A karácsonyi időszak beköszöntével a szívünk megtelik békével, szeretettel és természetesen alig várjuk, hogy a Szentestét a családunkkal töltsük. Lázasan készülődünk, hogy a karácsonyfa díszei szimmetrikusan legyenek elrendezve, hogy a halászlé és a töltött káposzta tökéletesen sikerüljön, egyszóval, hogy minden hibátlan legyen. Azonban a nagy kapkodás miatt sajnos sokkal gyakoribbá válhatnak a karácsonyi előkészületekből eredő balesetek is.

Annak érdekében, hogy az ünnepek alatt ne érjen váratlan szerencsétlenség, összegyűjtöttünk pár gyakori karácsonyi balesetet, és néhány tippet, melyekkel elkerülheted ezeket.

Szeretnéd teljesen bebiztosítani magad az ünnepi időszakra is? Válogass lakásbiztosítási csomagjaink közül, és gondoskodj arról, hogy a lehető legnagyobb nyugalomban tölthesd el szeretteiddel a karácsonyt!

Fenyőfa által okozott tűzkárok

Az egyik legcsodálatosabb része a karácsonynak a feldíszített fenyőfa a nappaliban. Az angyalkát formáló csúcsdísz és a meleg fényt sugárzó égősor olyan kellemes hangulatot áraszt, hogy az embernek szinte kedve lenne egész évben feldíszítve hagyni a karácsonyfát. Azonban az egyik sűrűn előforduló ünnepi baleset pont a kigyulladt fenyőfa által okozott tűzkár. Fokozottan figyeljünk arra, hogy a fenyőfa ne legyen közvetlenül a radiátor vagy a kandalló mellett, valamint arra, hogy ellenőrizzük a fényfüzér állapotát, mielőtt kitesszük. Éjszakára pedig mindenképp áramtalanítsuk az égőket!

Zárlatos égősor által okozott károk

A rosszul megválasztott égősor bizony nemcsak a karácsonyfánkat semmisítheti meg. A nem megfelelően legyártott fényfüzérek könnyen okozhatnak zárlatot, amikor a konnektorba dugjuk és bekapcsoljuk őket. Akármilyen olcsó is, nem biztos, hogy megéri ismeretlen helyen beszerezni az elektromos dekorációt, mindenféle műszaki leírás nélkül. A legbiztonságosabb, ha hivatalos, megbízható árusítóhelyen vásárolsz, és még ott helyben ki is próbálod őket. Máskülönben könnyen előfordulhat, hogy az ünnepeket áram nélkül kell töltened, sőt rosszabb esetben búcsút mondhatsz drága elektromos berendezéseidnek is.

A kandalló és a robbanás veszélyei

Nem ritka, hogy egyes családi házak saját kandallóval vagy cserépkályhával rendelkeznek. Bár manapság egyre ritkábban fordul elő, hogy ezeket aktívan használják is, karácsonykor sokan kedvet kapnak, hogy begyújtsanak és a ropogó tűz mellett fogyasszák el az ünnepi vacsorát. A gyakorlatlan felhasználók azonban könnyen véthetnek súlyos bakikat, ami miatt a kandalló akár be is robbanhat, tönkretéve az idilli családi ünnepet. Jellemző hiba, ha nem adunk elég oxigént az égéshez. Ha rácsukjuk az ajtót a lobogó tűzre, akkor az égő láng és füstgáz nyomása szétvetheti a kályhát. Szintén gyakori probléma, hogy nem ellenőrizzük a kémény állapotát. Ha ugyanis az nem átjárható (nincs elég huzat), akkor bennreked a füst, ami végül visszaszivárog a lakásba és előbb-utóbb ugyancsak komolyabb károkat is okozhat.

Óvatosan a konyhában

Az ünnepi vacsora természetesen elengedhetetlen kelléke a tökéletes karácsonynak. A nagyobb családokban általában ilyenkor az édesanyák kettő, esetleg háromféle menüt is készítenek, amelyek közt mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A nagy kapkodás és a túlzsúfolt konyha miatt azonban a tepsi vagy a fazék hirtelen kicsúszhat a kezünkből és kész is a baj. A tűz-és elektromos károk mellett szintén gyakori karácsonyi baleset az összetört, tönkrement kerámia főzőlap is. Jó esetben ez akkor történik, amikor már kész a vacsora, de rosszabb esetben pont a sütés-főzés kellős közepén. Akkor pedig az ízletes töltött káposzta helyett bizony kénytelen-kelletlen kereshetünk egy pizzafutárt, aki hajlandó Szenteste is házhoz szállítani az ételt. Elég lehangolóan hangzik ugye?

Az üresen hagyott lakás veszélyei

A betörőknek sajnos az ünnep sem szent, sőt a rokonlátogatások alatt szaporodhatnak meg igazán a betöréses lopások, amikor a házak üresen állnak. Bár a Reszkessetek betörők című film nélkül szinte már nincs is karácsony, ha ez az életben történik meg, az kevésbé mulatságos. Azonban néhány előkészület segíthet megelőzni a bajt (hacsak nincs egy saját Kevinetek vésztartalékként). Megkérheted például a szomszédot, hogy amíg nem vagytok otthon figyeljen, nem észlel-e bármi furcsát otthonotok körül. Ha pedig biztosra akarsz menni, érdemes beruházni egy mozgásérzékelő kamerára, vagy akár riasztóra is.