Érdemes használt autóra CASCO-t kötni? Van bonus rendszer? Milyen kedvezmények érhetők el? Számtalan kérdés merülhet fel egy CASCO biztosítás kapcsán. Mindamellett, hogy sokan még mindig drágállják vagy feleslegesnek tartják, jó tudni, hogy egy átfogó CASCO megkímélhet minket egy hirtelen jött nagyobb anyagi kiadástól. Nem is beszélve a további előnyeiről! Összeszedtünk 10 érdekességet a CASCO-val kapcsolatban, amit érdemes tudnunk!

1. Bonus-malus besorolás: jutalom a kármentes évekért

Tudtad, hogy nem csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kötésekor számíthat a bonus besorolás? A kármentes éveket CASCO esetén is bónusszal, díjkedvezménnyel jutalmazzák a biztosítók, ráadásul a KGFB-vel ellentétben itt nem kell attól tartanunk, hogy károkozáskor pótdíjat kell fizetnünk. Igaz, a besorolásunk visszacsúszhat. Maga a bonus rendszer is egyszerűbb, mint a KGFB-nél: egy kármentes év után egy fokozattal feljebb léphetünk.

2. Kössünk egy helyre és spóroljunk

Sok esetben, ha CASCO biztosításunkat ugyanannál a biztosítónál kötjük meg, ahol a kötelezőnket is, kedvezményt kaphatunk a CASCO díjából. A Genertelnél például, KGFB vagy más nem ingyenes biztosítás mellé kötött CASCO-ra 10% kedvezményt kapunk. További kedvezményeket érhetünk el és csökkenthetjük biztosításunk díját, ha éves díjfizetési gyakoriságot és inkasszó t választunk.

3. CASCO régi autóra? Naná!

Nem csak a szalonból kigurult autón keletkezhetnek drága károk: használt autónk javítása is akár többszázezer forintba kerülhet, nem beszélve a lopásról, amikor gépjárművünk hűlt helyét találjuk csupán (a Genertelhez bejelentett lopás káresemények legtöbbször Budapesten történnek ) Legyen szó akár műszaki hibáról, balesetből származó rongálódásról, vagy elemi kárról , CASCO biztosításunk éves díja eltörpülhet egy-egy kár javításának összege mellett. Használt autónkra fontoljuk meg CASCO kötését, ha:

  • autónk még használtan is milliókat ér,
  • sokat vezetünk fővárosi, városi környezetben,
  • sokat közlekedünk autópályán (nagy sebesség mellett megnő a kőfelverődés és szélvédő törés esélye),
  • kezdő, vagy gyakorlatlan sofőrök vagyunk.

10-15 éves autónkra még jó eséllyel köthetünk CASCO biztosítást, de nézzünk utána, hogy az adott biztosító hol húzza meg a határt.

TIPP! Hitelre vásárolunk autót? Sok esetben a finanszírozott (hiteles) gépjármű vásárlásának feltétele egy CASCO biztosítás megkötése. Amennyiben például autószalonban vásárolunk, a casco biztosítása megkötése előtt tájékozódjunk más biztosítóknál is, ugyanis nem feltétlen kötelező elfogadnunk azt az ajánlatot, amelyet ott tesznek nekünk.

4. Nem csak közlekedési baleset esetén fizethet

CASCO biztosításunk nem csak önhibából elszenvedett közlekedési baleset esetén fizet kártérítést, hanem sokkal több extra szolgáltatást is magában rejt. Általában véve a teljes körű CASCO biztosítás minden olyan fő kockázatra vonatkozik, amely az életben előfordulhat. Ilyen:

  • az elemi kár (pl. jégeső megrongálja a fényezést, vagy vihar miatt leszakadó faág okoz károkat),
  • töréskár (akár önhibából, vagy önhibánkon kívül, pl. a parkolóban meghúzzák az autónkat és a vétkes személye ismeretlen),
  • lopáskár (részlopás is),
  • önálló üvegtörés.

Ezeken felül további kényelmi extrákat is igényelhetünk, így akkor sem kell aggódnunk, ha

  • az autópálya közepén robbanunk le (Assistance szolgáltatással 1 órán belül segítséget kaphatunk),
  • vagy rossz üzemanyagot tankoltunk (a Genertelnél a Hibás tankolás kiegészítővel kártérítést kapunk a jármű nem rendeltetésszerű üzemeltetéséhez előírt üzemanyag tankolása miatt a járműben keletkezett károk után),
  • esetleg csereautóra van szükségünk (a Genertelnél a Kölcsöngépjármű költségtérítés kiegészítő biztosítással autólopás vagy totálkár esetén a biztosító költségére* bérautó szolgáltatást vehetünk igénybe).

5. Védelem az extráinknak

Érdemes CASCO-t kötnünk akkor is, ha autónk extrákkal rendelkezik. A Genertel CASCO biztosítás kiterjed például az automata sebességváltóra, az elektroakusztikai berendezésekre, a könnyűfém keréktárcsákra, a xenon vagy LED fényszórókra, a tehergépjármű dobozos felépítményére is. Jó tudni azonban, hogy az extrákra csak akkor érvényes a fedezet, ha ezeket a biztosítási ajánlaton feltüntettük!

6. Külföldi utakhoz is jól jön

Nincs is rosszabb, mint egy külföldi út során lerobbanni, vagy balesetet szenvedni, nem beszélve arról, hogy a javítási költségek a hazai árak sokszorosára is rúghatnak. A CASCO biztosítások fedezete általában Európa országaira terjed ki, de érdemes a biztosítónknál érdeklődni a pontos területi hatályokról.

7. Lemerült az akksi, kifogyott a benzin vagy kizártuk magunkat az autóból?

Bárkivel előfordulhat, hogy elfelejt eleget tankolni és útközben kifogy a benzin, vagy égve felejti a fényszórót és lemerül az autó akkumulátora. Szétszórtságunkban még az is megeshet, hogy kizárjuk magunkat a saját autónkból. Az ilyen apró kellemetlenségek sok gondot tudnak okozni, de CASCO biztosításunkhoz köthető Assistance kiegészítővel kimászhatunk a slamasztikából. A szolgáltatással biztosítónk a bejelentéstől számított 1 órán belül szerelőt/autómentőt küld a helyszínre, helyszíni javítást kísérel meg, illetve, ha autónk nem menetképes, téríti a bérautó költségét , vagy vállalhatja a biztosítási esemény közelében lévő 3 csillagos szállodában történő elhelyezésünk megszervezését és kifizetését a biztosítási összeg erejéig.

8. Csomagokkal utazunk? Ez jól jöhet!

Az autóban hordott értékeinket is bebiztosíthatjuk CASCO kiegészítőkkel, például a Genertelnél választhatunk

  • Poggyászlopás kiegészítőt, ami a lezárt csomagtartóból, kesztyűtartóból ellopott értékeinkre nyújt fedezetet,
  • vagy kifejezetten a különböző eszközeinkre (pl. mobil, laptop) vonatkozó Smart poggyász kiegészítő biztosítást, ami elemi kárra, töréskárra, lopás- és rabláskárra is fedezetet nyújt.

9. Részleges CASCO: mire jó?

Ha 15 évnél idősebb az autónk, vagy egyszerűen csak lopás– és töréskár eseményekre szeretnénk biztosítást kötni, választhatunk részleges CASCO-t is. A Genertel lopás CASCO biztosítása egy évre akár 5.000 forintért megköthető és attól függően, hogy milyen értékű az autónk és mekkora biztosítási összeget választottunk, akár 2,5 millió forintig fedezheti ellopott autónk árát.

Szintén évi párezer forintért köthetünk miniCasco biztosítást is, ami ütközéses balesetekkor a javíttatás költségét káreseményenként max. 200.000 Ft-ig téríti, a mentéssel, tárolással, illetve a lakhelyünk szerinti legközelebbi szervizbe szállítással kapcsolatos indokolt, számlával igazolt költséget max. bruttó 100.000 Ft-ig téríti. Mindezeken felül, díjmentesen biztosítja az eredetileg és utólagosan beépített gyári extrákat is.

10. Önhiba, amikor nem fizet a biztosító

Igaz, hogy a CASCO biztosítás nagy előnye, hogy önhiba esetén is költségtérítést nyújt, de figyelnünk kell arra, hogy pontosan mire terjed ki a szerződésünk és milyen körülmények mellett fizet a biztosító. Jó tudni, hogy általában egyik CASCO sem fedezi a súlyos szabályszegésből származó károkat, a jelentős mértékű sebességtúllépés vagy tudatmódosító szerek használata miatt történt baleseteket.


Nem a legolcsóbb biztosítás, de kár esetén sokszorosan visszahozhatja az árát.

Az elmúlt években tapasztalható áremelkedések hatással vannak az autóiparra is: nem csak az alkatrészek ára, de a szervizek munkadíja is megemelkedett, így érdemes átgondolnunk, milyen védelmet szeretnénk biztosítani autónk számára. Egy saját hibánkból elkövetett kisebb koccanás, vagy időjárás okozta elemi kár is nagy anyagi terhet jelenthet, amit nehezen tudnánk előteremteni a hétköznapokban. CASCO biztosításunkkal nem csak anyagi segítséget kaphatunk a szolgáltatás révén, de számos kényelmi extrát is igényelhetünk, hogy soha ne kelljen az út szélén ácsorognunk tanácstalanul, ha például lerobbanunk, vagy kifogyunk a benzinből.

* Kölcsöngépjármű költségtérítés kiegészítő biztosítás: a biztosító a biztosítási összeg keretein belül megtéríti a biztosított gépjárművel azonos kategóriába tartozó, a biztosított által ténylegesen igénybe vett bérgépjármű számlával igazolt bérleti díját.