Végre elhatározásra jutottunk a lakásfelújítás elkezdését illetően? Ehhez bizony alapos tervezés szükséges! Íme 3+1 tipp, hogyan kímélheted meg magad a felesleges bonyodalmaktól!

1. Piszkos anyagiak: mennyibe kerül egy lakásfelújítás?

Mondanunk sem kell, hogy egy lakásfelújítás, főleg, mikor teljes korszerűsítésről van szó, komoly anyagi terheket ró egy ingatlantulajdonosra. Mégis mekkora összegekben kell gondolkodnunk? Az árak mindenhol eltérőek, de lássunk pár példát arra vonatkozóan, nagyságrendileg mennyi megtakarítást érdemes félretennünk.

  • Egy 30-35 nm közötti garzon lakás körülbelül 1,5-1,8 millió forintba kerül, amelynek legnagyobb részét a konyha és a fürdőszoba képezi.
  • Ezzel szemben egy 60-70 nm lakás felújítása nagyjából 3-3,5 millió Ft-nál kezdődik.
  • Egy konyha felújítási költsége már önmagában körülbelül 1-1,5 millió Ft, egy fürdőszobái 600-800 ezer Ft körüli áron mozog, míg egy festés 300-400 ezer Ft is lehet.

Általánosságban azt javasolják, hogy érdemes a renoválásra kalkulált összegen felül még plusz 20%-ot birtokolni, ugyanis szinte mindig adódnak előre nem látott problémák, amik bizony plusz kiadásokkal járnak.

2. A felújítás titka a részletekben rejlik

Figyelj oda az alábbi apróságokra! Hidd el, felesleges kiadásoktól kímélheted meg magad és a pénztárcád!

  • Rendelés és idő: nem elég kinézni a boltban, meg is kell rendelni a beépíteni kívánt anyagokat, tárgyakat, bútorokat. A megrendelést követően sem dőlhetünk még hátra, hisz könnyen előfordulhat, hogy nincs készleten a számunkra szükséges típus, vagy mennyiség. Vagyis várnunk kell a beszállításra. Ezt az időt bele kell kalkulálnunk a felújítás idejébe! Ez különösen akkor kínos, amikor több szakemberrel dolgozunk együtt, akik egymásra és ránk vannak utalva.
    Ha a költségvetésünkbe belefér, kérjünk fel egy generál kivitelezőt, aki egy kézben összefogja az egész folyamatot és koordinálja helyettünk a szakembereket.
  • A rendelés ára: sok esetben a rendelt áru 50%-át előlegként ki kell már fizetnünk, így ezt az összeget határoljuk el. Előre tisztázzuk azt is, hogy a szállítás hogyan fog zajlani, benne van-e az árban, vagy arról is külön nekünk kell még gondoskodnunk.
  • Kell engedély vagy sem? A lakásfelújítás és családi ház felújítás nem engedélyhez kötött, azonban a kémény, főfal, gázrendszer, tetősík változtatásához szakhatósági engedélyeztetés szükséges. Érdemes megtudakolni minden esetben, hogy az általunk kigondolt változtatásokhoz szükséges-e engedély, vagy sem.

Tudtad? Építés-szerelés biztosítás szolgáltatásunk a felújítással kapcsolatos károk esetén is segítséget nyújthat!

Mi történik, ha kár keletkezik a felújítás közben? A te lakásbiztosításod is tartalmaz építés- és szerelésbiztosítást? A Genertel lakásbiztosítás 3. számú záradéka magában foglalja az építés- és szerelésbiztosítást, illetve feltételeit. A biztosító kockázatviselése kiterjed az építés, valamint az építési engedélyhez kötött bővítés, átépítés alatt álló épületek és épületrészek teljes építési munkájára, beleértve az összes szükséges szerkezeti elemet, építőanyagokat, valamint az épületgépészeti- és villamos berendezéseket és szereléseket.

3. Hogy mennyi?! Ne a végén lepődjünk meg!

A lakásfelújítás végéhez közeledve döbbenünk rá, hogy megnövekedett a szakember által becsült végösszeg? Hogy történhetett ez?

A munka során számos dolog befolyásolja a végső felújítási árat. Bár nehéz szabad kapacitással rendelkező jó munkaerőt találni, mégis érdemes már nulladik lépésként több (legalább három) árajánlatot bekérni és átbeszélni részletesen mindegyik szakemberrel a lépéseket, felmerülő gondokat és azok megoldását. Nektek is jó, ha előre látjátok, mik jöhetnek elő a munka során.

+1. Számold újra biztosításod!

Sokan nem tudják, de még ha van is lakásbiztosításunk, egy felújítás után mindenképp érdemes újra kalkulálnunk a biztosítási díjat, mert megnő a lakás értéke!

Egy új konyhabútor vagy háztartási gép, a korszerűsített fűtési rendszer, vagy a kicserélt nyílászárók, esetleg egy felújított szoba mind-mind növelik az ingatlan és ingóságok együttes értékét. Ezért ezekre az elemekre a régi lakásbiztosítás lehet, hogy már nem nyújt fedezetet!

Miért olyan fontos frissíteni? Ha bekövetkezne valamilyen váratlan káreset és a biztosítóhoz fordulunk kártérítésért, a tényleges kárnál alacsonyabb kártérítési összeget fizethet a biztosító. Hogy miért?

Mert még a régi, kisebb értékű lakásunkra van megkötve a biztosításunk, nem pedig a felújítás utáni, megnövelt értékű ingatlanunkra. Ez könnyen elkerülhető, ha felülvizsgáljuk a meglévő biztosításunkat.

Kárbejelentés: mikor, hogyan?

Ha már van lakásbiztosításunk és egy felújítás után frissítettük is, jó, ha azt is tudjuk, hogy baj esetén hova kell fordulnunk és hogyan kell eljárnunk. Ehhez nyújt segítséget a kárbejelentés részleteit leíró cikkünk. A cikk ITT érhető el.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!