Tájékozottság és tudatosság – milyen szolgáltatásokat nyújt egy biztosító?

A legtöbb család számára az ingatlan jelentős részt képvisel a vagyonából. Ha ezzel történik valami baj, például egy vihar miatt, az komolyan megingathatja a családi kasszát, komoly pénzügyi nehézségekhez vezethet.

Épp ezért fontos, hogy megfelelő biztosítást kössünk, ami a mi igényeinket fedi le!

Vegyük sorra!

Egy lakásbiztosítást legalább egy teljes évre kell megkötni, de köthetjük több évre is (ez általában kedvezményesebb díjat eredményez). Ebből láthatjuk, hogy nem rövidtávról beszélünk, tehát érdemes megfontolt döntést hozni.

Mitől „személyre szabható” egy biztosítás?

Sokszor halljuk azt, hogy „egyedi”, vagy „igényeire alakítható” biztosítás. Ez mit is jelent pontosan? Elvégre lakásbiztosítás a lakásomat védi, mi benne az egyedi?

Nos, a legfontosabb különbségek a kockázatokban keresendőek. Ma már ugyanis két típusú kockázatról beszélhetünk a legtöbb biztosítás esetén. Vannak alap kockázatok, amik minden biztosítási termék alapját képezik és választható kockázatok, amikről mi magunk dönthetünk.

Minden biztosítónál megtalálható a biztosítandó kockázatok tételes listája. Le vannak írva az alapkockázatok, amelyek minden csomagban benne vannak, és a választható elemek, kiegészítések. A Genertel oldalán is megtalálhatóak a szolgáltatások, nem csak az ügyféltájékoztatóban.

Alapszolgáltatások

Olyan szolgáltatások, amelyek mindegyik terméknek alapkockázatai. Például a vihar okozta károk, robbanás, tűzkár vagy jégverés. Ezeken kívül további biztosítási események is meg lehetnek nevezve, például a Genertelnél a vezetékes vízkár, vagy a betöréses lopás – ami itt alapszolgáltatás. Ez más biztosítások esetében lehetséges, hogy csak választható.

Kiegészítő biztosítások

A kiegészítő biztosítások opcionálisan rendelhetőek. A csomagok a Genertel lakásbiztosítások esetében a Plus és Extra csomagok. Ezekben a csomagokban benne van például a vízkár csomag, ami nem csak a vízvezetékek kijavítására nyújthat fedezetet, hanem a kifolyt víz utáni károkra, illetve dugulások esetén vagy a szolgáltatás kimaradásakor a kimaradás napjaira fizethet.

Itt érdemes tisztában lenni nem csak a termékekkel, hanem a saját otthonunkkal is: kiegészítő biztosítás például a bővített üvegtörés, ami bútorüvegek, esetleg akvárium törése, repedése esetén fizet.

Tudtad? A nagy méretű 3 m²-nél nagyobb, de 6 m²-nél kisebb üvegtáblák ingatlan fedezet mellett biztosítva vannak, viszont a 6 m²-nél nagyobbakra nem terjed ki a biztosítás.

Opcionális kiegészítők

Azok a kiegészítők, amik minden termékhez opcionálisan, kiegészítésként választhatók. Ezek főleg speciális igényekre nyújtanak szolgáltatást: például ebtartói felelősségbiztosítás kutyásoknak, vagy sportcsomag rendszeres sportolóknak.

Mindegyik kiegészítő növeli a biztosításunk díját, ezért érdemes végiggondolni mi az az eset, amikor egy kiterjedtebb védelmű biztosításra lenne szükségünk. Például, nekem van egy imádnivaló németjuhászom, akiről tudom, hogy szívesen megrágcsálná a szomszédom kerítését. Egy ebtartói felelősségbiztosítás hasznos lehet, hogy ebben az esetben ne nekem kelljen teljes mértékben megtérítenem a szomszéd kárát. De mi van akkor, ha én arra is szeretnék biztosítást kötni, hogyha a kutyussal történik valami baj? Az állatorvosi költségek nagyon megterhelőek lehetnek, akár többszázezres kiadássá is válhatnak egy komolyabb baleset után.

Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés: köthetek-e olyan lakásbiztosítást, ami a kutyusom egészségét is magában foglalja? A válasz igen, a Generalinál például vásárolható Futrinka kisállat-biztosítás kedvenceinkre az otthonbiztosítás keretein belül. Ilyenkor azt is érdemes megfontolnom, hogy keressek-e olyan lakásbiztosítást, ami magában foglalja a kutya egészségügyi biztosítását, vagy választok külön az otthonomra és külön a kutyámra biztosítást.

Tehát egy biztosítás a különböző kockázatokból áll össze egy termékké, vagy csomaggá. Attól lesz személyre szabott, hogy eldönthetjük, milyen kockázatra akarunk költeni, és mire nem – természetesen mindig lesznek olyan elemek, amiket nem tudunk kihagyni a csomagból, de így is elég nagy a mozgásterünk!

Egy internetes kalkuláció során végig tudjuk nézni azt, hogy milyen kiegészítőket választhatunk és mellette látjuk azt is, hogy ez hogyan befolyásolja az végső árat. Kalkulációt úgy is végezhetünk, hogy nem kötjük meg a biztosítást.