Kirepülnél a szülői fészekből? Családot alapítanál? Vagy csak unod már, hogy az albérletedben még egy villát sem tehetsz odébb anélkül, hogy a tulajdonos engedélyét kellene kérned? Akármi is az oka annak, hogy kacérkodsz egy saját lakás vásárlásának gondolatával, az bizony nem kis dolog. Valószínűleg már elképzeltél egy idilli képet arról, hogyan rendeznéd be, milyen színűre festenéd a falakat és hogy minden reggel ébredés után a saját konyhádban készíted el a reggeli első kávédat. 

Azonban, mielőtt fejvesztve belerohansz egy negatív következményekkel járó lakásvásárlásba, amin akár milliókat is bukhatsz – nem beszélve a súlyos érzelmi csalódottságról – jó, ha tisztában vagy az alábbi fontos lakásvásárlási tudnivalókkal.

Légy tisztában a saját költségkereteddel

Lakásvásárláskor sokan elkövetik azt a hibát, hogy tovább nyújtózkodnak, mint ameddig a takarójuk ér. Ha szerencséd van és rendelkezésedre áll a teljes összeg, amiből saját lakást tudsz venni, akkor sokkal könnyebb dolgod van, hiszen nem kell kalkulálnod egy akár 20-30 évre szóló lakáshitellel. Ha viszont csak lakáshitel segítségével juthatsz hozzá álmaid otthonához, akkor sem kell pánikba esni, csak légy tisztában a saját határaiddal. Készíts pontos költségelemzést arról, hogy mennyit költesz magadra havonta és mekkora összeget tudsz felszabadítani hiteltörlesztésre. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy túlságosan kicentized, hiszen legyünk őszinték, nem túl valószínű, hogy ha eddig minden este étteremben vacsoráztál, akkor a következő 20-30 évben beéred majd zsíros kenyérrel igaz? A másik fontos szempont, amiről sokan megfeledkeznek, hogy a bankok már eleve csak a fizetésed egy meghatározott százalékát terhelhetik le hiteltörlesztéssel! (Ez az úgynevezett JTM korlát.) Tehát, hiába kalkuláltad ki, hogy mennyiből élsz meg – ha szűkösen is – és mennyit tudsz lakáshitel törlesztésre fordítani: meg van szabva, hogy maximum mekkora lehet a havi hiteltörlesztőd. Ráadásul ebbe nem csak a lakáshitel számít bele, hanem az ÖSSZES fennálló hiteltartozásod a személyi kölcsöntől kezdve az autóhitelen át egészen a diákhitelig. Sőt, ha lakáshitel felvételről van szó, bele kell kalkulálni a kötelező lakásbiztosítást is, mint rendszeres plusz költség. Azt se felejtsd el, hogy 0 Ft félretett pénzre sajnos nem valószínű, hogy kapni fogsz lakáshitelt. A bankok általában minimum 10%-20% önerőt kérnek és csak a fennmaradó részt hitelezik meg. 

Tipp: Ne ragadj le feltétlenül a saját bankodnál. Alaposan tájékozódj és kérd ki több bank ajánlatát, mert jelentős eltérések is lehetnek!

Ne maradjon el a terepszemle

Ha megvan a maximum költségkeret, indulhat a vadászat. Ne kapkodd el a választást, légy körültekintő már a keresésnél is. Például, ha egy szöveg alapján káprázatosnak tűnő „ékszerdobozt” hirdetnek, de nincs fent kép a hirdetés mellett, az már eleve gyanús lehet. Manapság minden magára valamit is adó hirdető képekkel együtt hirdet meg egy eladásra kínált lakást. Ha személyes megtekintésre kerül sor, akkor mielőtt belépsz a lakásba, mindenképpen csekkold le a környéket és az épületet is! Ezek ugyanis olyan velejárók, amiket nem fogsz tudni később megváltoztatni. Például, ha a lakás belül meseszépen felújított, de az épület leharcolt és egy sötét, szeméttől bűzlő sikátorban van, akkor bármennyire is fáj a szíved a beépített kandallóért, ne csábulj el! A saját lakásodat később belülről úgy alakítod, ahogy Neked tetszik, elhelyezkedést és szomszédokat viszont „egy életre” választasz. Apropó szomszédok! Bár manapság egyre kevésbé divat a „szomszédolás”, ha komolyan érdeklődsz egy lakás iránt, nem árt előzetesen megismerkedni velük. Nehogy túl későn derüljön ki, hogy valójában már az eladás oka is egy zűrös szemközti lakó. Mindenképpen tájékozódj a tulajdonostól a lakás múltjáról, tehermentességéről is és mielőtt bármibe belemennél, előzetesen kérd le a tulajdoni lapot a földhivataltól ellenőrzés céljából. Ezt ügyfélkapuval bárki ingyenesen megteheti, nem kell hozzá semmilyen extra jogosultság vagy díjfizetés. 

Tipp: Tájékozódj arról is, hogy a lakás nem székhelye-e egy vállalkozásnak! Ez CSOK támogatás igénybevételénél ugyanis probléma lehet.

Lásd át a folyamatot, ne csússz ki a határidőkből

Sokan nem tudják, de 2004. óta a tulajdonjogi átruházásoknál kötelező az ügyvédi képviselet. Sőt, csak az az ügyvéd képviselheti a vevőt, aki az adásvételit szerkesztette és ellenjegyezte. Gyakori eset, hogy az eladó rögtön ajánl is egy ügyvédet, aki le tudja bonyolítani az egész folyamatot. Ettől nem kell megijedni, nyugodtan vedd igénybe a segítséget, azonban mindenképpen javasolt átnézetni a szerződést egy eladótól ügyvéddel is, nehogy egy rosszul értelmezett mondat vagy egy apróbetűs rész miatt később vitás kérdések alakuljanak ki. Az nincs megszabva, hogy az ügyvédet az eladónak vagy a vevőnek kell-e fizetnie, az viszont igen, hogy ami az adásvételi szerződés megkötése után történik, azt Neked, vagyis a vevőnek kell állnia.  Az adásvételiben elsősorban az ingatlanhoz tartozó terheket és jogokat szögezik le és ha eddig nem kérted le vagy a jogi képviselő nem kérte le a tulajdoni lapot, most mindenképp meg kell tenned. Erre ugyanis az ügyvédnek szüksége van, hogy tudjon belőle dolgozni. Ezen felül minden mást is beleírhattok, amiben az eladóval megegyeztek. Ilyen lehet például a terhek rendezése, az esetleges felújítás költségei stb. Ha megkötöttétek a szerződést, ne feledkezz meg egy utolsó fontos lépésről, hogy büszke lakástulajdonosnak mondhasd magad! A tulajdonosváltozásról 30 napon belül értesíteni kell a földhivatalt, de ez a folyamat ma már akár Kormányablakban is elindítható. Ezek után a földhivatal 8 napon belül bejegyzi az új tulajdonost, de sürgős esetben kérhető gyorsított eljárás is, amelynek körülbelül 10.000 Ft-os díja van. 

Milyen papírok kellenek az ingatlan átírásához? 

A tulajdonjog átíráshoz az ügyvédnek az alábbiakat kell benyújtania:

  • kérelem
  • ügyvédi meghatalmazás
  • a régi tulajdonos nyilatkozata arról, hogy tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásból törlésre kerüljön
  • 2 eredeti példány az adásvételi szerződésből + 1 másolati példány
  • bejegyzéshez és illeték megállapításához szükséges egyéb iratok
  • eljárási díj: 6.600 Ft

További részletek itt érhetők el.

Egyszerre egy lépés álmaid otthona felé

Miután rendben lepapíroztátok az adás-vételt és megkaptad az új lakásod kulcsait, elkezdődhet a varázslat. Egy kis szín a falaknak, egy új konyhabútor vagy egy új parketta csodákra képes. Azonban ne akarj mindent egyszerre megcsinálni! Ismered a mondást, miszerint „Rómát sem egy nap alatt építették”. Készíts listát azokról a dolgokról, amiket szeretnél felújítani és állíts fel közöttük egy fontossági sorrendet. Ha például üresen vetted meg a lakást és jelenleg még aludni sem tudsz hol, ne csábulj el egy helyes kis váza láttán. Sőt! Ha nem konkrét dologért mész, a legjobb, ha messzire elkerülöd a lakberendezési áruházakat. Előbb az alap, létszükségleti dolgokat vedd meg, minden dekorációs elemnek csak ezután van értelme. Egy új lakás, egy otthon berendezése és átalakítása bizony hosszú időre leköti az ember idejét és pénztárcáját, de lebegjen a szemed előtt, hogy ez a hely csak a tiéd és megéri olyanná varázsolni, amilyennek megálmodtad.