A Facebook oldalunkon rengeteg személyes információt osztunk meg magunkról, sokunknak még sincs megfelelő védelem beállítva. Az online vásárlással kapcsolatban már összegyűjtöttünk 7 dolgot, amire érdemes figyelnünk, most pedig a Facebook biztonságát vettük jobban szemügyre.

Meglepő módon hiába van sokunknak saját Facebook profilja, a biztonsági beállításokat csak kevesen használjuk. Pedig több szempontból is fontos lenne: egyrészt extra védelem a betolakodókkal szemben, másrész, ha esetleg elfelejtenénk a bejelentkezési kódunk, segít, hogy újra hozzáférjünk fiókunkhoz.

Ahhoz hogy elérjük a biztonsági beállításokat, a jobb fölső sarokban a nyílra kattintsunk, majd a lenyíló menüből válasszuk a Beállításokat.

Biztonság és Bejelentkezés

A Beállítások menü először az Általános fiókbeállításokhoz fog irányítani. Innen bal oldalon találjuk a Biztonság és bejelentkezés pontot, ahol a profilunk védelmét erősíthetjük meg.

1. Bizalmi kapcsolatok kiválasztása

Itt megadhatunk olyan személyeket, akikben megbízunk. Ha kizáródnánk fiókunkból, akkor ők is tudnak majd segíteni nekünk visszajutni a fiókunkba. Egy speciális URL-címen keresztül küldhetnek majd nekünk visszaállítási kódot, így biztonságosan visszaszerezhetjük profilunkat.

2. Bejelentkezett helyek

Előfordult már sokunkkal, hogy egy idegen gépen beléptünk a Facebook fiókunkba, majd a végén nem kijelentkeztünk, hanem egyszerűen bezártuk az ablakot. Így az utánunk jövő az oldal megnyitásakor automatikusan az én fiókomba lépett be. Ez nem csak kellemetlen, de veszélyes is.

A Bejelentkezett helyek menüpontban megnézhetjük, hogy honnan és mikor jelentkeztünk be a profilunkba, és akár egyesével, akár egyszerre kiléphetünk az összes eddig használt eszközből.

Legyen szó az otthoni gépünkről, a telefonunkról, tabletünkről vagy bármilyen más vendéggépről, a legbiztonságosabb, ha egyszerre kilépünk mindből a felsorolás jobb alsó sarkában található „Jelentkezz ki az összes munkamenetből” gombra kattintva.

Kiegészítő biztonsági funkciók – Értesítés az ismeretlen bejelentkezéséről

Ennek a funkciónak a segítségével azonnal üzenetet kapunk, ha egy, a profilunk számára idegen böngészőből jelentkezünk be. E-mailben vagy telefonon megkapott üzenetnél, ha mi akarunk belépni, akkor arra kell kattintanunk, hogy „én voltam”. Abban az esetben, ha nem mi próbálunk bejelentkezni, azt rögtön jelezhetjük az üzemeltetők felé is.

Kétfaktoros hitelesítés

A kétfaktoros hitelesítés lényege, hogy ha olyan böngészőből akarsz belépni a fiókodba, amit a Facebook nem ismer fel, akkor egy speciális biztonsági kód megadását fogja kérni.

Ez a kód választható módon adható meg: kérhetjük, hogy küldjön SMS-t a telefonunkra, vagy használhatunk biztonsági kulcsot, de a legegyszerűbb ha okostelefonunkat tudjuk használni az engedélyeztetéshez.

Hogy mi is az a fizikai biztonsági kulcs? Olyan kis chip, ami a géphez csatlakoztatva azonosítja a fiók gazdáját. Erről itt olvashatsz többet: http://bitport.hu/fizikai-kulcs-a-facebookhoz, vagy itt: https://yubikey.co.hu/facebook_profil_biztonsagossa_tetele

Fontos tudni, hogy a Facebook nem csak a gépeket, de böngészőket is megkülönbözteti: ha eddig Chrome-on keresztül voltam belépve, de aztán Firefoxal akarok felmenni az oldalra, akkor újra be kell jelentkeznem.

Megjegyeztethetjük az adott böngészőt, de ha idegen gépről mentünk fel (pl. könyvtári gépről), akkor válasszuk inkább a „Nincs mentés” opciót!

 

Speciális beállítások

A titkosított üzenetváltás lényege, hogy a feladón és a címzetten kívül senki, se cég, se hatóságok nem tudják elolvasni. Egy kulcs szükséges hozzá, ami segítségével vissza lehet fejteni az üzenetet.  A biztonsági funkciók esetén a Facebook az értesítő e-maileket titkosítva küldi el a fiókodba.

Messenger esetén is lehet indítani titkosított beszélgetést, ahol beállítható, hogy az üzenet mennyi idő múlva tűnjön el. A Nők Lapja Café ajánlja a féltékeny párok kizárására, vagy megnézhetünk a működéséről egy kis videót a HVG tech rovatából.

Ha a két végpont közti titkosításról szeretnénk többet, akkor itt olvashatunk róla: https://www.hwsw.hu/hirek/54054/pgp-titkositas-adatvedelem-facebook-zuckerberg-snowden-gmail-tor.html

További fenyegetések… mert sajnos vannak

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kiber térben számos veszély les ránk, a rengeteg védelmünket szolgáló beállítás ellenére.  Éppen ezért bármennyire is rutinnak számít a Facebookba való bejelentkezés, ha nem védett forrásból nyitjuk meg, akkor ellophatják fiókunkat.

Mi nem „védett forrás”?

A hackerek kreativitása nem ismer korlátokat, azonban pár trükkre mi magunk is oda tudunk figyelni. Ha küldenek nekünk egy linket, aminek a megtekintéséhez be kell jelentkeznünk profilunkba, ellenőrizzük, hogy tényleg a facebook.com-ról akar-e beléptetni. Előfordulhat, hogy egy ál-beléptető oldalt látunk, ami letárolja a begépelt nevünket, jelszavunkat. Ezt a tárolt adatot aztán a tolvaj könnyedén felhasználja, hogy feltörje a fiókunkat, bármilyen hosszú és bonyolult jelszót választottunk.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, vagy további információra van szükségünk, a Facebook saját súgóközpontját is meglátogathatjuk: https://hu-hu.facebook.com/help/?helpref=hc_global_nav