Balesetek, nem csak az utakon

2018-ban 1733 halálos kimenetelű otthoni baleset történt Magyarországon. Nem is hinnénk, de többen halnak meg otthonukban háztartási baleset miatt, mint az utakon, közlekedés közben. A nagytakarítások alkalmával pedig megsokszorozódik a számuk.

Mik a leggyakoribb balesetek?

Az esetek több mint felében előforduló esések vezetik a háztartási balesetek ranglistáját. Ezt követik az égési sérülések, az éles, szúró tárgy okozta sebesülések és ritkán, de előfordulnak mérgezések vagy áramütés okozta balesetek. Ha kisgyerek van a háznál, külön figyelmet kell szentelni a megelőzésre, vagy jó, ha tudjuk, mi a teendőnk, amikor már bekövetkezett a baj.

Esünk: de tudjuk, hogyan?

A Genertel adatai szerint a vezetékes vízkár és a vihar okozta károk után a kárbejelentések sorában harmadikként helyezkedik el a baleseti csonttörés.  A tavaszi nagytakarítás alkalmával gyakran a billegő, nem jól kitámasztott, vagy rossz létrák okoznak problémát, de veszélyforrás lehet a székre vagy kis sámlira állás is. Az esések következtében ütődés okozta zúzódások keletkezhetnek, rosszabb esetben pedig csontunk is törhet. De mit tehetünk, hogy esés közben legkisebbre csökkentsük a sérülés veszélyét? Meg kell tanulnunk az esés kivédésének, annak tompításának technikáját. Otthon szőnyegen, vékony matracon gyakorolva elérhetjük, hogy ezek a mozgásformák beidegződjenek, automatikussá váljanak, így egy baleset során azonnali reakcióként érvényesülhetnek.

  • Hogyan essünk jól?

Ha az oldalunkra esünk: ne akarjunk a kezünkkel támaszkodni, mert könnyen magunk alá fordulhat, eltörhet. Válltól egészen a csuklóig legyen nyújtva a karunk, ezzel tompítjuk az esésünket, miközben eloszlatjuk a földet éréskor ránk terhelődő erőhatást. A tenyerünkkel érintjük a talajt, nem a tenyér élével. Fejünket billentsük be, nézzünk a hasunk felé, így elkerülhetjük, hogy hátrabillenve beverjük a koponyánkat. Törzsünkkel a kinyújtott karunk felé forduljunk be, a másik karunkat szorosan tartsuk magunk mellett. Lábainkat is hajlítsuk, hogy ne térddel, hanem a combunk oldalsó részével tompítsuk az esést.

Hátrafelé esünk: Ha magasról esünk, a karjainkat tárjuk szét úgy, hogy a földdel először ne a gerincünk, hátunk találkozzon, hanem a kézfejünk, majd a karunk. A fejünket ebben az esetben is billentsük előre, a hasunk felé szegezve a tekintetünket.

Előrefelé esésnél: Amikor elbotlunk, megcsúszunk, előreesünk, fontos, hogy az alkarunkra érkezve tompítsuk az ütést. Ebben az esetben is a tenyér éri a talajt, nem pedig a tenyér éle. Az ujjainkat zárjuk össze. A könyökünket oldalirányban széttárva, kézfejünket középre, az arc elé helyezve kell tartanunk a karunkat, hogy földet éréskor ne verjük be a fejünket. Lábainkat helyezzük terpesz állásba, amilyen gyorsan csak képesek vagyunk az esés közben, vagy azonnal utána – így elemelkedünk a földtől, mellkasunkat, térdünket védve az erősebb ütődéstől.

Az esés helyes technikáiról itt nézheted meg a videót!

Égési sérülések – tűz nélkül!

Egy hétköznapi helyzetben, amikor ebédet főzünk, megeshet, hogy megégetjük a kezünket a forró tűzhelynél, vagy leforrázzuk magunkat forró vízzel, olajjal. Ilyen esetekben mindig a sebesülés súlyosságának enyhítésére kell koncentrálni. Legalább 8-10 percen keresztül folyó hideg víz alatt hűtsük a sérült felületet, hogy megelőzzük a mélyebben fekvő szövetek további károsodását. Enyhébb égési sérülésnél steril gézlappal és kötszerrel fedjük le a sebhelyet, súlyosabb esetben kérjünk orvosi segítséget és addig is hűtsük a sebet.

  • De mi a helyzet a vegyszer okozta égési sérülésekkel?

Takarítás közben többféle vegyszerrel is dolgozunk, ezek az esetek nagy részében nem okoznak súlyosabb problémákat, de érdemes vigyázni velük. Mindig viseljünk gumikesztyűt, amikor tisztítószerekkel dolgozunk és szellőztessünk folyamatosan. Bőrirritációt, akár égési sérülést is okozhat a kénsavat (vécétisztítószerek), a nátrium-hipokloritot (fehérítő) és a halogénezett szénhidrogéneket (festékoldó szerekben) tartalmazó vegyszerek. A vegyszermarást, égést nem szabad a hő okozta égéshez hasonlóan kezelni. Bizonyos vegyszerek (mint a kénsav) vízzel érintkezve hőtermelő reakcióba lépnek, így további sérülést okozhatnak, ezért közvetlenül vízzel ne öntsük le. Először fertőtlenítsük a sebet, majd száraz ruhával takarjuk le és ekkor öntsünk rá hideg vizet.

Vágások és kezelésük

Egy szerencsétlen baleset folytán éles tárggyal megvághatjuk magunkat. Három dolgot kell elsődlegesen elvégeznünk ekkor: csillapítani kell a vérzést, fertőtlenítést kell alkalmazni és csillapítani kell a fájdalmat. A seb kezelése függ a típusától. Megkülönböztetünk hajszáleres, gyűjtőeres és ütőeres vérzést.

  • Hajszáleres vérzésnél steril gézlappal kell lefedni az enyhén szivárgó sebhelyet miután fertőtlenítettük.
  • Gyűjtőeres vérzésnél nyomókötést kell alkalmaznunk ahhoz, hogy a sötétebb, lassan szivárgó vérzést elállítsuk. A steril gézlapok közé egy gézgombócot, vattagombócot kell szorítani és így lekötni.
  • Ütőeres vérzésnél gyorsan kell cselekednünk, mert a vérveszteség nagy lehet rövid időn belül. Ebben az esetben a sérült eret a csonthoz kell szorítani, ott lekötni, majd nyomókötést alkalmazni. A seb ellátása után feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk!

A tavaszi nagytakarításnak nem érdemes csak úgy nekiesni, sokat segíthetünk magunkon, ha előre beütemezzük a feladatokat. Ha nem csak egy napunk van minden helyiség kitakarítására, fel is oszthatjuk a ház részeit több napra is. Ne kezdjünk bele akkor, amikor amúgy is fáradtak vagyunk, inkább kérjünk segítséget. A legtöbb baleset könnyen megelőzhető, csak körültekintés és némi óvatosság szükséges hozzá, és az sem árt, ha rendelkezik balesetbiztosítással. Egész családját bebiztosíthatja és kötöttségek nélkül pár kattintással kiszámolhatja biztosítása díját itt.

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!