Az otthonvédelem az elmúlt években jelentős technológiai fejlődésen ment keresztül. Hogy mik is azok a kütyük, amik segítségedre lehetnek, hogy biztonságban tudd otthonod? Cikkünkből kiderül!

Tipp! Nézz haza bármikor! Ha most kötsz lakásbiztosítást a Genertelnél, akár egy ajándék okoskamerával is támogadhatod otthonod védelmét! Részletek a weboldalon!

Otthonvédelem: a kármegelőzés fontos része

Veled is megesett már, hogy az ajtón kilépve azon gondolkodtál, biztosan elzártad-e a sütőt, kihúztad-e a vasalót vagy bezártad-e az ablakot? A legtöbbször alaptalan félelemről van szó. Az esetek egy részében azonban később kiderülhet, hogy a kármegelőzés érdekében mégsem ártott volna még egy utolsó pillantást vetni otthonunkra. Na és mi a helyzet a biztonságtechnikai berendezésekkel?

Nem is olyan régen az otthonvédelem egyet jelentett a kamerás megfigyeléssel. Esetenként csak egy betörőket elrettenteni kívánó „kamerával megfigyelt terület” figyelmeztetés került ki a házak falaira. Az internetes rendszerek fejlődésével és elterjedésével azonban az otthonvédelem a kármegelőzés fontos része lett. Az okostelefonok után megjelentek az okos biztonságtechnikai kütyük is. De mik is ezek?

Okoskamera

Az otthonvédelem egyik alapvető eszköze, hogy azonnal élőképet kaphass a lakásodról, amikor szükséges. Ebben segíthet neked egy okoskamera. Az okoskamerák egyik nagy előnye, hogy a telepítésük pofon egyszerű, hiszen mindössze egy konnektorra és egy stabil wifi hálózatra van szükséged. Az internetkapcsolatnak köszönhetően egy központi merevlemezt sem kell folyamatosan karbantartanod, ugyanis a képet rögtön a felhőbe menti a rendszer.

A telefonodon keresztül pedig bárhol, bármikor megnézheted, hogy mi a helyzet otthon, akár hanggal együtt. Sőt, a telefonodon és a kamera hangszóróján keresztül akár üzenhetsz is annak, aki a kamera közelében tartózkodik. Jól hangzik, ugye?

Okos riasztórendszer

Az, hogy csak látod az otthonod, előfordulhat, hogy nem elég. Mindenképpen hasznos, hogy káresemény esetén van egy visszanézhető képfelvételed arról, hogy mi történt, de a bajt a kamera önmagában nem előzi meg.

Az otthonvédelem érdekében okoskamerád mellé praktikus kiegészítő berendezés lehet egy okos riasztórendszer is. Egy okos riasztórendszer már a lehetséges betörés pillanatában értesítést küld neked a mobilodra, így jelezve, hogy valami nincs rendben az otthonodban. Ráadásul ezek a rendszerek akár távvezérléssel is tudnak működni, így, ha elfelejtetted élesíteni, bárhol, bármikor megteheted.

Okos ajtózár

Előfordult már, hogy akár többször is visszafordultál, miután elhagytad otthonod, hogy ellenőrizd, biztosan bezártad-e az ajtót? Az okos ajtózárak épp az ilyen helyzetekben segíthetnek. Mindössze egy gombnyomásra van szükséged a telefonodon, hogy távol a lakástól is ki tudd nyitni vagy be tudd zárni az ajtódat, amikor kell.

Jól jöhet ez a kütyü akkor is, ha utazást tervezel, de nem szeretnéd felügyelet nélkül hagyni a lakást. Ilyenkor általában problémás lehet, hogy kinek add át a lakáskulcsot. Egy okos ajtózár segítségével könnyen megoldható ez a dilemma, ráadásul a kulcs biztonsága miatt sem kell aggódnod. Ugye milyen jól jönne néha?

Mozgásérzékelő rendszerek

Néha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az otthonvédelem a betörések megelőzését jelenti. A mozgásérzékelő rendszerek valóban hasznosak betörés esetén, hiszen sokszor már az is elrettenti a betörőket, ha hirtelen kigyullad a lámpa és ezáltal reflektorfénybe kerülnek.

Azonban számos olyan helyzet is adódhat, amikor szó sincs szándékosságról. Előfordulhat, hogy valaki figyelmetlen volt, vagy esetleg elesett, mert a sötétben botorkálva próbálta meg kinyitni a bejárati ajtót. Ilyen és ehhez hasonló esetek kármegelőzéséhez praktikus lehet beszerezni egy mozgásérzékelő lámpát.

Meghökkentő káresetek bárkivel előfordulhatnak. Kíváncsi vagy pár hajmeresztő sztorira? Cikkünkben összeszedtünk párat!

Vízszivárgás érzékelő

A vízszivárgás érzékelő már a beázás első jeleire is felhívhatja a figyelmed. Mindössze el kell helyezni a vízszivárgásnak kitett területekre például a csap, a kád vagy a radiátor alatt. Probléma esetén hangjelzéssel és a telefonodra küldött üzenetekkel ad figyelmeztetést az érzékelő arról, hogy baj van.

Füst és szénmonoxid érzékelő

Sajnos nem csak a vízszivárgással lehet probléma a lakásunkban. A füst és szénmonoxid szivárgás szintén veszélyes helyzetekhez vezethet. Azonban míg a vízszivárgásnak látható jelei vannak, az utóbbit sokszor csak akkor vesszük észre, amikor már nagy a baj és mérgezésről van szó.

A komoly tragédia elkerülése érdekében ajánlott beszerezni egy érzékelőt, ami folyamatosan figyeli a levegőt. Ha a szén-monoxid mennyiség egy bizonyos szintet meghalad, akkor hangos jelzéssel és piros LED világítással jelzi, hogy hagyjuk el a ház területét.

Legyen szó akár szándékosan okozott károkról, akár saját figyelmetlenségünkből adódó káresetről, az otthonvédelem a kármegelőzés fontos része. Mindig légy körültekintő és bizonyosodj meg róla, hogy biztonságban van az otthonod! Ne feledd: a káresetek jelentős része megelőzhető lenne odafigyeléssel. Az okos biztonságtechnikai kütyük ebben, ha jól használod őket, segítségedre lehetnek.