Habár még csak október van, a hirtelen jött lehűlés miatt már most érdemes lehet előkészülni a téli időszakra. Ilyenkor nemcsak otthonunkat és szervezetünket, hanem autónkat is fel kell készíteni a mínuszokra, ami nem merül ki a téli gumik cseréjében. Ha most rászánod az időt és pénzt járműved téliesítésére, később akár vagyonokat is spórolhatsz magadnak. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amiket ilyenkor érdemes ellenőrizni az autókon és körüljártuk a négy évszakos gumik kérdését is, hogy segítsük a biztonságos téli közlekedést.

Téli gumik vs. négy évszakos szettek

A négy évszakos szetteknek sokáig nem volt túl jó hírük a téli gumikkal szemben. Ezeket az egész évben használható gumiabroncsokat főként olyan országokban használják, ahol nyáron is sokat esik az eső, viszont télen sincs túl hideg. Mivel a legnagyobb hatást a gumik mintázata és annak kopása mellett a külső hőmérséklet gyakorolja az abroncsokra, vásárlás előtt érdemes tájékozódni a márkával kapcsolatban. Nem mindegy, milyen gumikeveréket alkalmaznak ugyanis a gyártás során és az sem, hogy az hány fokig képes ideális tapadást biztosítani. 

Négy évszakos gumikkal valóban spórolhatunk, hiszen két szett vásárlása helyett csak egyre van szükségünk, illetve gumicserére sem kell feltétlenül költenünk. Érdemes azonban észben tartani, hogy az egész éves használat során ezek az abroncsok gyorsabban kophatnak, mintha nyári és téli szettet is használnánk. Végső soron tehát nem is olyan biztos, hogy jobban megéri őket választani.

A téli gumik cseréjére a megfelelő tapadás, így a biztonságos vezetés mellett az autó fogyasztásának optimalizálása miatt is szükség van. A nem megfelelő gumin járművünk akár literekkel is több üzemanyagot fogyaszthat. Ezen kívül a vizes, csúszós utakon a féktávolság akár 40-50%-kal is megnőhet, nyári gumik esetében pedig akár 300%-kal is, ami szinte lehetetlenné teszi a balesetek elkerülését.

Biztosításunk érvényesítéséhez elengedhetetlen, hogy járművünkön az évszaknak megfelelő gumiabroncs legyen. Ennek hiányában a biztosító nem téríti meg azon károkat, amik abból erednek, hogy a baleset bekövetkezésekor a biztosított jármű nem az időjárási viszonyoknak megfelelő gumiabroncsokkal volt felszerelve és ez a tény közrehatott a biztosítási esemény bekövetkezésében.

Ha szeretnél megbizonyosodni róla, hogy jó minőségű gumit vásárolsz autódra, ellenőrizd a német autószövetség (ADAC) évente kiadott tesztjeit! Ezekben nedves és száraz, valamint havas és jeges úton is tesztelik a különböző gyártók téli és négy évszakos szettjeit és féktávolságuk alapján osztályozzák őket. Minél alacsonyabb osztályzatot kap egy gumi, annál előkelőbb helyen szerepel a listán.

Mire figyelj a téli gumikon túl?

Ellenőrizd az akkumulátor állapotát!

Ha 3-4 évnél idősebb az autó akkumulátora, akár jelzés nélkül is meghibásodhat, így érdemes cseréről gondoskodni. Intő jel lehet, ha az autó reggelente nehezen indul. A téli hidegben az akkumulátorok kapacitásuk kétharmadát is elveszíthetik, így előfordulhat, hogy autónk akár út közben is megadja magát.

Gondoskodj fagyálló folyadékról!

A mínuszokban a motor nyári hűtőfolyadéka megfagyhat, így a legnagyobb hidegek beköszönte előtt érdemes megfelelő fagyállóról gondoskodni. Ennek otthoni ellenőrzésére általában nincs lehetőség, szerelőműhelyekben és benzinkutakon azonban megtalálható a műszer, amivel vizsgálható a hűtőfolyadék fagyáspontja. Vigyázz, üzem meleg motor esetében könnyen megégetheted magad, bízd inkább szakemberre!

Ellenőrizd az ablaktörlőket és az ablakmosó folyadékot!

Ahogy hűtőfolyadékból, úgy ablakmosóból is érdemes télire váltani a mínuszok előtt. Míg a nyári bogároldó adalékokat tartalmaz, a téli a jegesedést gátolja és segíti az ablakra fagyott víz eltávolítását.

Az ablaktörlő lapátok gumiját is érdemes ellenőrizni, a hidegben ugyanis megkeményedhetnek és romlik a hatékonyságuk, sőt, még az üveget is károsíthatják.

Ellenőrizd a fékeket!

A féktávolság fontos tényező a jeges, vizes, latyakos utakon. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsd, érdemes rendszeresen ellenőrizni a fékeket. Ügyelj rá, hogy ne legyenek elkopva, a féktárcsák megfelelően illeszkedjenek a helyükre. A fékvezetékeket, valamint fékfolyadékot is érdemes ellenőrizni a tél beköszönte előtt.

Készülj fel a váratlan helyzetekre!

Mi legyen mindig a csomagtartóban?

Elsősegély doboz, pótkerék és kerékkulcs mellett télen jó, ha van nálad egy kis túlélőkészlet is arra az esetre, ha az út szélén ragadnál egy időre. Ebbe tegyél egy kevés tartós élelmiszert, kekszet, müzli szeletet, egy üveg vizet és egy meleg takarót is! Ez megkönnyítheti a várakozást a hidegben, amíg megérkezik az autómentő, vagy újra el tudsz indulni például egy vihar után.

Ha gyakran jársz hegyi utakon, jó, ha van nálad hólánc is. Ez a jégen való tapadást is segítheti, így, ha elfér, érdemes akkor is nálad lennie, ha egyébként ritkán jársz a hegyekben. Ezen kívül az autósok elengedhetetlen téli felszerelése a jégkaparó és a jégoldó spray is, amikre nemcsak a reggeli induláskor lehet szükség.

Különösen fontos a biztosítás

Még a legtapasztaltabb sofőrök sem képesek mindig kivédeni a baleseteket. Ez a csúszós, téli utakon még nehezebb, így jó, ha van egy biztosításod, ami akkor is segíthet a károk rendezésében, ha saját hibádból történt meg a baj. A Genertel széles körű Okos CASCO biztosítása például térít többek között elemi károkra, töréskárra, üvegtörésre és lopásra, valamint részlopásra is.