Tényleg szabálysértés történt? Külföldi autós utazásunk során megeshet, hogy figyelmetlenségből, vagy az adott országban érvényes közlekedési szabályok hiányos ismerete miatt szabálysértést követünk el. Mielőtt a sarokba dobnánk a felszólítást, gondolván, hogy határon túl úgysem nyúlnak utánunk, jobb, ha figyelmesen elolvassuk a külföldről érkezett levelet. Cikkünkben összeszedtünk pár fontos tudnivalót a külföldi szabálysértésekről és arról, hogy miért okozhat nagy gondot, ha figyelmen kívül hagyjuk őket.

Mielőtt útnak indulunk

Mielőtt autóval nekiindulunk külföldi utunknak, tájékozódjunk a célország közlekedési szabályai felől. Ezen az oldalon országra szűrve utána tudunk nézni, milyen KRESZ szabályok érvényesek a közlekedés során.

Amikor tényleg hibáztunk

Ha megszegtünk valamilyen közlekedési szabályt, például a megengedettnél gyorsabban hajtottunk és belefutottunk egy traffipaxba, számíthatunk arra, hogy a bírság otthonunkban is utol fog érni minket.

Jó tudni!

Az Európai Unió tagállamai között „létezik a kölcsönös jogsegélynyújtás olyan cselekmények esetében, amelyek a megkereső, illetve a megkeresett állam nemzeti joga szerint is büntetendőnek minősülnek” (forrás: police.hu). Ez azt jelenti, hogy a tagállamok kiadhatják egymásnak a szabályszegő autó és a jármű üzemben tartójának adatait. Ilyen szabálysértések:

  • gyorshajtás,
  • biztonsági öv/bukósisak használatának mellőzése,
  • piros lámpán áthajtás,
  • ittas vagy bódult állapotban vezetés,
  • tiltott sávhasználat (busz- vagy autópálya-leállósáv),
  • vezetés közbeni mobilozás (kézben tartott mobillal),
  • jogtalan sztrádahasználat (ez alatt a pályadíj meg nem fizetése értendő),
  • tilosban parkolás.

Mielőtt azonban kifizetnénk a bírságot, érdemes ellenőriznünk a kapott dokumentumot. Egyeztessük az adatokat, a rendszámot, a jármű típusát, a helyszínt, az időpontot. Ha nincs kifogásunk a büntetés ellen, vagyis valóban elkövettük a gyorshajtást, ne késlekedjünk a bírság kifizetésével.

TIPP! Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk pár fontos dolgot, amire érdemes figyelnünk külföldi utunk során: Vezetés külföldön: ezekre figyeljünk.

Mi történik, ha nem fizetünk?

Amennyiben jogosan küldték ki nekünk a fizetési felszólítást és mi mégsem fizetünk, pórul járhatunk. A következő felszólítással a szabálysértési határozat jogerőre emelkedhet, a bírság ára megugrik, ráadásul, 70 euro összeg fölött már a magyar hatóságoknak (ORFK) adják át a behajtás jogát. Az ORFK a határozatot továbbítja az illetékes általános szabálysértési hatóságnak (Járási Hivatal), amely szerv intézkedik a pénzbírság adók módjára történő behajtása iránt. A pénzbírság és eljárási költség megfizetésére 30 napos határidőt biztosítanak és tájékoztatást kapunk arról is, hogy nemfizetés esetén milyen közérdekű munkával válthatjuk ki a pénzbírságunkat.

Közlekedési bírságot kaptunk külföldről, pedig ott sem jártunk?

Nem érdemes figyelmen kívül hagynunk ezt a felszólító levelet sem, mert ezzel még kellemetlenebb helyzetbe kerülhetünk. Főleg, ha nem is jogos a bírságunk kiszabása. De hogyan kaphatunk fizetési felszólítást akkor, ha ott sem jártunk a helyszínen?

Előfordulhat, hogy a sebességmérő kamerák rosszul azonosítják be a rendszámot. Ennek oka, hogy több országban a magyarokéhoz hasonlóak a rendszámok (2022. júliusáig három betűből és három számból állók és az újak is, amelyek 4 betűt és 3 számot tartalmaznak). Az automatikus rendszámfelismerő rendszerek nem minden esetben készítenek jó fotókat (pl. bizonyos fényviszonyok mellett), így fordulhat elő, hogy a rendszámtábla betű- és számkombinációja megfelelően kivehető, de az országkód már nem.

Ha nem jártunk az adott helyen a szabálysértés időpontjában, akkor is reagálnunk kell a levélre, különben a szabálysértési határozat (a fent említett módon) jogerőre emelkedhet, annak ellenére, hogy ártatlanok vagyunk.

Jó tudni!

Tovább súlyosbodhat az ügy, ha nem reagálunk. Ekkor akár büntetőeljárást is indíthatnak ellenünk, és a felvilágosítás megtagadása elnevezésű szabálysértésért akár 10 ezer euróig terjedő pénzbüntetést kaphatunk. Nem árt gondolnunk a jövőbeli utazásainkra is! A rendezetlen közlekedési bírságos ügyek évekig nem évülnek el, így, amikor a bírságoló országba visszatérünk, bajba kerülhetünk egy rendőri ellenőrzés során.

Mit tegyünk tehát, ha ilyen történik velünk?

Legelőször is a levelet küldő ország jogorvoslati lehetőségeire támaszkodhatunk. A legtöbb esetben elfogadják, ha bizonyítékként elküldjük autónk forgalmijának másolatát (sokszor csak a rendszám hasonló a miénkhez, de a felszólításban szereplő autó típus teljesen más), adásvételi szerződést, de készíthetünk fotót is az autónkról. A lényeg, hogy magunknak kell bebizonyítanunk az ártatlanságunkat és azt, hogy hiba történt.

Másik lehetőség, ha az európai uniós polgárok jogérvényesítését segítő SOLVIT központhoz fordulunk, amely segíthet megoldást találni, illetve közvetíteni a felek közt.

TIPP! Genertel Átfogó CASCO biztosításunkhoz igényelhetünk AutósTárs jogvédelmi szolgáltatást, amely segítséget nyújthat a jogorvoslat során, amennyiben eljárás indulna az ügyben.