Ahogy előző cikkünkben említettük, a falak hőszigetelése az elsődleges feladatunk, ha energiatakarékossá szeretnénk varázsolni az otthonunkat. Mivel a piacon sokféle szigetelőanyag kapható, ráadásul ezek árai is jelentősen eltérnek, nem könnyű kiválasztanunk a számunkra tökéleteset. Nézzük, miből válogathatunk, melyek a legjobb hőszigetelő anyagok!

Melyek a legnépszerűbb hőszigetelő anyagok?

A 2 leggyakrabban használt – legnagyobb mennyiségben gyártott, így legolcsóbb – hőszigetelő anyag, melyek hőszigetelő képessége hozzávetőlegesen azonos nagyságrendű: a polisztirolhab és a kőzetgyapot.

Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk: nem mindegy, milyen területre milyen hőszigetelő anyagot használunk. Minden anyagnak megvannak azok az immanens fizikai tulajdonságai, amelyek bizonyos szigetelési feladatokra alkalmassá teszik, míg másokra nem.

Polisztirolhab

Minél nagyobb térfogatsúlyú, annál terhelhetőbb. Felhasználhatósága is ettől függ: a 30-as olyan helyekre jó, ahol nincs szilárdsági követelmény, így válaszfalba, magastetőbe, szarufák közé alkalmazható, míg a 80-as, 100-as tipikusan homlokzati hőszigetelésre alkalmas. A 100-as és 150-es terhelhető helyre rakható, födémbe a „lépésálló” a legjobb.

Polisztirolhab fajtái

  • Normál („EPS” – szakmai nevén expandált) polisztirolhab a kis fehér golyócskákba zárt levegőnek köszönheti jó hőszigetelő képességét, viszont éppen ezért óvni kell az átnedvesedéstől, mert akkor drasztikusan elveszti ezen jó tulajdonságát. 30, 70, 80, 100, 150 kg/m3-es sűrűségben kapható.
    • Grafitos EPS: elsősorban homlokzati hőszigetelésre használható. A grafit adaléknak köszönhetően jobb hőszigetelő, de ennek megfelelően az ára is magasabb.
    • A zártcellás („XPS”, szakmai nevén extrudált) polisztirolhab a normál hab nedvességre érzékenységét küszöböli ki (zárt pórusaiba nem tud a víz behatolni). Éppen ezért nedves-vizes környezetben használják: talajjal érintkező részen, padló alatt, épület lábazatnál, vagy éppen az ún. fordított rétegrendű lapos tetőkön. A zártcellás polisztirolhab nagyobb szilárdsággal is rendelkezik az EPS-nél, és jóval drágább is, viszont a felsorolt néhány területen szinte nélkülözhetetlen.

Kőzetgyapot hő- és hangszigetelő lemez

A vizes környezetek kivételével ugyanazon területekre alkalmazhatók, mint a polisztirolhab. A polisztirollal szemben tűzálló, igen jó páraáteresztő, és párára, nedvességre kevésbé érzékeny. Homlokzatra az ún. „vakolható” változatot alkalmazzuk, és bár így jóval többet tud, de mivel drágább, családi házaknál ritkábban alkalmazzák. A középmagas-, magas házak külső falainak hőszigetelésére viszont éppen a tűzállósága miatt nélkülözhetetlen a tűzvédelmi előírások miatt.

Főbb tulajdonságai

Műgyantakötésű és teljes keresztmetszetében víztaszító. A csupasz vagy egyik oldalon kasírozott kőzetgyapot lemezek különböző fal- és födémszerkezetekbe használhatók. Ideális lépéshang-szigetelésekhez és hangelnyelő szerkezetekbe, álmennyezetekbe, lapos- és magastetőkhöz.

Kevésbé használatos, de fontos hőszigetelő anyagok

Poliuretán hab hőszigetelés PUR/ PYR: A poliuretán hab hőszigetelés jóval jobb hőszigetelő a polisztirolhabnál, ezért alkalmazzák a hűtőszekrények hőszigetelésénél. Míg a PUR habot hézagkitöltő anyagként használják (főleg nyílászárók elhelyezésénél), addig a PYR nevű poliuretán hőszigetelő táblák fontos kiegészítő szerkezetei az egyéb hőszigetelő rendszereknek.

Üveggyapot paplan és üveggyapot lemez: Hasonló az alkalmazási területe, mint a kőzetgyapotnak, de jóval szűkebb területen, hiszen az üveggyapottal nem érhető el olyan sűrűségű/nyomószilárdságú termék, mint ami a kőzetgyapotot alkalmassá teszi terhelhető helyeken való alkalmazásra is.

Tipp!

Egy lakásfelújítás sosem egyszerű feladat. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk pár okos tippet azzal kapcsolatban, mikre kell figyelnünk ahhoz, hogy ne érjen minket meglepetés a munkálatok végére.