KRESZ teszt: emlékeztető autósoknak a gyalogos átkelő helyekről

Amikor kijövünk a KRESZ vizsgáról, még szinte mindenre emlékszünk a szabályokból. Aztán telik az idő, gyűlnek a levezetett kilométerek, gyarapodik a rutin. Átveszünk szokásokat, kialakítunk sajátokat, kialakul a saját vezetési stílusunk. Kinek óvatosabb, kinek kockáztatóbb, ki lassabb, ki sportosabb, ki jobban bízik a többi résztvevőben, ki kevésbé.

És felejtünk. Azt hisszük, hogy úgy van, pedig nem is, csak mivel „mindenki úgy csinálja”, nem is gondolkodunk el rajta, hogy mi van, ha a többség rosszul tudja, mert mindenki a másikat másolja?

Éppen ezért érdemes elővenni néha a KRESZ könyvet, újraolvasni a jogszabályokat, mielőtt még – jobbik esetben – egy vaskosabb büntetés-csekk figyelmeztet rá, hogy valamit rosszul tudtunk, rosszabbik esetben pedig életveszélyes „kalandba” bonyolódunk a fals információink által.

A közlekedés nagyon sérülékeny résztvevői a gyalogosok. Épp ezért őket külön szabályok védik a forgalomban, rájuk kiemelt figyelmet fordítottak a jogszabályalkotók.

Te tudod, hogy ezekben a helyzetekben mi a megfelelő viselkedés, döntés?

Zebra előtt áll a gyalogos, te rá keresztbe jössz autóval az úton. Mit kell tenned?

  1. Lassítasz és megállsz a zebra előtt, és megvárod, hogy elindul-e.
  2. Lassítasz, és fokozott figyelemmel megközelíted a zebrát, és ha nem lép le, áthaladsz a zebrán.

    A helyes válasz pedig a 2. pont, mert ezt írja a KRESZ: 43§ (2)  (…) A jármű vezetőjének a 
    kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni. (…)
    Vagyis nem kell megállnod, de olyan sebességgel kell megközelítened, hogy meg tudj állni, ha szükséges. Ez minden esetben igaz.

Kanyarodsz, és azon az úton, amire rákanyarodsz, keresztbe gyalogosok mennek át a kereszteződésben, de nem kijelölt gyalog átkelőhelyen, mert ott nincs ilyen. Kinek van elsőbbsége?

  1. Neked, mert ők nem zebrán mennek át.
  2. A gyalogosoknak, mert te.

A helyes válasz ismét a 2., mert a KRESZ szerint: 43 § (1)(…) Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogátkelő hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.(…)

Melyik helyzetben kell fokozattan ügyelnie a gépjárművezetőnek?

  1. Villamos, busz megállóhelynél, ahol a gyalogosok járdaszigetre szállnak fel vagy le, és nem közvetlenül a járda mellett áll meg a menetrend szerinti járat.
  2. Egyedül vagy csoportosan közlekedő gyerekek közelében vagy koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek közelében.
  3. Forgalmi okból álló jármű mellett elhaladva, ügyelve a takarásából előléphető gyalogosokra.A KRESZ 43.§ (3) és (4) pontja szerint mindhárom esetben fokozottan ügyelni kell.

És zárásként egy gyalogosok közlekedésére vonatkozó, nem túl ismert szabály, ami nekünk, autósoknak is meglepő lehet.

Hol kell közlekednie a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt tolónak, továbbá a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozottnak, ha nincs járda, lakott területen belül is?

  1. Lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben.
  2. Mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.És bármily meglepő, a 2. válasz a helyes. (KRESZ 21.§ (3) b pontja).

Lehet, hogy nem ártana elővenni azt a KRESZ-könyvet? Ha így gondolod, akkor már érdemes volt végigolvasni ezt a pár sort.