Kényelemes versus biztonságos vezetés ?

Legtöbben nem is figyelünk arra, hogyan helyezkedünk el az ülésben, mikor beszállunk az autóba. A hosszan tartó dugóban döcögés, lassú haladás során pedig akarva-akaratlanul is a lehető legkényelmesebb pozíciót próbáljuk felvenni vezetés közben. Nem biztos, hogy jól tesszük! Nézzük meg, mik lennének az ülésben való elhelyezkedés kívánalmai a biztonságos közlekedéshez!

Pedálok távolsága

Nem mindig rossz a kényelem. A pedálok esetében akkor járunk el jól, ha nem feszítjük egyenesbe a térdünket. Tegyük a bal lábunkat a kuplungra és állítsuk olyan közelségbe az ülést, hogy a térdünk enyhén hajlított állapotban legyen. Ez nem csak azért fontos, mert kényelmesebb, hanem egy baleset bekövetkeztekor csökkenti a sérülések mértékét is. Ütközéskor a pedálok benyomódása súlyos végtag- és medencesérülést okozhatnak.

Kormány távolsága

A háttámla beállításánál is hasonlóan kell eljárnunk. Akkor megfelelő a kartartásunk, ha a könyökünket nem kell teljesen kiegyenesítve megfeszítenünk. Nyújtsuk ki a karunkat és addig közelítsük a háttámlánkat, míg enyhén hajlított könyökkel el nem érjük kényelmesen a kormányt. Ideális távolság esetén a csuklónk pont egy magasságban lesz a kormánykerékkel. A lapockánkat tartsuk végig a háttámlának döntve vezetés közben.

Kilátás a szélvédőn

Az sem mellékes szempont, hogy rendben kilátunk-e minden irányba az autóból. Hiába állítottuk be jól az ülésünket, ha közben vak foltok keletkeznek a kilátásban. Állítsuk be úgy az ülőlapot, hogy a tekintetünk nagyjából a szélvédő fele magasságában legyen. Nem állítható az üléslap? Sajnos, ilyenkor maradnak a „fapados” megoldások, például a kispárnára ülés. Autóvásárlásnál vegyük figyelembe azt is, ha túl magasak vagyunk a fent leírt helyes ülés beállításához, válasszunk inkább egy másik autót.

TIPP!

Használt autót vásárolnál? Jó, ha pár tippet megfogadsz, mielőtt belevágsz. A Hogyan vásároljunk használt autót cikksorozatunk első és második részében hasznos tanácsokat találsz!

Fejtámla magassága

A fejtámlát gyakran rosszul állítják be, ami komoly gerincsérülést okozhat még egy kisebb ütközés esetén is. Az ideális magasságot a fejtetőnkhöz mérten kell beállítanunk, a lényeg, hogy a fejtető és a támla felső síkja nagyjából egy magasságba essen. A beállítás trükkje egyszerű: ülj a (fenti pontok instrukcióit követve) helyesen az ülésbe, fektesd a lapockádat a háttámlára és mikor elhelyezkedtél a megfelelő pozícióba (ahogyan vezetni is fogsz), tedd a fejed búbjára a tenyeredet. Az ujjaid magasságáig húzd fel a fejtámlát, majd fektesd rá a fejed. Ezt ne csak te végezd el, hanem kérd meg a veled utazókat is!

Biztonsági öv: a legfontosabb!

A biztonsági öv fontosságát ki sem kell emelnünk, mindenki tudja, hogy használata kötelező, de azt is tudjuk, hogyan kell helyesen beállítani?  Ha manuálisan állítható, rögzítsük úgy, hogy a nyakunkat ne nyomja (ütközésnél csak nagyobb kárt okozhat). A biztonsági öv annál jobban véd, minél nagyobb területen simul a testhez, arra viszont a kismamáknak ügyelniük kell, hogy a hasukon keresztül ne vezessék át az övet. Ehhez használjanak övterelőt.

+ 1 TIPP! Legjobb, ha nem is ütközünk!

A legideálisabb helyzet az lenne, ha nem történnének balesetek, ütközések, de sajnos ilyen tökéletes világ nem létezik. Mindig lesznek fáradt, figyelmetlen, bizonytalan, vagy talán éppen rosszulléttől szenvedő sofőrök az úton, akik balesetet okozhatnak, vagy balesetet szenvedhetnek. Jobb, ha felvértezzük magunkat autóvezetés terén is, hisz a tudás életet menthet. Itt olvashatsz 5+1 tippet, hogyan kerülj el egy ütközést, itt pedig letöltheted a vezetéstechnikai oktató, Nógrádi Gábor tanácsait tartalmazó ingyenes e-bookot!

Ne maradj le további érdekes cikkeinkről sem, lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel blog hírlevelünkre! Szívesen várjuk a kommenteket és kérdéseket is a témában itt, a blogon és Facebook oldalunkon egyaránt!