Az évek óta növekvő ingatlanárak miatt még mindig pörög az albérlet piac. Te is épp lakást tervezel bérelni vagy új lakhatás után nézelődsz a régi helyett? Cikkünkben összeszedtük, hogy többek között miket érdemes tudni az ideális albérlet kiválasztásáról!

Albérlet választás: mivel vigyázzunk?

Még ha nem is a végleges otthonunkról van szó, akkor is megfontoltan kell albérletet választanunk. Ne hagyjuk, hogy kizárólag az ár befolyásolja a döntésünket!

Egy budapesti bérlakás átlag havi díja 195 ezer forint is lehet, egy szoba bérlése elég széles skálán mozog, nagyjából 35-118 ezer forint közé tehető. A vidéki egyetemvárosokban nagyjából 95-150 ezer forint körül lehet kiadó ingatlant találni.

Nehéz jó áron olyan lakást találni, ami minden szempontból megfelel az igényeinknek, de mielőtt elfogadjuk a legkedvezőbbnek tűnő ajánlatot, az alábbi tényezőkre is figyeljünk!

Környék

Nézzük meg alaposan a környéket több alkalommal is! Jó, ha a környező utcákat, tereket 2-3 alkalommal is megnézzük különböző időpontokban, például estefelé, hétvégén vagy reggel. Képzeljük el, hogy milyen lesz itt este sétálni, ha egyedül kell majd közlekednünk. A környékről sokat megtudhatunk rendőrségi adatok alapján is, a döntés előtt ránézhetünk a bűnügyi térképre.

Ház

Figyeljük meg, kik lakják a házat, mennyire mozgalmas, milyenek az ajtók, a folyosók, a lift állapota. Nem árt, ha az ablakokon van rács és az ajtón biztonsági lánc.

Győződjünk meg az ingatlan állapotáról. Ellenőrizzük, biztosan működnek-e az elektronikai berendezések, a csapok, megfelelően működik-e a klíma. Jobb, ha világosban megyünk megnézni a vágyott lakást, hogy könnyebben feltűnjenek az esetleges hibák.

Rezsi

Az elmúlt időszakban kiemelten fontos témává vált a rezsi kérdése. A következő időszakban megnőhet a távhős lakások iránti kereslet, mivel az új rezsiszabályok ezekre az ingatlanokra nem vonatkoznak.

Kérdezzük meg a tulajdonost, mekkora rezsire számíthatunk, mi az átlagos az elmúlt évek alapján. Fontos kérdés, hogy átalány szerint történik-e a fizetés vagy egyedi fogyasztás alapján. Beköltözéskor jegyezzük fel a mérőóra állásokat és kövessük nyomon fogyasztásunkat!

Tipp! Te is gondolkodóba estél, milyen megoldások lehetnek arra, hogy csökkentsd vagy akár teljesen kiváltsd az áram- vagy gázfogyasztásod? Előző cikkünkben összegyűjtöttünk pár trükköt, melyek segíthetnek ebben!

Bérleti szerződés

Ha megvan a kiszemelt lakás, a bérleti szerződés aláírása és a kaució kifizetése előtt kérjük le a tulajdoni lapot, hogy lássuk, a valódi tulajdonosnak fogunk-e fizetni. A nem hivatalos tulajdoni lap lekérése magánszemélyeknek ingyenes, az e-hiteles tulajdoni lap pedig 3600 Ft/ingatlan. A pénz átadásakor mindig legyen velünk valaki, ne akarjunk egyedül intézkedni.

Ne felejtsünk el leltárt készíteni az ingatlanban lévő eszközökről, bútorokról. Minden olyan dolgot, berendezési tárgyat célszerű összeírnunk, ami nem a mi tulajdonunk, a lakással együtt kaptuk meg. Egy ilyen lista még hasznos lehet, amikor elszámoltok a bérleti szerződés felmondásakor.

Zárcsere

Tájékoztassuk a főbérlőt arról, hogy beköltözésünket követően szeretnénk-e zárat cserélni. Ez egy apró, de annál fontosabb dolog, ami jelentős komfortérzetet adhat, ha új helyre költözünk.

Albérletben élek: mi a helyzet a biztosítással?

A beköltözés előtt jó, ha kitudakoljuk, a tulajdonos rendelkezik-e lakásbiztosítással és hogy biztosítása mire terjed ki. Nem mindegy, hogy mindenre kiterjedő védelemmel van-e ellátva az adott ház vagy a biztosítás csak a közös használatban lévő területekre nyújt kártérítést.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége MTI-nek adott közleményében kitért rá: sokan nem tudják, de egy albérlet esetén a bérlő is jogosult (a bérbeadóval egyeztetett feltételek mellett) lakásbiztosítást kötni ingóságai védelme érdekében.

Albérlőként érdemes átgondolnunk, kötünk-e saját lakásbiztosítást, hiszen ingóságaink védelme is kiemelten fontos kérdés.

Tipp! Egy lakásbiztosítás segíthet átvészelni a váratlan kiadásokat. Genertel lakásbiztosítási csomagjainkban csak az Ön számára fontos dolgokért kell fizetnie, hiszen igényei szerint személyre szabhatja szolgáltatását. Részletek a weboldalon.