Hogyan iktasd ki az online vásárlás közben rád leselkedő veszélyeket?

Manapság már egyre természetesebb, hogy online vásárolunk. Egyre több webáruház kínálja portékáját kedvezményesen, offline (klasszikus) áruházak is sorra nyitják online részlegüket, ahol kényelmesen, a nap 24 órájában, a fotelből intézhetjük akár napi bevásárlásunkat is. És már lehet, hogy a ruhát, a gyerekjátékot, az új telefont, tabletet, a karácsonyi, születésnapi ajándékot is így vettük-vesszük meg, mert nincsenek határok, nincsenek korlátok. Ez így tényleg nagyon kényelmes és jó.

De ugyanakkor meg sokan nem mernek így vásárolni, mert félnek az online vásárlás rizikójától, és nekik is igazuk van, mert minden pozitív hozadéka mellett vannak veszélyei is az online világnak. Ha tisztában vagyunk ezekkel, és lehetőségeink szerint védekezünk ellenük, akkor nagy valószínűséggel nem fog kellemetlen meglepetés érni azon kívül, hogy a megrendelt áru mondjuk egy számmal kisebb vagy más színű.

Hogy melyek ezek az elővigyázatossági lépések? Ezt szedtük össze 7 pontban.

  1. Alapvető biztonsági kérdés manapság már, hogy azon az eszközön, amiről pénzügyeidet (és vásárlásaidat) bonyolítod, legyen megbízható vírusirtó (antivirus) és kémprogram blokkoló (spyware), továbbá tűzfal is.
  2. Nézd meg az oldalt, mielőtt bármilyen személyes adatot megadnál, pláne kártyaszámot vagy CVC kódot. A hitelesített biztonságos oldalak címe https://-sel kezdődnek. Ezek többnyire banki biztonságú titkosítással rendelkező oldalak. Ha csak sima http://, akkor ne adj meg rajta semmilyen bankkártya adatot.
  3. Sok oldalon van lehetőség arra, hogy egyún. „verify” oldalra átirányítva fizess. Ezek többnyire ismert bankok kártyás fizetős oldalai,  hazánkban az OTP és a Paypal a leggyakoribb ilyen oldal. De itt is nézd meg mindig az átirányított oldalt, mert van, hogy ún. „klónozott” oldalra irányítanak a csalók, de itt is a böngésző címsora árulkodó lehet. Ha bármi furcsát látsz (fordítási hiba, helyesírási hiba, szokatlan színek, furcsa logó, fura oldal-cím, nem https://), akkor inkább szakítsd meg a fizetést, és vedd fel a kereskedővel a kapcsolatot.
  4. Vannak bankok, ahol létezik egy kiegészítő biztonsági rendszer az internetes kártyahasználathoz. Ez egy plusz, SMS-ben küldött ellenőrző kód, aminek megadása nélkül nem indítják el a tranzakciót. Ennek meglétéről érdeklődj utána a bankodnál. Ez a lépés picit bonyolítja az online vásárlás folyamatát, viszont extra védelmet nyújt.
  5. Minden banknál van lehetőség arra, hogy beállítsd az SMS értesítést a kártya- és/vagy számlahasználatról. Egy jól beállított limit újabb védelmi vonal lehet a jogtalan használat felismerésére. Ugyanis a csalók szinte mindig elsőre egy kisebb összeggel próbálkoznak, de ha te már erről is kapsz értesítést, azonnal le tudod tiltani a kártyád, mielőtt nagyobb összeggel terhelnék a számlád.
  6. A jelszavaid legyenek erősek. Legyen benne szám, kis- és nagybetű meg akár írásjel is, és ne legyen könnyen kitalálható, értelmes, szótári szó!
  7. Vannak bankok, ahol létezik ún. internetes vásárlásra ajánlott kártya. Ezeken csak annyi pénz van, amennyit te átutalsz rá, ezek a kártyák nincsenek közvetlen kapcsolatban a számláddal, így védve azt. Ez kicsit macerásabb, de van, akinek ez a jó megoldás.

Ha ezeket a tanácsokat mindet betartod, akkor nagy valószínűséggel nem fogsz kellemetlen tapasztalatokkal gazdagodni, hanem valóban csak a pozitív élmények maradnak meg benned a vásárlásokról.