A megújuló energiaforrások technológiai fejlődésével egyre nagyobb népszerűségnek örvend a napelemek lakossági felhasználása is. Segítségükkel nemcsak villanyszámlánkat faraghatjuk le, hanem bizonyos esetekben a fűtéssel is spórolhatunk. Nem mindegy azonban, hogy milyen rendszert választunk, az alábbiakban így összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és kitértünk a napelem biztosítás előnyeire is.

Mire jó a napelem és hogyan működik?

A napelemek telepítésének elsődleges célja a legtöbb esetben az ökológiai lábnyom és persze a rezsi csökkentése. Mivel azonban egy nagyobb beruházásról van szó, ami már egy családi ház esetében több millió forintra is rúghat, nem kis dolog eldönteni, hogy belevágunk-e.

Hogyan működik a napelem?

A legtöbb napelemes rendszer a talajon vagy tetőn elhelyezett napelem-cellák segítségével gyűjti a beérkező napsugárzást a benne található szilícium, poli- vagy monokristályos rétegek segítségével. A legnagyobb problémát napjainkban még az jelenti, hogy ezt az energiát jelenleg nem tudjuk megfelelően kihasználni, a beérkező sugárzásnak ugyanis csak 10-20%-a hasznosul a cellák típusától függően.

Itt még nem ér véget a folyamat! Mivel a cellák által létrehozott energia egyenáram, háztartási gépeink azonban váltóáramot használnak, a napelemes rendszerek egyik legfontosabb része az inverter. Ez a készülék a napelemekből érkező áramot a hálózatban lévő 50 Hz frekvenciájú, 230 V feszültségű árammá alakítja. Ezt felhasználhatjuk közvetlenül otthonunkban háztartási gépeink üzemeltetésére vagy vissza is táplálhatjuk a közműhálózatba. A végeredmény mindkét esetben szinte azonnal érzékelhetővé válik villanyszámlánk összegén.

Napelem vagy napkollektor?

A két fogalmat gyakran használják a hétköznapokban egymás szinonimájaként, habár nem ugyanazt a célt szolgálják, így ez könnyen félreértésekhez vezethet. Amíg a napelemek villamos energiát, tehát áramot termelnek, ezzel képesek a hálózati áram kiváltására, a napkollektorok a napenergia felhasználásával közvetlenül állítanak elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát.

A napkollektoros rendszer akár egy családi ház teljes melegvíz igényét képes fedezni, de kiegészítő fűtésként is szóba jöhet. Mivel ennek egyelőre magas járulékos költségei vannak, hazánkban ez a megoldás nem igazán elterjedt. Az új építésű, jól szigetelt fal- vagy padló fűtéssel felszerelt épületekben azonban különösen a tavaszi-őszi időszakban jó megoldás lehet. Ezzel ellentétben a napelemeket csak akkor használhatjuk fűtésre, ha arra alkalmas klímát alkalmazunk.

Hasznos tudnivalók napelemes rendszer telepítéséhez

Kérjünk több helyről árajánlatot!

Az olcsóbb megoldások gyakran gyengébb minőségű anyagokat is jelentenek, így például nem képesek a megfelelő teljesítmény leadására vagy gyakoribbak a meghibásodások. Mivel egy napelemes rendszer telepítése nem kis beruházás, érdemes hosszú távra tervezni vele és a telepítés mellett számításba venni a rendszeres karbantartások költségeit is.

Gondolkodjunk hosszú távra!

Érdemes profikra bízni a napelemes rendszer tervezését és kivitelezését, ugyanis nemcsak otthonunk jelenlegi, hanem jövőbeli energiaigényét is fontos figyelembe venni. Ha például a közeljövőben elektromos autó beszerzését tervezzük vagy fűtési rendszerünk korszerűsítését egy hőszivattyús megoldással, már nem biztos, hogy a jelenlegi panelek képesek lesznek azt kiszolgálni.

Célszerű napelem biztosítást kötni

A legtöbb gyártó és kivitelező által vállalt 25 év garancia megnyugtató lehet, ez azonban általában csak a napelemekre vonatkozik. Érdemes megkülönböztetni ezen belül is a teljesítmény garanciát, ami azért vállal felelősséget, hogy a telepített panelek meghatározott körülmények között még 25 év után is képesek lesznek leadni legalább a teljesítményük 80%-át. A termék és rendszergarancia már vonatkozik bizonyos meghibásodásokra, illetve a napelemeken túl kiterjed a rendszer egészére, így az inverterre, a tartószerkezetre és a teljes kábelezésre is.

Ennek tartama gyártótól és kivitelezőtől is függ, fontos leszögezni azonban, hogy csak a rendeltetésszerű használat ellenére bekövetkező meghibásodásokra és javítási munkálatokra vonatkozik. A szeszélyes időjárás, a vihar, a lopás vagy az állatok által okozott károkra a garancia már nem terjed ki, ami okozhat váratlanul nagyobb kiadásokat. Ilyenkor jól jöhet a napelemre kiegészítő biztosítás .

A leggyakoribb napelem károk:

  • elektromos áram okozta tűzzel összefüggő károk,
  • másodlagos villám okozta károk,
  • vihar, felhőszakadás, jégverés miatti károk,
  • hó, hónyomás miatti károk,
  • tűz, füst és hő okozta károk,
  • idegen tárgyak (pl. fa, villanyoszlop) rádőlése miatti károk,
  • árvízkárok,
  • földrengés miatti károk,
  • ismeretlen jármű ütközése miatti károk,
  • lopás, vandalizmus, rongálás miatti károk.

Miért éri meg napelem biztosítást kötni?

Családi és társasházak esetében leginkább a tetőre telepített napelemek elterjedtek, így sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy egy sima lakásbiztosítás nem biztos, hogy elég a védelmükre. Vannak esetek, amikor már a lakásbiztosítás is kiterjed számos alapvető, napelemeket érintő káresetre. Azonban, ha kiterjesztett anyagi védelmet szeretnénk eszközeinkre, érdemes kiegészítő biztosítás választásán is gondolkodnunk.

Érdemes a biztosítást érintő kérdésekről akár már a tervezés folyamán egyeztetni biztosítónkkal és a kivitelező céggel is. Lehetnek ugyanis a biztosításnak olyan elemei, amelyek a rendszer tetőn vagy udvaron elhelyezett részei szempontjából mellékesek, míg a pincébe telepített inverteket illetően elengedhetetlenek. Ilyen például a víz- és árvízkár is, de azt is ajánlott előre leszögezni, hogy ki vállal felelősséget a telepítés során bekövetkező esetleges káreseményekért. Erre a célra szolgál például a kivitelező felelősségbiztosítása.

Tudtad? Új lakásbiztosítási csomagjaink mellé már választható kiegészítő biztosítás napelemekre és napkollektorokra egyaránt! További részletek a weboldalon!

Jelentős segítséget nyújthat baj esetén

Fontos számításba venni, hogy a napelem rendszer meghibásodása gyakran jár másodlagos károkkal is. A cellák például túlmelegedhetnek, ami tüzet okozhat és ez kárt tehet otthonunkban is, míg az inverter hibája akár a teljes áramellátás megszűnéséhez is vezethet. Mivel a javítás hosszabb időt is igénybe vehet, jól jön, ha erre az időszakra anyagi segítséget kaphatunk.