Talán elmondható, hogy kétféle szilveszteri embertípus van: egyik az, aki az otthon nyugalmában várja ki az éjfélt, másik pedig, aki társaságban bulizza át magát az új évbe. Bármelyik típusba is tartozunk, itt van pár tipp, amit érdemes megfogadnunk szilveszter este.

Vigyázat, csúszásveszély!

Ha elhagyjuk a házat szilveszter éjjelén, ne feledkezzünk meg arról, hogy az utak jegesek, csúszósak lehetnek. Ez különösen fontos akkor, ha alkoholt is fogyasztunk az este folyamán, illetve ünnepi vagy buli ruhában indulunk neki az éjszakának. (A tűsarkúkat és félcipőket nem jeges utakra találták ki.) Már az elindulás előtt tervezzük meg az utazásunkat: hogyan jutunk a parti helyszínére és mivel utazunk haza? Hogy ne kelljen az utolsó pillanatban kapkodnunk, mentsük el több taxitársaság telefonszámát a mobilunkba.

Ha már utazás: lesz taxi?

Szilveszter éjjelén megnövekedett forgalommal kell számolnunk, vagyis taxit sem biztos, hogy egy intéssel tudunk szerezni. Ha van autónk, nézzünk utána a sofőrszolgálatot nyújtó cégeknek is, de megtehetjük azt is, hogy egy éjszakára előre foglalunk egy olcsóbb szállást a szórakozóhely közelében.

Vezetünk? Felejtsük el az éjféli koccintást is

Mondanunk sem kell, hogy sem most, sem máskor nem engedélyezett alkohol fogyasztása mellett volán mögé ülni. Még abban az esetben is, ha mi gyalogosok vagyunk, figyeljünk a járművekre, mert lehet, hogy más nem lesz olyan felelősségteljes, mint mi.

Fontos infó a petárdákról!

Ne felejtsük el, magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet – figyelmeztet a rendőrség. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el, így akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A petárda használata nem csak a használójára tekintve lehet veszélyes, hanem komoly sérüléseket okozhat, ha valakinek a közelében robban fel. Elhagyatott helyen és utcán sem szabad, de különösen szórakozóhelyen és tömegben tilos a használata.

Mi a helyzet a tűzijátékkal?

Tűzijátékot vásárolhatunk szilveszterre. Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá tudunk jutni, de vannak olyan termékek (a 3. osztályba soroltak), amelyek csak december 28. és 31. között vásárolhatók. Ne felejtsük el, hogy december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatjuk csak fel a vásárolt tűzijátékokat. Amelyeket nem lőttünk el, vagy hibás volt, azt a terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. Ennek az árát visszakapjuk.

Tűzijáték kisokos: tippek a biztonságos használathoz

  • Figyeljünk, hogy a lövés irányában ne legyen akadály (pl. fa, elektromos vezeték, ház).
  • A tűzijátékot nem szabad emberek felett átlőni, vagy az irányukba fordítani.
  • Erős szélben, viharban ne használjunk semmilyen tűzijátékot!
  • A működésbe hozott tűzijátékot a működésük befejezésétől számított legalább 10 percig ne közelítsük meg.
  • Ügyeljünk a megfelelő elhelyezésre: a tűzijátékbombák, római gyertyák vetőcsöveinek alsó egyharmad részét temessük a földbe, vagy rögzítsük erősen egy függőleges szilárd rúdhoz.
  • Rakéták csak akkor lőhetők fel, ha vezetőpálcájuk nem törött. Figyeljünk arra is, hogy a vezetőpálca nem ég el, az minden esetben visszahullik!
  • Soha ne hajoljunk a tűzijáték fölé és soha ne működtessünk kézben tartva pirotechnikai eszközt.
  • Alkohol vagy egyéb szer befolyása alatt ezeknek az eszközöknek a használata tilos.
  • Javasolt az épületektől minél messzebb használni a tűzijátékokat, mert a tetőre esve, vagy akár a házakba csapódva tüzet okozhatnak. Háztulajdonosként is jobb, ha rendelkezünk lakásbiztosítással, amely a tűzkárok költségét fedezni tudja. (Hiába vagyunk elővigyázatosak, lehet, hogy más nem lesz az.)

Mi lesz a kutyákkal szilveszterkor?

Aki állattartó, már tapasztalhatta, hogy a szilveszteri tűzijátékozás, hangos durrogás megviseli a legtöbb kutyát, gyakran a macskákat és egyéb házi kedvenceket is (nem is beszélve a vadon élő állatokról). Ha autóval utazunk aznap este, legyünk körültekintőek, hisz a megzavarodott vadak könnyen elénk ugorhatnak az úton.

Korábbi cikk sorozatunkban körbejártuk a vadgázolás témakörét: Autós vadkár: 5+1 tipp, hogy elkerüljük az ütközést, Vadgázolás: kit terhel a felelősség?

Ha tudjuk, hogy háziállataink érzékenyek a szilveszteri zajokra, jobb, ha elutazunk velük egy nyugodt vidéki helyre, ahol stresszmentesen átvészelhetik ők is és mi is az éjszakát. Ha erre nincsen lehetőségünk, beszéljünk az állatorvosunkkal, aki lehet, hogy nyugtató használatát fogja javasolni. Még akkor is, ha állataink különösebben nem tartanak a tűzijátéktól, tartsuk aznap este őket zárt helyen. Rengeteg állat szökik meg ijedtségében szilveszter éjszaka. Amíg be vannak zárva, beállíthatunk nekik, kifejezetten állatok számára készített, nyugtató zenét, amely tompítja a külső zajokat.

Az óvatos duhajok is figyeljenek

Azoknak, akik inkább otthon a családjukkal vagy barátaikkal töltik el a szilveszter estét, nem biztos, hogy kevesebb kalandban lesz részük. Az otthoni mulatozásnak gyakran a bútorok, üvegpoharak szoktak áldozatul esni, így legyünk körültekintőek ilyen helyzetben is. Még szilveszter előtt töltsük fel a „házi gyógyszertárunkat” fertőtlenítőszerrel, gézekkel, ragtapasszal és fájdalomcsillapítóval. Ha nem szeretnénk az ügyeleten tölteni az éjszakát, a pezsgőt eltartva magunktól, semmiképpen ne más irányába vagy a szemünk felé tartva nyissuk ki. Persze, legszerencsésebb, ha a porcelán készletet és az ablakot sem törjük szét vele.

Biztonságban a legjobb bulizni

Bárhol érjen is minket az éjfél, a legjobb biztonságos környezetben bulizni. Ha ezt a pár óvintézkedést betartjuk, már tettünk valamit annak érdekében, hogy jó emlékekkel búcsúztassuk el az óévet. A Genertel Biztosító csapata kellemes időtöltést, biztonságos szórakozást és boldog új évet kíván!