Jól jönne egy autós ellenőrző lista, hogy mikre figyelj mielőtt elindulnál egy hosszabb útra járgányoddal? A lenti 5 pont betartásával sok fejfájástól kímélheted meg magad!

Tipp! Mit tehetünk, ha gond adódik a poggyászunkkal? Korábbi cikkünkből megtudhatod!

Autós ellenőrző lista: futómű ellenőrzés

A tartós jó idő beköszöntével sokan már valószínűleg átestek a téli gumik cseréjén. Hogy miért is lényeges ez?

A megfelelő tapadás érdekében fontos, hogy a nyári melegben alkalmas gumiabroncsokat használjunk. Érdemes ellenőrizni a gumik állapotát és kopását is. Ennek mértékét egy úgynevezett kopásmérő is jelöli. Ha az abroncs profilmélysége eléri a kopásmérőt, azonnal érdemes cserélni.

Autós ellenőrző lista: klímatisztítás

A téli időszakban nem sokan kapcsolják be a klímát autójukban. Miért is tennék?

Emiatt azonban könnyen elszaporodhatnak benne olyan baktériumok, melyek az első tavaszi használatkor azonnal az autó utasterébe kerülnek. Ha érezted már magad nyomottnak, náthásnak vezetés után, vagy gyakran fáj a fejed az autóban, előfordulhat, hogy szűrőt kell cserélni.

Autós ellenőrző lista: motorolaj és szűrőcsere

Tízezer kilométerenként egyébként is ajánlott olajat cserélni az autóban. Ha hosszú útra indulsz azonban szintén érdemes időt szánni az olaj- és szűrőcserére. Mivel az olaj gondoskodik a motor és a benne lévő alkatrészek megfelelő kenéséről, a darabos, régi olaj akár meghibásodást is okozhat.

A következő lépés: folyadékszintek

Különösen hosszú utak előtt, de évi rendszerességgel is ajánlott ellenőrizni az autó folyadékszintjeit. Miért? Baj esetén ugyanis hosszú időbe telhet megtalálni a probléma forrását.

A legfontosabb folyadékok közé tartozik a fékfolyadék, a kormány szervó, amennyiben nem elektromos autóról van szó. Ne feledkezz meg a motorolajról és a hűtőfolyadékról sem! Utóbbi kettő viszonylag könnyen hozzáférhető, a fékfolyadék és a szervó ellenőrzése azonban már szerelő segítségét igényelheti.

Az utolsó lépés: elektronika

Egy idősebb, 4-5 éves, akkumulátor kevésbé ellenálló a téli hideggel szemben, különösen, ha az autó a szabadban parkol. Hosszabb utazás előtt érdemes ellenőrizni a töltöttségi szintjét, utántölteni, vagy cserélni, ha szükséges.

Ahhoz, hogy az autód biztosan ne hagyjon az út mellett, nem árt átnézni a gyertyákat sem, a biztonságos közlekedés érdekében pedig ne feledkezz meg a fényszórókról sem!

Védelem út közben

Még a leggyakorlottabb sofőrökkel is előfordulhatnak balesetek. Egy hosszú út közben jól jöhet egy kis extra védelem neked és járművednek egyaránt. A Genertel teljes körű Okos CASCO biztosítása térítést nyújt elemi károkra, lopáskárra és részlopásra, töréskárra és üvegtörés-kárra is. Ezen kívül számos hasznos kiegészítőt választhatsz hozzá, melyekkel előre gondoskodhatsz gyors és kényelmes megoldásról vészhelyzet esetén is.