Egy lakásbiztosítás nemcsak hasznos, hanem egyenesen elengedhetetlen is lehet a hétköznapokban. Új lakás vásárlásakor, vagy hitel felvételekor sokan kötnek lakásbiztosítást, döntés előtt azonban érdemes alaposan tájékozódni a szolgáltatásokról és nem csak az ár alapján választani. Habár az alapkockázatok a legtöbb biztosító esetében lefedik a leggyakoribb károkat, nem mindegy, mit kapunk a pénzünkért.

Mi az alulbiztosítottság és mit jelent azok számára, akik most kezdtek lakásfelújításba?

Alulbiztosítottságról akkor beszélhetünk, amikor a vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a biztosítási szerződésben rögzített biztosítási összeget. Ez könnyen előfordulhat például egy lakásfelújítás során is, hiszen ezekkel a munkálatokkal növeljük ingatlanunk értékét. Egy saját lakás sokszor egy egész élet munkája, ezért folyamatosan csinosítgatjuk, fejlesztjük, átalakítjuk igényeinknek, elképzeléseinknek megfelelően. A legtöbben lakásbiztosítással is igyekeznek gondoskodni otthonuk védelméről, csakhogy a biztosítás megléte nem minden esetben elég. Szükség van annak rendszeres felülvizsgálatára is, illetve a változások rendszeres bejelentésére, hogy megfelelően követhesse ingatlanunk, ingóságaink értékét.

A lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően, amely 2021. január 1-től vehető igénybe a magyarországi hitelintézeteken keresztül a Magyar Államkincstár és a magyar állam szolgáltatásában, egyre többen vágnak bele lakásfelújításba.

A jelzáloghitel 5-10 éves futamidővel igényelhető, összege pedig 2-6 millió forint közötti lehet, amit a felújítási támogatás összege ingyenesen és automatikusan csökkent. Kitétele, hogy a Kincstár csak a 2021. január 1-et követően kiállított 0%-os, vagy 27%-os ÁFA tartalmú felújításhoz köthető számlákat fogad el, melyeket az utolsó számla kifizetését követően hatvan napon belül, de legkésőbb a program végéig be kell nyújtani a K&H Bank információi alapján.

Egy lakásfelújítás számos módon hozzájárulhat ingatlanunk értékének növekedéséhez. Akár tetőcseréről, nyílászáró cseréről, vagy épp különböző okos eszközök beszerzéséről van szó, érdemes bejelenteni a változásokat a biztosító felé is az alulbiztosítottság elkerülése érdekében.

A Genertelnél például a kétszázötvenezer forintnál nagyobb értékű híradástechnikai eszközök, számítógépes konfigurációk már a kiemelt értékű ingóság kategóriába tartoznak. Ezekre csak a magasabb szolgáltatási szinttel rendelkező lakásbiztosítási csomagok terjednek ki, vagy kiegészítő biztosításként kérhetjük őket.

TIPP:

Lakásfelújítás során a felújításhoz használt anyagokat gyakran az udvaron, vagy a házhoz tartozó melléképületekben vagyunk kénytelenek tárolni. Ilyenkor az értékes építőanyagoknak könnyen nyoma veszhet megfelelő biztonsági intézkedések nélkül. Ha egy kivitelező céggel dolgozunk, érdemes rákérdezni, hogyan védekeznek a tolvajok ellen, illetve magunk is növelhetjük értékeink védelmét például egy kamera felszerelésével. Lakásbiztosításodhoz pedig válaszd az építés-szerelés kiegészítőt!

Miért veszélyes az alulbiztosítás?

Alulbiztosítás esetén a meglévő szerződésünkben rögzített biztosítási összeg alulmarad a vagyontárgy értékével szemben. Ez pedig jelentheti azt is, hogy a károsult nem, vagy csak részben kap kártérítést baj esetén. Az alulbiztosítás elkerülése érdekében érdemes rendszeresen felülvizsgálni az ingatlanokra és ingóságokra kötött szerződéseinket, rögzíteni bennük a változásokat és az értéknövekedéseket.

Hasznos lakásbiztosítás kiegészítők lakástulajdonosoknak

Lakásbiztosítás esetén az alulbiztosítottság esélyét tovább csökkenthetjük, ha a saját igényünkre szabjuk a védelmet kiegészítő biztosításokkal is.

Gépjárművek kiegészítő biztosítása

A Genertel Classic, Plus és Extra lakásbiztosítási csomagjai már alapból tartalmazzák ezt a hasznos kiegészítőt. Autónk ugyanis még a garázsban is megsérülhet, például villámcsapás következtében.

Vízkár csomag

Kiegészítőnk például a csőtörés során elfolyt vízre is kiterjed.

Szabadban tárolt vagyontárgyak kiegészítő biztosítása

Ezek közé tartozhat például a kerti bútor, mobil medence, de még a klímaberendezés kültéri egysége is, melyek könnyen szándékos rongálás, vagy vihar áldozataivá válhatnak.

Bővített üvegtörés kiegészítő

Kiterjed például az üveg kerámia főzőlap törésére is, amely gyakran előfordul és cseréje tetemes költségekkel járhat. Ugye milyen jó, ha ezt nem a családi kasszából kell elvenni?

Számítsd ki lakásbiztosításod díját online kalkulátorunk segítségével egyszerűen és gyorsan! Biztosításodat ráadásul kényelmesen, online, vagy telefonon meg is kötheted otthonodból.