Hosszú hétvége: irány a túloldal! 

Nem kell mindig nagy utazásokban gondolkodnunk, ha külföldre szeretnénk menni. Egy hosszú hétvége alatt bőven akad időnk kikapcsolódni és kicsit világot látni is anélkül, hogy komolyabb utat kéne megszerveznünk. Utazós cikksorozatunk 1. részében adunk pár hasznos tippet, mire érdemes odafigyelnünk, ha átlépjük az országhatárt!

Nem látunk a jövőbe, de elképzelésünk lehet

Terv nélkül is elindulhatunk, de ki akarná kockáztatni a szabadidejét vagy pénzét egy félresikerült program miatt? A balesetekről már nem is beszélve.

Amennyire lehet, próbáljunk meg előre tervezni.  Ahhoz, hogy hatékonyan oszthassuk be az időnket,

  1. írjuk össze a látnivaló listát,
  2. az útitervet
  3. és számoljuk össze a költségeket.

Milyen költségek merülhetnek fel?  Vegyük bele a számolásba ezeket:

  • Üzemanyag ára. Mennyit kell tankolnunk?
  • Autópálya matrica ára.
  • Ha van belépős program, akkor mennyi a belépőjegy ára?
  • Hol eszünk? Étteremben fogyasztunk, vagy pakolunk szendvicset?
  • Mennyi az utasbiztosítás díja?
    • Ezzel legyen a legkevesebb dolgod! A Genertel oldalán pillanatok alatt kiszámolhatod, mennyibe kerülne az utasbiztosításod. Azt tudtad, hogy egy biztosítással 9 további főt is biztosítani tudsz?
    • Miért is jó felkészülni biztosítással?
    • Külföldi utazás során bármikor szükségük lehet segítségre, egy váratlan sérülés, betegség miatt, vagy olyan esetben, ha ellopják a poggyászunkat vagy lerobban az autónk. Az ilyen események akár milliókba is kerülhetnek, a sok bosszúság pedig tönkreteheti az egész utazást.
    • Jó tudni, hogy ezeket minden utasbiztosításunk tartalmazza: orvosi és mentési költségek fedezete, balesetbiztosítás, poggyászbiztosítás.
    • Különböző kiegészítők közül válogathatsz: Síelés Plusz, Autó Plusz, Extrém Sport Plusz, Tengerpart Plusz kiegészítő biztosítások.
    • Pár kattintással kiszámolhatod a kedvezményes díjad és megkötheted online. Egyszerű, mint a karikacsapás, még akkor is, ha az utazás előtti hirtelen jut eszedbe, hogy megfeledkeztél az utasbiztosításról!
  • És ne feledkezzünk meg némi költőpénzről sem.

3+1 jó tanács, amit érdemes megfogadni utazás előtt! Te gondoltál ezekre?

1. Mindig ismerjük a fontos gyógyszerek hatóanyagát!

Talán már általános, hogy magunkkal hordunk kis „túlélő csomagokat”, de ha mégis elfogy külföldön a fájdalomcsillapítónk, elég kellemetlen óráknak nézhetünk elébe. Főleg, amikor rájövünk, az ottani gyógyszertárban nincs az, amit szedni szoktunk, vagy van, de fogalmunk sincs, milyen néven. A külföldi gyógyszertárban egyáltalán nem biztos, hogy tudják majd a szokásos gyógyszerünket biztosítani, ám ha ismerjük a hatóanyagát, gond nélkül kaphatunk egy hasonlót.

2. Nézz utána a sebességhatárnak, és tartsd be!

Országonként eltérhet, hogy mennyi a megengedett legnagyobb sebesség, a gyorshajtásért pedig drágán megfizetünk: Ausztriában a büntetés akár 2180 euró, azaz több mint 700 ezer forint is lehet! Érdemes az egyéb szabályokról is előre tájékozódni: Romániában pl. egy koccanás esetén is értesíteni kell a rendőrséget, és igazolást kell tőlük kérni.

3. Tájékozódj az okmányok szabályairól!

Vannak olyan országok, ahol nem elég, ha az utazás idején érvényesek az okmányok. Az is meg van szabva, hogy milyen lejárati időt fogadnak el, így pl. Törökországban még az utazást követő 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek.

+1. Legyen külképviseleti telefonszámod és konzuli regisztrációd!

Érdemes felírni a magyar külképviselet elérhetőségét, hiszen van ügyeleti telefonszámuk, ahol 24 órán át magyar nyelven nyújtanak segítséget. A konzuli szolgálat honlapján akár regisztrálhatunk is, ez adott esetben megkönnyítheti az ügyintézést!

 

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!