Maga a biztosítás egy elég összetett és bonyolult pénzügyi termék. Tudjuk, mi, mit jelent? És azt, hogy alapvetően mi is egy biztosítás? Vajon a biztosított ugyanaz, mint a szerződő? Mi egy biztosítás helye és ideje? Biztosítási kisokosunkban igyekszünk minél több kapaszkodót kínálni, hogy tájékozottan és tudatosan a lehető legjobb biztosítást válasszuk!

No, de kezdjük az elején.

Mi az a biztosítás?

Egy olyan pénzügyi szolgáltatásról van szó, amely egy szerződésben meghatározott kockázatokra nyújt meghatározott fedezetet. Vagyis: amikor egy biztosítást veszünk, akkor gyakorlatilag kártérítést veszünk előre olyan jövőbeli, kiszámíthatatlan káreseményekre, amelyekben előzetesen megállapodtunk a biztosítóval. Ez a megállapodás a biztosítási szerződésben van részletesen és pontosan leírva.

Sok dologra köthetünk biztosítást: a 10 legfurcsább biztosítás cikkünkben egész kis gyűjteményt állítottunk össze a furcsábbnál furcsább biztosításokról. Általában azokat az értékeinket akarjuk biztonságban tudni, aminek az elvesztése komoly anyagi terhet róhat ránk, vagy szeretteinkre. Köthetünk lakásbiztosítást otthonunkra, vagy casco biztosítást autónkra, és így tovább.

TIPP! Te tudod, hogy lakásbiztosításod mire terjed ki? Korábbi cikkünkben sorra vettük, milyen alapvető biztosítási események szerepelnek a lakásbiztosításban!

Bár mindannyian bízunk abban, hogy értékeinket nem éri kár, azonban ha mégis bekövetkezik a biztosítási esemény (pl. koccanás, vagy betörés), és van biztosításunk, akkor tudunk hová fordulni térítésért.

Biztosítási esemény

A biztosított vagyontárgyak megrongálódása. Ezek minden esetben egy nem várt dologtól kell, hogy bekövetkezzenek, mint egy villámcsapás, vagy egy betörés. Ha bizonyítható az, hogy tudtuk előre a bekövetkezést, vagy felelősek vagyunk érte, akkor a biztosító elállhat a kifizetéstől. Az önhiba nem feltétlen jelenti, hogy nem térít a biztosító! Ennek érdemes utána járnunk, milyen esetekben téríti meg, milyenekben nem.

Tudtad? A családi házat ért villámcsapás nem csak tüzet okozhat, hanem a jelentős túlfeszültség miatt károsíthatja az elektronikai hálózatot is. Jó hír, hogy ez ellen védekezhetünk! Te tudod, mi az a túlfeszültségvédő és miért fontos? Korábbi cikkünkből megtudod!

Ki a szerződő, ki a kedvezményezett és ki a biztosított?

Ez a két személy nem mindig ugyanaz! A szerződő fél az, aki érdekelt egy személy, vagy vagyontárgy megóvásában, ezért biztosítást kíván kötni rá. Ő az, aki megadja az elérhetőségeit a biztosító felé, így ő lesz az a személy, akivel a biztosító tartani fogja a kapcsolatot. Például: kötök egy casco biztosítást a testvérem autójára (aki egyben üzembentartója is). A testvérem aztán összekoccan egy másik autóval, mert nem tartotta be a követési távolságot. Emiatt romlik a bonus-a és nő a biztosítási díja. Hiába ő az üzembentartó, akkor is én fogom a megnövekedett biztosítási díjat fizetni, hiszen én vagyok a szerződő. Ezzel szemben a kedvezményezett az, akinek a kár esetén a kifizetés jár. A fenti példánál maradva, a testvérem ez a személy. Az ő autójának kárát téríti meg a biztosító. Kedvezményezett az a személy is, aki egy balesetbiztosításnál a biztosított baleseti halála esetén a kifizetést megkapja.

A biztosított az a személy, akire jellemzően a baleset- vagy életbiztosítás esetén vonatkozik a biztosítási védelem. Nem csak a szerződő lehet biztosított: ha szeretteire, alkalmazottaira akar biztosítást kötni valaki, azt is megteheti.

TIPP! Nem világos a bonus-malus rendszer? Ne aggódj, korábbi cikkünkben összefoglaltuk neked a lényeget!

A biztosítás helye és ideje

A biztosítások általában rendelkeznek egy időszaki valamint egy területi meghatározással. A biztosítási szerződés területi hatálya az a földrajzi terület, amin belül történt biztosítási eseményre számíthatunk kártérítésre. Például ha a területi hatály Európa, akkor sajnos a thaiföldi utunkon ellopott bőröndöket nem fogja a biztosító megtéríteni. Az biztosítás időszaka pedig azaz idő, amikortól és ameddig érvényes a megkötött biztosítás.