Értékeink elvesztése nemcsak anyagilag fájdalmas, hanem számos teendővel is párosul. Pláne, ha az irataink újra beszerzéséről is szó van. De mit tehetünk, ha gond adódik? Lássuk!

Poggyászvédelem a reptéren

Egy repülés alkalmával előfordulhat, hogy a csomagunk lemarad a járatunkról, vagy hogy bár megérkezik a csomag, de valami mégsem stimmel. Kellemetlen érzés a csomagkiadónál szembesülni vele, hogy a bőröndjeinkkel valami baj történt. Mit a teendő?

Az első lépés, hogy értesítjük a felelős hatóságokat és a reptér felelős munkatársait. Egy „elveszett poggyász” vagy „Lost and Found” pultot kell keresnünk ehhez. Mindenképpen szükség lesz egy hiteles jegyzőkönyvre, amit az illetékes külföldi vagy hazai rendőrség állít ki.

Ebben szerepelnie kell:

  • a károsultak nevének,
  • személyi adatainak,
  • az esemény helyének és idejének,
  • valamint az eltulajdonított tárgyak részletes leírásának.

Ezek a dokumentációk később a biztosítás igényléséhez is szükségesek lesznek, de a beszállókártyánkat is célszerű megőrizni!

Ha szerencsénk van, eltűnt csomagunk a következő járattal utánunk jön. Ilyenkor a légitársaságok általában kárpótlást nyújtanak a várakozó károsultaknak. Ritkán fordul elő, hogy egy csomag végleg elvész, de előfordulhat, hogy az azonosításért felelős címke megsérül. Ilyenkor külső jegyek alapján próbálják megtalálni.

Praktikusan szereljünk a bőröndre valami speciális jelzést, például egy extra címkét, vagy akár valamilyen színes szalagot. Ez sokat segít, ha egyszerű, könnyen összetéveszthető fekete bőröndünk van.

Poggyászvédelem a földi utakon

Ha vonattal vagy busszal utazunk, jobban rajta tudjuk tartani a szemünket a csomagokon. A poggyászlopás azonban néha itt is problémát okozhat. Ilyenkor is hasonló az eljárás, mint a reptéren: a társaság és a helyi hatóságok jegyzőkönyvére van szükségünk a bőrönd elvesztésének hiteles bizonyítékaként.

Akár felelősséget vállal a társaság az eltűnés miatt, akár nem, szereznünk kell valamilyen írásos igazolást. Ez később szükséges lehet a biztosítási kártérítéshez.

Utasbiztosítás akció

Poggyászvédelem a saját autónk esetén

Már bepakolásnál készüljünk fel arra, hogy a csomagjaink biztonságban legyenek! Egyrészt, fontos a jó elhelyezés és megfelelő rögzítés. Ez triviálisnak tűnhet, de ha figyelmetlenül pakolunk be, könnyen megsérülhetnek a csomagjaink.

Azokat a dolgokat, amiket nem fogunk út közben használni, a csomagtartóban helyezzük el. A legjobb, ha nem pakoljuk tele járgányunkat, mert messziről kiszúrhatják a tolvajok, hogy sok értéket cipelünk. Ki szeretné, hogy egy feltört autó látványára kellene visszaérnie a pihenőből? Ha többen utazunk, valaki ilyenkor mindig maradjon a csomagok közelében, megelőzve a bajt.

Ha rendelkezünk Casco biztosítással, ellenőrizzük, mire terjed ki pontosan! Általában a biztosítás csak a kocsiban keletkezett károkat téríti meg, amennyiben lopásról, rablásról van szó. Mit jelent ez pontosan? A csomagok, értékek kártérítését nem minden esetben tartalmazza.

Hosszabb kiruccanást tervezel? Jól jönne egy autós ellenőrző lista, mire érdemes figyelned indulás előtt? Cikkünkből kiderül!

TIPP! Biztosítsuk be a csomagjainkat is! A Genertel esetében köthetünk kiegészítő biztosítást Casco-nk mellé.

Poggyászbiztosítás

Minden poggyászbiztosításnál előre meg van határozva, hogy mit foglal magába a biztosítás. A magas értékű tárgyakat, mint ékszerek, drágakövek, műkincsek, nagyobb értékű elektronikai felszerelések, általában nem fedezik ezek a biztosítások. Találhatunk azonban speciális biztosításokat, amik védelmet nyújtanak ezekre a vagyontárgyainkra is.

Elindulás előtt, ha tudjuk, hogy magas értékekkel fogunk utazni, mindenképp járjunk utána ezeknek a biztosításoknak is!

TIPP! Pénzt, drága ékszert, műszaki cikket ne tegyünk a feladott poggyászba!

Sok biztosítás esetén figyelnünk kell arra is, hogy csomagjaink csak akkor állnak védelem alatt, hogyha azokat elzártuk biztos helyen, mégis ellopták. Legyünk mindig nagyon körültekintőek és alaposak! Bőröndjeinkre tegyünk lakatot és ha lehet csomagoljuk, vagy csomagoltassuk be feladás előtt.

Az utasbiztosítás előnyei

Külföldi utazás során bármikor szükségünk lehet segítségre, egy váratlan sérülés, betegség miatt, ha ellopják a poggyászt vagy lerobban az autónk. Ezekre a hirtelen helyzetekben nyújthat segítséget egy utasbiztosítás.

TIPP! Az utazás célja szerint 4 lehetőség közül választhatsz Genertel utasbiztosítási csomagjaink közül: Városnéző, Kiránduló, Tengerpart és Sí biztosítás, ezeken belül pedig 3 szolgáltatási szintet kínálunk. Részletek a weboldalon!