Ingatlanunk védelme érdekében, miután kivágattuk a veszélyt jelentő fát, vagy levágattuk annak zavaró ágait, megeshet, hogy nyakunkon marad rengeteg zöldhulladék, amit a favágó hátrahagyott munkája után. A kivágott ágakról, tönkökről legtöbb esetben nekünk kell gondoskodnunk, de mihez kezdjünk velük? Lássunk 5 ötletadó tippet a maradék hasznosításáról!

1. Ő kivágta, mi elszállíttatjuk

Az egyik leggyorsabb és talán a legtöbbek által választott lehetőség a zöldhulladék elszállíttatása. Egyszerű és gyors megoldás, ha a nálunk dolgozó favágónál érdeklődünk az utánfutó vagy konténer bérléséről, az elszállítás összegéről. Helytől és mennyiségtől függően a szállítás díja több tízezer forintra is rúghat, főleg, ha egy egész fa kivágása után kell takarítanunk, vagy ha megvártuk a lombos időszakot, amikor dupla annyi zöldhulladék keletkezik a vágás végére. Ha az elszállítás mellett döntünk, számoljuk össze előre a költségeket.

Másik, nem azonnali megoldást nyújtó, de olcsóbb lehetőség, ha igénybe vesszük a település önkormányzata által biztosított zöldhulladék elszállítást. Ezzel általában az őszi és tavaszi időszakban lehet élni, az önkormányzati honlapon, tájékoztató kiadványokon keresztül lehet tudakozódni a hulladéknaptár pontos dátumai felől. Kizárólag zöldhulladékkal megtöltött, erre a célra vásárolt zsákokat szállítják el díjmentesen a ház elől. Az úgynevezett biológiailag lebomló zsákokat településenként eltérő helyen, viszonteladóktól lehet megvásárolni. (Erről a pontos információkat szintén az önkormányzati tájékoztatókból lehet szerezni.) Budapesten egyes MOL töltőállomásokon és SPAR üzletekben is megtaláljuk a zsákokat.  Ez az elszállítási mód praktikus a kis ágak esetén, de a nagy törzs daraboktól, vastag ágaktól viszont így sem tudunk megszabadulni.

2. Égetés

A nedves, nem teljesen kiszárított zöldhulladék elégetését senkinek nem ajánlanánk, mivel nem csak környezetszennyező, de az egészségre is rendkívül káros. A fa, illetve ágai, amit kivágattunk, magas nedvességtartalma miatt alacsony égéshőmérsékleten ég el, így szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid és egyéb rákkeltő, immunrendszer károsító anyag keletkezik.

A mérgező hatást akár azonnal is megérezhetjük. Ha émelygést, fejfájást, szédülést tapasztalunk, vagy érezzük, hogy látás- és hallásképességünk csökken, azonnal oltsuk el a tüzet, megakadályozva a további füstölést, és menjünk tiszta levegőjű területre. Vegyük figyelembe azt is, hogy, amit mi érzünk, a szomszédok, sőt, több utcával arrébb élők is érzik. Rosszabb esetben, a terjedő füst, ha nincs megfelelő légáramlás, berekedhet a kertek légterébe. Figyeljünk arra is, hogy házunk ablakait ne felejtsük nyitva, mert a mérgező füst beszívódik a ruhákba, bútoraink szövetébe és utólagos kiszellőztetése igencsak nehéz.

Az avar és zöldhulladék égetés helyi szabályzása az önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik, de ha a településen nincs külön rendelkezés az égetés idejét, hosszát tekintve, akkor a tevékenység tilos. Általában az önkormányzatok évszakra bontva heti 1, maximum 2 napot, ezen belül is órákban meghatározott időszakot adnak meg az égetés legális idejére. Ha tehetjük, mégiscsak kerüljük el ezt a módot. Beszéljünk szomszédainkkal is a témáról, főleg, ha a mi telkünkre lóg be tőlük valamely fa, vagy bokor ága, lombozata. Kérdezzük meg őket, nem okoz-e gondot, ha mi magunk visszavágjuk a fájuk átnyúló ágait, vagy szeretnék-e maguk elvégezni a metszést.

Abban az esetben, ha a saját kertünkben gyújtott tűz akaratunk ellenére átterjed a szomszédhoz és kárt okoz az ingatlanban, polgári jogi alapon kártérítéssel tartoznánk a kár elszenvedőjének. A Genertelnél kötött lakásbiztosításunkban foglalt felelősségi elv szerint viszont a biztosító átvállalja a felelősséget és megszabott összegben megtéríti helyettünk az okozott kárt.

3. Értékesítés

Értékes faanyag, jó tüzelő esetén el is adhatjuk a feldarabolt fánkat, visszaszerezve legalább a kivágatás költségét, esetleg még kereshetünk is rajta egy kicsit. Ha vegyes tüzeléssel fűtjük házunkat, mi magunk is felhasználhatjuk a fát, igaz, sok munkánk lesz így a feldarabolással, a tűzifa száraz helyre történő bepakolásával. Ha mégis túladunk rajta, vagdaltassuk fel a nagyobb darabokat a favágóval, vagy hirdessük meg egészben. Aki felvásárolja, így ennek függvényében vállalja az elszállítását is.

4. Faaprólék vagy komposzt felhasználása

Kertünkbe gyakran vásárolunk talajtakarót, mulcsot, tőzeget, amelyet növényeink szárához vagy virágos kertbe szórunk díszítés vagy talajdúsítás céljából. Költséghatékonyabb megoldás, ha a drága tőzeg helyett faaprítékot használunk, de csak olyan növényhez érdemes leteríteni, amely a savanyú földet szereti, mivel a tőzeg és a faapríték is savas kémhatású. Ha csak gyomok ellen alkalmaznánk, előtte terítsünk a földre geotextíliát, mert önmagában a faaprólék sem képes megakadályozni a gazok kinövését.

5. Dekorációs célok

Ha még mindig maradt pár ág, vagy tuskó darab a nyakunkon, kis kreativitással lakásunk díszítésére is felhasználhatjuk őket. A tuskó akár önmagában is jól mutat, de szolgálhat cserepes növények tárolására is, vagy a nappaliba kis asztalként. A kisebb ágakat vázába tehetjük, persze víz nélkül. Ezt az évszakhoz illő stílusban dekorálhatjuk, az ágakra aggatott kis díszekkel színesíthetjük. Ha a konyhaasztal fölé felfüggesztünk egy nagyobb ágat, akár le is lógathatunk róla kisebb égőket, így teremtve kellemes hangulatot a vacsorához. A faanyag igazi szerelmesei farakásokkal is díszíthetik a nappalit, a kis hasábok esztétikus elhelyezése különleges látványt nyújt, és az otthonunkba hozza a természet közelségét. Hasonló és további ötleteket innen meríthetsz.

Meg is faragtathatjuk a fadarabokat, készülhet belőlük kis sámli, lábakkal ellátva asztalka. Vékony szeletekre vágva a tönköt felhasználhatjuk járólapként, vagy virágos kertbe díszítő elemként, de felakaszthatjuk a falra is, mint egy festményt. Ilyen esetekben a fát kezelni kell, csiszolni és lakkal, lenolajjal, lazúrfestékkel lekenni, hogy tartósan szép maradjon. A lazúrozás helyes technikájáról itt olvashatsz bővebben.

Amikor házfelújításhoz használjuk fel a faanyagot és ingatlanunk értékét így növeljük, érdemes felülvizsgálni a lakásbiztosításunk kötésekor beállított biztosítási összeget, amelyet ingatlanunk és ingóságaink értéke alapján kalkuláltunk. Alulbiztosítottsághoz vezethet, ha a szerződés megkötése, illetve az utolsó módosítása óta új vagyontárgyakat vásároltunk vagy épülethez hozzáépítettünk.

+1 tipp, ha sok fa van az otthonodban

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a sok, főleg száraz faanyag a lakásban fokozottan tűzveszélyes lehet. Ha fával dekorálunk, kerüljük el a konyha veszélyes részeit, a gáztűzhelytől, sütőtől távol helyezzük el őket. A kezeletlen fa gyorsan kiszárad és egy hirtelen lakástűz esetén hamar begyullad, tovább növelve a tűz méretét és kiterjedését. Ugyanígy kerüljük a gázkazán, gázkonvektor közelében való elhelyezést is. Egy korábbi cikkünkben írtunk róla, mi a teendő akkor, ha otthonunkban tűz üt ki.

A kisebb dekor faágakat érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni, nem korhadtak-e, nem hasadtak-e szét száradás közben. Fontos az is, hogy ezek a tárgyak ne legyenek könnyen elérhetők gyerekek számára, ne tudják magukra rántani, vagy, ha a földön vannak elhelyezve, megfelelően legyenek rögzítve. Baleset biztosítás kötésénél a gyermekekre külön kiegészítő biztosítás köthető, amely gyerek speciális balesetekre, szúrt, vágott sérülésekre terjed ki. Ezzel kapcsolatos kalkulációt itt találhatsz.