Idén elmarad a húsvéti szórakozás? Nem!

A húsvéti program 2020-ban a koronavírus járvány miatt egészen máshogy alakul, mint a megelőző években. Elmaradnak a családlátogatások, a kirándulások, locsolkodó körutak és a szabadtéri tojás és csokinyúl kereső programok. Bár a nagyobb, közösségi programokon nem vehetünk részt, sőt, talán még a húsvéti menü sem lesz a régi, ha a boltok kifogytak a hozzávalókból, ez még nem jelenti azt, hogy minden programról le kell mondanunk. Mutatunk 3 egyszerű alternatívát a húsvét otthoni megünneplésére kis családi körben!

1. Lehet húsvéti program a közös készülődés is

A gyerekek számára a húsvéti sütés-főzés éppúgy izgalmas program lehet, mint a csoki keresés, vagy tojásfestés. Vonjuk be őket már az előkészületek kezdeti szakaszába és készítsük el közösen a húsvéti menüt. Nincs liszt? Vagy az élesztő fogyott el? Semmi gond, itt van 3 süti, amiket egyik vagy másik hiányában is elkészíthetjük:

  • Lisztmentes brownie

Ha kifogytunk a lisztből sem kell aggódnunk a húsvéti süti miatt, itt van a 4 hozzávalós, lisztmentes brownie, ami garantáltan a család kedvence lesz. Nem kell más hozzá, csak 20 dkg étcsokoládé (tábla), 15 dkg vaj, 5 db tojás és 15 dkg cukor, vagy azt helyettesítő édesítő. A csokit a vajjal együtt vízgőz fölött olvasszuk meg, melegítsük elő a sütőt, majd közben a tojásokat és a cukrot gépi habverővel, vagy robotgéppel keverjük sűrű állagúra. A két masszát csak óvatosan össze kell dolgoznunk és sütőpapírral bélelt tepsiben 30 perc alatt készre sütjük.

  • Élesztőmentes kalács

Manapság nem könnyű élesztőhöz jutni, ezért érdemes kipróbálnunk az élesztőmentes márványkalács elkészítését. Egyszerű hozzávalókra lesz csak szükségünk:

  • 4 db tojás
  • 300 g kristálycukor
  • 450 g finomliszt
  • 15 g sütőpor
  • 150 ml tej vagy joghurt
  • 150 ml étolaj
  • 30 g kakaópor
  • 50 ml tej

Ennek elkészítése is igen egyszerű, a kakaópor kivételével összekeverjük robotgéppel a hozzávalókat, először a tojást, cukrot habosítjuk, majd tejet és étolajat öntünk hozzá. Ezt követi a liszt és sütőpor hozzáadagolása. A masszát kétfelé osztjuk és az egyik adaghoz hozzárakjuk a kakaóport is. Sütőpapírral bélelt tepsibe először a sárga masszát, majd a kakaósat öntjük és 50 perc alatt készre sütjük.

  • Sütés nélküli gesztenyés krémes

Pici gyerekkel vagyunk otthon és nem szívesen vinnénk a sütő közelébe? Jól tesszük, hisz a ház egyik legveszélyesebb része a konyha. A húsvéti készülődés során elég egy pillanat és egy rossz mozdulat és égési sérülés lehet a vége. Persze ilyenkor se essünk pánikba, fontos, hogy tudjuk, mit kell tennünk, ha gyermekünk balesetet szenved. Korábbi cikkünkben leírtuk a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes észben tartani, ha kisgyerek is van a házban: Mit tegyünk, ha baleset éri a gyereket?

TIPP!

Nincs még balesetbiztosításunk? Érdemes előre gondolni a család védelmére, mielőtt megtörténik a baj. A Genertel balesetbiztosítási csomagjai lefedik az egész család védelmét, ráadásul gyerekek számára külön csomagot terveztünk, amely magában foglalja az őket veszélyeztető legjellemzőbb baleseteket (pl. vágás, égési sérülés, állatharapás, áramütés). Gyerekek számára a fedezet is emelt szintű. Az online kalkulátorral pár gombnyomással megnézhetjük a díjunkat és otthonról bármit elintézhetünk. Kalkuláció: Balesetbiztosítás online

Sütés nélkül is látványos tortát készíthetünk! A gesztenyés krémeshez bár kicsit több hozzávaló szükséges, mint az előbbi két recepthez, az összeállítása mégis pofonegyszerű. Itt az egész folyamatot videón végigkövetheted: Sütés nélküli gesztenyés krémes videó.

2. Online húsvét a családdal

A húsvét a nagy családi és baráti összejövetelek alkalma szokott lenni, de erről sem kell lemondanunk most, hogy a négy fal közé kényszerültünk. Online videó hívással már szinte bárki elérhető, igaz, hogy nagyszüleink számára kicsit lassabb az átállás a digitális életre. (Persze jó tudnunk, a modern nagyik bizony könnyebben tanulnak, mint hinnénk!) Próbáljuk lassan, érthetően bevezetni őket az újdonságokba és adjuk meg nekik (most telefonhíváson keresztül) a megfelelő instrukciókat a videózáshoz. Jó, ha figyelmeztetjük őket az internet veszélyeire is, hisz az online vásárlás nem csak a fiatalok szokása! Az idős korosztályt az interneten keresztül is megkörnyékezik a csalók. Jó, ha mindnyájan tisztában vagyunk az online csalások kivédésének fontosságával.

TIPP!

Itt van 4 megfontolandó tanács, hogyan védhető ki az online bankkártyás visszaélés: Online vásárlás biztonságosan.

3. Tojáskeresés a lakásban: társasjáték a tojásokért

Ki mondta, hogy egy lakásban nem lehet jól elrejteni a tojásokat és csokinyuszikat? Bár kisebb a hely, mint szabadtéren és a gyerekeknek kevesebb is a mozgásterük, mégis könnyen feldobhatjuk ezt a játékot is.

Rejtsük el a lakás különböző pontjaira az édességeket, kis ajándékokat és készítsünk egy egyszerű Mesterlogika játékot. (A játék szabálya és a letölthető tábla is itt megtalálható: https://www.okosjatek.hu/sajat_tarsasjatek) A logikai játék lényege a színkombináció teljes kitalálása minél kevesebb lépésből. A nyeremény egy jó megfejtésért legyen egy helyszín a lakásban, ahol lehet kutakodni, például fürdőszoba, vagy nappali.

TIPP!

Vigyázzunk, hogy olyan helyre ne rejtsünk édességet, ami a gyerekek számára elérhetetlen, vagy mászni kellene hozzá. Figyelmeztessük erre őket is, nehogy megkíséreljék a szekrény tetejét ellenőrizni, vagy felmászni a gáztűzhelyre. A balesetek megelőzése az önfeledt játék alatt a legfontosabb.

Nem csak társasjátékot, hanem játékos fejtörőket is bevethetünk a kereséshez. Minden jó megfejtés egy-egy nyomot mutat majd a következő édesség helyszínéhez. Ilyen apróságokkal könnyen el lehet ütni az időt és a gyerekek mozgásigényét is némileg kielégíthetjük.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!