Hányszor fordult már elő veled az, hogy télen elakadtál a hóban? Vagy baleset miatt elzárt úton ragadtál a dugóban? Esetleg szakadó esőben kellett kereket cserélned? A nyári hőség és kiszáradás kapcsolatáról már nem is beszélve. Mindig fel voltál készülve a hirtelen jött helyzetre? Itt az autós csomag minden eshetőségre!

Az autó téli felkészítéséről olvashattál már a blogon, de most összeszedtük a legfontosabb dolgok listáját, amiket érdemes az autódban tartani, évszaktól függetlenül!

1. Ruhacsomag

Mindig legyen a csomagtartóban váltás ruha. Biztos van otthon olyan nadrágunk, pulóverünk, amit nem hordanánk már. Az autóba tökéletes lesz. Megeshet, hogy hóban, esőben kell elhagynunk a lerobbant autót, elsétálni a legközelebbi benzinkútig, vagy segítségre várni. Ilyenkor fontos, hogy át tudjunk öltözni, mielőtt átfagyunk.

        + TIPP: Műszaki meghibásodás esetén a Genertel Casco Assistance kiegészítő szolgáltatás keretén belül Magyarország területén 1 órás kiszállási garanciával vállaljuk a segítségnyújtást! Ezt a kiegészítőt Genertel casco biztosításod kötésekor kérheted online, vagy telefonon!

2. Esernyő

Triviális, mégis sokaknál hiányzik. Érdemes egy kis ernyőt is bent tartani. Ne ázzunk el, ha nem muszáj.

3. Pokróc

Azon kívül, hogy melegen tart, a földre is leteríthetjük, ha például a kocsi alá szeretnénk benézni. Nem kell a földre feküdnünk és összesároznunk magunkat. Nyáron napvédőként is jól funkcionál, ha sokáig kéne egy helyben állnunk.

4. Egy-két teli palack ásványvíz fele

Ásványvizet nem csak nyáron fontos az autóban tartani, télen is szükségünk lehet rá. Ügyeljünk arra, hogy hidegben a palack csak félig legyen megtöltve, hisz megfagyva szétrepesztheti a műanyagot. Tavasz elején is lehetnek mínuszok!

5. Rágcsálnivaló

Nem romlandó ennivalót is bepakolhatunk vész esetére. Egy csomag diákcsemege, szárított gyümölcs jól tud jönni, ha órákra az úton ragadnánk.

6. Ablakmosó folyadék, hűtővíz, motorolaj, tölcsér

Ezek fontosságát ki sem kell emelni, alapvető tartozéka az autózásnak. Mindig ellenőrizzük, van-e elég belőlük, és azt is, hogy jót vásároltunk-e. Nem mindegy, milyen viszkozitású motorolajat vásárolunk és mikor. A külső hőmérsékletre és az olaj minőségére is figyelnünk kell.

7. Hideg esetén: jégkaparó, jégoldó spray, kis kefe, hólánc

Ne akarjuk öngyújtóval melengetni a befagyott zárat, jobb felkészülni a hidegre. Az ónos eső pillanatok alatt tükörjég páncélt képez az autón, amit leghatékonyabban jégoldóval távolíthatunk el. Kis kefét tartani az autóban nem csak télen hasznos. A hó letakarításán túl jó még a ráhullott falevelek, vagy vihar után letört kis ágak lesöprésére, kisebb szennyeződések letakarítására. A hólánc felszerelése nem egyszerű feladat, ha nem tudjuk, hogyan álljunk neki, itt találunk útmutatót. Bár itthon talán már lecsengett a havas időszak, ha síelni indulnánk Ausztriába, vagy máshova, jobb, ha az autónkban tartjuk a hóláncot még egy kis ideig. Több helyen április közepéig-végéig kötelező a használata.

hólánc és téligumi

8. Kerékkulcs, kerékcsavar, pótkerék, emelő, benzines kanna

Még ha úgy gondoljuk is, nem állnánk neki kereket cserélni, vagy autót szerelni, mindig legyen nálunk néhány szerszám. Nem csak defekt esetén lehet rá szükségünk: ha a téli-nyári kerékcserét magad szeretnéd elvégezni, szükséged lesz egy kerékkulcsra és emelőre, valamint a tudásra, hogy hogyan is végezheted el a műveletet. A benzines kanna üzemanyaggal megtöltve is tartható az autóban, de arra ügyeljünk, hogy ha nem használjuk fel, pár év alatt a benzin megromlik. A benne lévő adalékanyagok kicsapódnak, becsomósodnak, és így dugulást okoznak.

9. Kötelező felszerelés

Bírsággal büntetik az autóst, ha nem tart gépjárművében elsősegély nyújtására alkalmas mentődobozt, illetve az elakadásjelző, fényvisszaverő háromszöget. E kettő kötelező, de ajánlott még a láthatósági mellény, vontatókötél, bikakábel, tűzoltó készülék és az izzókészlet.

        Tudtad? Nem von büntetést maga után, ha közúti ellenőrzésnél az autónkban nincs láthatósági mellény, viszont, ha a lerobbant autónk mellé kiállunk, vagy sétálunk, gyalogosként kötelező a használata és ennek elmaradása miatt megbírságolhatnak. A jelenleg hatályos rendelkezés így szól:

„A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek – ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését – éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.”

10. Kosár

Mindezek tárolására szerezzünk be egy összecsukható kosarat, ami szükség esetén hordozásra is alkalmas.

+1 tipp

Bár sokan ódzkodhatnak a gondolattól, de fontoljuk meg, hogy egy vízhatlan tasakban pénzt hagyjunk elrejtve a kocsiban. Nem kell nagy összegre gondolni, 5-10 ezer forint már életmentő lehet akkor, amikor hirtelen szükségünk van rá.

Van még több ötleted, mivel lehetne bővíteni az autós listánkat? Írt meg nekünk kommentben a cikk alá!