

Az applikáció segítségével térképen kereshetjük meg a hozzánk legközelebb parkoló szabad autót, majd a lefoglalást követően használhatjuk is.

Vezessünk óvatosan és körültekintően, hogy élvezhessük a nyaralást

Nyaralásunk alatt legjobb, ha óvatosan és körültekintően, nem rutinból vezetünk. Nem érdemes sem egy bírságot, sem pedig egy komolyabb balesetet megkockáztatnunk azzal, hogy figyelmen kívül hagyjuk az adott ország írott vagy íratlan szabályait. Figyeljünk alaposan a KRESZ táblákra és kerüljük a gyorshajtást, az alkoholfogyasztást, sőt, vezetés közben még az evést is. Több országban (pl. Spanyolország) a vezetés közbeni evést bírsággal „jutalmazzák”. Számoljunk azzal, hogy a célország kultúrája, az ott élők vérmérséklete vagy szokásai eltérőek a miénktől. Előfordulhat, hogy valahol megszokott a gyakori duda használat (míg Ausztriában Bécs környékén ezért büntetnek is), vagy határozottabban, erőszakosabban vezetnek, kevésbé tartanak követési távolságot. Bár jó, ha felvesszük a ritmust az adott közlekedési morállal, igyekezzünk betartani a szabályokat. Ha nem vagyunk gyakorlott vezetők, vagy elbizonytalanodtunk, adjuk át másnak a volánt. És ne felejtsük el: vezetés közben a mobiltelefon használata (telefonálás, SMS-ezés, chatelés, stb.) az EU minden országában tilos!