Közeledik a családi nyaralás a gyerekkel és azon gondolkodsz, hogyan készülj? Ezek a tippek jól jöhetnek indulás előtt, hogy nyugodtan telhessen a pihenésre szánt idő!

Pakolj okosan!

Habár a csomagoknak csak az autó csomagtere szab határt, nem érdemes túlzásba vinni a pakolást. Írj egy listát azokról a dolgokról, amit minden nap használtok, majd húzz ki róla mindent, amit út közben is meg tudtok venni.

Fölösleges például a teljes útra elegendő popsi törlőt, bébiételt, vagy nassolnivalót csomagolni, ezek ugyanis jó eséllyel beszerezhetők ott is, ahová utaztok. A kicsi játékai közül sem kell az összeset magatokkal vinnetek. Válasszátok ki a kedvencét, ami biztosan leköti az úton!

Járj utána annak is, hogy lehet-e mosni a szálláson! Sok szálloda nyújt lehetőséget a mosoda használatára, ha pedig apartmanban szálltok meg, kérdezz rá, van-e benne mosógép. Egy kisgyerek naponta több szett ruhát is összepiszkolhat, ilyen mennyiség mellett pedig akár az egész ruhatárát magatokkal vihetnétek egy egyhetes nyaralásra mosógép nélkül.

Nem kell sietni: a nyaralás gyerekkel csak így megy

Az autós utazás egyik nagy előnye, hogy sehová nem kell sietni. Nincs menetrend, amit követnetek kellene, így lekerülhet rólatok a stressz a késés miatt. Ez nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek válláról is nagy terhet vesz le. Hiszen ők is érzik, ha a szüleik feszültek, így nyűgösebbek lehetnek út közben.

Időzítsd úgy az indulást, hogy több megállóval és pihenővel is kényelmesen megérkezzetek a szállásotokra vagy az úticélotokhoz! Így a kicsik is jobban viselik majd az utat.

Beszélgessetek!

Akár kisgyerekkel, akár nagyobbal utazol, beszélj hozzá! Mondd el, hová mentek, mit láttok út közben, mit fogtok csinálni, ha odaértek. Jó eséllyel autópályán utaztok majd, így elmagyarázhatod neki, hogy ezeket az utakat a nagyobb távolságok megtételére építették, hogy akár az országok közötti forgalom is gyorsabb legyen. Ez segít számára megnyugodni az ismeretlen helyzetben és akár álomba is ringathatja.

Egy mese vagy mondóka is hasznos lehet a hosszabb utakon, ráadásul már mesekönyvet sem kell feltétlenül magatokkal vinnetek. Hisz elég egy okostelefon vagy tablet is, aminek segítségével bárhol, bármikor kereshetsz egy érdekes történetet a kicsiknek!

Játék közben gyorsabban telik az idő

Ha több gyerekkel utazol, a kicsik akár egymást is lefoglalhatják út közben. A legtöbb autós játékhoz nincs szükség semmilyen eszközre, így nem kell aggódnod a poggyász mérete miatt sem.

Vicces és már néhány éves kortól játszható a „Furcsa torta”, aminek az a lényege, hogy minden játékos mond egy furcsa összetevőt, amiből a torta készül majd. Az előző összetevőket mindig meg kell ismételni, így egyben memóriajáték is. A „Szobor” nevű játékot két kisgyerek is játszhatja. Egyiküknek szobornak kell tettetnie magát, míg a másik igyekszik minél hamarabb megnevettetni.

Biztonságos nyaralás gyerekkel: gyerekülés vagy ülésmagasító?

A gyerekek biztonsága érdekében, amíg el nem érnek egy bizonyos magasságot és életkort, mindenképpen ajánlott a gyerekülés vagy ülésmagasító használata.

A gyerekülések általában súlykorláttal rendelkeznek, amit érdemes figyelni és szükség esetén cserélni az eszközt. A praktikusság és helytakarékosság szempontjából főleg kisgyerekek esetében jól jöhet egy babakocsiba illeszthető gyerekülés. Ennek segítségével ráadásul helyet is megtakaríthattok.

Amikor már nem elég a gyerekülés, használhattok egyszerű ülésmagasítót is. Ennek használata 150 cm-es magasság, vagy 18 éves kor alatt szintén kötelező, mivel a biztonsági övek így tudják a legjobban kifejteni a hatásukat.

Tipp: Ha külföldre utaztok ne felejtsetek el utasbiztosítást kötni, most ráadásul akár 30% kedvezménnyel! Ez nemcsak az elveszett értékeitek pótlásában lehet nagy segítség, hanem betegség vagy baleset esetén is támogatást nyújthat. Ha kisgyerekekkel utaztok, ez különösen fontos lehet.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!