2020. szeptember 30. után megszűnt a hagyományos zöldkártya, helyét a fekete-fehér kártya vette át. Októbertől már csak az új típusú változat lesz elérhető. Miben különbözik ez a régitől és miért könnyíti meg az ügyintézést a biztosítottak számára?  Részletek a cikkben!

Mire jó a zöldkártya?

A zöldkártya a meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás bizonyítéka, melyet a Zöldkártya Rendszerben résztvevő államok a biztosítási fedezet igazolásaként elfogadnak. A legtöbb európai ország tagja a Zöldkártya Rendszernek, de néhány Európán kívüli tagállammal is rendelkezik, például Marokkó, Tunézia, vagy Izrael.

Egyes államokban (Európai Gazdasági Térség tagországai, Svájc, Szerbia, Andorra) a biztosítási fedezetet a jármű forgalmi rendszámtáblája önmagában is igazolja a nemzetközi Rendszámegyezmény alapján. Ennek ellenére az ilyen országokba történő utazás során is érdemes magunknál tartanunk a zöldkártyát.

Jó tudni!

2023. június 1-től a zöldkártyák Oroszország és Belarusz területén nem érvényesek. Irán területére a zöldkártyák csak 2023. december 31-ig érvényesek.

További országok, ahol szükségünk van a zöldkártya kiváltására:

  • Azerbajdzsán
  • Irán
  • Marokkó
  • Moldova
  • Tunézia
  • Ukrajna Albánia és az Észak-Macedón Köztársaság esetében bár nem kötelező, de ajánlott a kártya kiváltása.

Tipp:

A MABISZ honlapján folyamatos tájékoztatást ad azokról az országokról, melyek részei ugyan a rendszám-egyezménynek, mégis ajánlott a zöldkártyát magaddal vinni, ha ide utazol. A Zöldkártya Rendszer tagországainak listáját itt találod. Mielőtt autóval indulnál külföldi útra, ellenőrizd azt is, hogy a célországra milyen utazási korlátozások és rendelkezések vonatkoznak!

Fontos tudnivalók a fekete-fehér zöldkártyáról

A zöldkártya elnevezését a papír színéről kapta, amire nyomtatni kellett. A zöldkártyák használatának további egyszerűsítése érdekében 2020-ban azonban nemzetközi megállapodás született. Ennek köszönhetően a megállapodásban résztvevő tagállamok és biztosítóik már fekete-fehér alapon is kibocsájthatják a zöldkártyát.

Miért jó a fekete-fehér zöldkártya?

A fekete-fehér zöldkártyával lehetősége nyílik a biztosítottaknak arra, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk fedezeti igazolását akár otthon is kinyomtathassák. Ehhez nincs szükség külön zöld papír beszerzésére is. A fekete-fehér formának köszönhetően ez a változat éppolyan hivatalos lehet, mintha a biztosító adta volna ki.

 „A digitalizáció további erősödése, az elektronikus kapcsolattartás az ügyfelekkel a járványveszély idején különösen fontos mindenki számára. Kedvező szolgáltatás az is, hogy több biztosítónál az elektronikus igénylésnek köszönhetően akár hétvégén vagy az utazás megkezdése után is beszerezhető a zöldkártya, amely fekete-fehér formátumban már könnyen nyomtatható lesz.”  – Írja közleményében a MABISZ.

Fontos azonban, hogy a zöldkártya továbbra is csak papírra nyomtatott formában érvényes, nem elég azt egyszerűen egy okos eszközön tárolni.

Jó hír, hogy a Genertelnél nemcsak könnyen és gyorsan kiszámíthatod kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod díját kalkulátorunk segítségével, hanem akár otthonod kényelméből meg is kötheted azt. Nincs hosszú várakozási idő, nem kell az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejéhez igazodnod, az új, fekete-fehér zöldkártyának köszönhetően pedig te magad is kinyomtathatod fedezeti igazolásod.