Szeptember 1-től újra utazási korlátozások kerültek bevezetésre, melyek értelmében a külföldről hazaérkezők két hét karanténba kerülnek, ami alól felmentést Magyarországon készült két negatív PCR teszt adhat. Ennek ellenére előfordulhat, hogy külföldre kell utaznod, akár személyes, akár munkaügyben. Utazz biztonságban ilyenkor is és tedd meg a szükséges óvintézkedéseket!

Mikre figyelj, mielőtt útnak indulsz?

Ellenőrizd a célország fertőzöttségi szintjét!

Amellett, hogy milyen a fertőzés állapota a célállomásodon az is fontos információ, hogy vannak-e rá vonatkozó utazási korlátozások. Ezeket az Európai Bizottság erre a célra létrehozott oldalán egy helyen is megtalálhatod, de szükség szerint a helyi magyar nagykövetséggel is felveheted a kapcsolatot. Erről bővebben a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán is találhatsz információkat.

Előfordulhat, hogy az adott ország a beérkezésed után hoz korlátozó rendeleteket, amik megnehezíthetik a hazajutásodat. Ebben az esetben is érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi magyar nagykövetséggel.

Kerüld a tömeget!

Ha repülőgéppel utazol, elkerülhetetlen, hogy emberek között légy, de azzal segítheted a vírus elleni védekezést, ha utazás előtt elkerülöd a tömeget, ezzel csökkentve annak az esélyét, hogy már vírushordozóként indulj útnak.

Készülj tartalékokkal!

Most különösen rugalmasnak kell lenned, ha úgy döntesz, hogy külföldre utazol. Nemcsak a késések okozhatnak problémát, hanem könnyen előfordulhat, hogy már beérkezés után hosszabb időre karanténba kerülhetsz. Érdemes anyagilag is arra készülni, hogy szükség esetén rendezni tudd a plusz tartózkodásra vonatkozó számlákat a szállásról, élelmiszerekről és, ha kell gyógyszerekről.

Legyen Európai Egészségbiztosítási Kártyád!

A magyar egészségbiztosításra jogosult személyek, aki állandó lakcímmel rendelkeznek az Európai Unió más tagállamaiban is igénybe vehetnek orvosi ellátást. Ehhez azonban szükségük van egy Európai Egészségbiztosítási Kártyára, amit személyi igazolvány, és TAJ számot igazoló okmány segítségével igényelhetnek a területi kormányhivatalban, vagy kormányablakban, illetve a NEAK területi irodájában.

TIPP:

Utazz biztonságban Európán belül! Az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról többet is megtudhatsz a NEAK hivatalos oldalán.

Utazz biztonságban: mire figyelj út közben?

Ne feledkezz meg a maszkokról!

A legtöbb országban zárt helyen kötelező a maszkok viselése, így például élelmiszerboltokban, benzinkutakon, bevásárlóközpontokban és tömegközlekedésen is. A reptereken és repülőgépeken szintén ajánlott az orrot és szájat eltakaró maszk viselése önmagunk, utastársaink és a személyzet védelme érdekében.

Kézmosás és kézfertőtlenítés

Moss gyakran és alaposan kezet szappannal és meleg vízzel! Különösen érdemes figyelni erre étkezések, vagy mosdóhasználat előtt és után. Jó, ha van nálad alkoholos kézfertőtlenítő is, amit akkor használhatsz, ha épp nem áll módodban kezet mosni. Ez azonban nem helyettesíti az alapos kézmosást.

TIPP:

Legalább 60-70% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt válassz, vagy keresd a „virucid” kifejezést a tubuson! Ez nem garantálja ugyan, hogy minden baktérium és vírus ellen hatásos lesz, de enélkül elképzelhető, hogy csak egy illatos és drága gélt vásárolsz.

Tarts távolságot!

A repülőgépeken a megfelelő távolság fenntartásának érdekében általában csak minden második ülőhely foglalható. Erre figyelj te is oda utazás közben és, ha teheted, úgy válassz helyet, hogy mosdóba menet például ne kelljen még egy utason átmásznod, hogy kijuss az ülések közötti folyosóra. Autós utazás során is tartsd észben a közösségi távolságtartás szabályait, út közben ugyanis előfordulhat, hogy meg kell állnod néhány helyen az otthonod és a célállomás között.

A legszükségesebbek:

Érdemes magadnál tartani egy kis digitális lázmérőt arra az esetre, ha levertnek, lázasnak éreznéd magad. Így gyorsan ellenőrizheted, van-e hőemelkedésed és kapcsolatba kell-e lépned valamelyik járványügyi szervezettel, vagy orvossal. Az immunrendszered erősítése és szinten tartása érdekében ne feledkezz meg a szükséges vitaminokról sem, például C-vitamin és D-vitamin. Ezen kívül fájdalom- és lázcsillapító is lehet nálad, ami akár egy egyszerű fejfájás esetén is jól jöhet.